Από εγκεφαλικό επεισόδιο και επακόλουθη μη αναστρέψιμη καρδιακή ανεπάρκεια πέθανε ο Πάπας Φραγκίσκος, όπως ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Δευτέρας το Βατικανό.
Ο πάπας Φραγκίσκος αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας, τα οποία επιδεινώθηκαν τα τελευταία χρόνια της ζωής του, ενώ η ανακοίνωση από το Βατικανό έρχεται περίπου 12 ώρες αφότου ανακοινώθηκε ο θάνατός του.
Συγκεκριμένα έπασχε από χρόνια πνευμονοπάθεια ενώ του είχε αφαιρεθεί ένα μέρος του ενός πνεύμονα σε νεαρή ηλικία.
Δείτε την ανακοίνωση:
Τα προβλήματα υγείας και το τέλος
Είναι γνωστό ότι ο Φραγκίσκος είχε σοβαρά προβλήματα υγείας, τα οποία επιδεινώθηκαν τα τελευταία χρόνια της ζωής του.
Στις 14 Φεβρουαρίου, ο Ποντίφικας εισήχθη στο νοσοκομείο με βρογχίτιδα. Οι γιατροί διαπίστωσαν ότι έπασχε από διπλή πνευμονία και χρειαζόταν μεταγγίσεις αίματος.
Ο Πάπας παρέμεινε νοσηλευόμενος για 38 ημέρες, μέχρι τις 23 Μαρτίου, οπότε και επέστρεψε στο διαμέρισμα του, στον ξενώνα του Βατικανού Σάντα Μάρθα.
Έμενε εκεί, αφού δεν είχε δεχτεί να μένει στα παπικά διαμερίσματα. Εκεί άφησε τελικά και την τελευταία του πνοή από εγκεφαλική αιμορραγία, σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο.
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d9cgugmsbuj5)
Την Τετάρτη σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του, το Σαββατοκύριακο η κηδεία του
Σύμφωνα με τον ιταλικό τύπο, η κηδεία του πάπα Φραγκίσκου αναμένεται να τελεστεί εντός του σαββατοκύριακου. Η τελική απόφαση, όμως, πρόκειται να ληφθεί από την ολομέλεια των καρδιναλίων.
Όπως γράφει η εφημερίδα La Repubblica, παράλληλα, το κονκλάβιο των καρδιναλίων είναι πιθανό να ξεκινήσει στο διάστημα από 5 μέχρι 10 Μαΐου.
Στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, δε, άρχισε πριν λίγο η προσευχή του «ροζάριο», υπέρ της ανάπαυσης της ψυχής του πάπα Φραγκίσκου.
Ο καρδινάλιος Μάουρο Γκαμπέτι, ο οποίος χοροστατεί στην τελετή, απευθυνόμενος στους πιστούς τονισε: «Ας μην ξεχνάμε ότι ο πάπας μας έλεγε πάντα πως ο θάνατος δεν είναι μια πόρτα που κλείνει, αλλά η είσοδος στην Ιερουσαλήμ των ουρανών».
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d9chk25k7gg9)
Η διαθήκη και οι τελευταίες επιθυμίες του για την κηδεία
Λίγες ώρες μετά τον θάνατό του, την Δευτέρα 21 Απριλίου, το Βατικανό έδωσε στη δημοσιότητα τη διαθήκη του, στην οποία περιγράφει σε συντομία τις επιθυμίες του για τον τόπο της ταφής του.
Η διαθήκη έχει ημερομηνία 29 Ιουνίου 2022. Πηγές από το Βατικανό ανέφεραν εξάλλου ότι ο Φραγκίσκος ασχολούταν με τις λεπτομέρειες της συνέχειας στην Καθολική Εκκλησία προς το τέλος της ζωής του, όταν η υγεία του ήταν ιδιαίτερα κλονισμένη.
Γράφει ο Φραγκίσκος: «Αισθανόμενος ότι πλησιάζει η δύση της επίγειας ζωής μου και με ζωντανή ελπίδα στην Αιώνια Ζωή, επιθυμώ να εκφράσω τη διαθήκη μου μόνο όσον αφορά τον τόπο της ταφής μου.
Τη ζωή μου και την ιερατική και επισκοπική μου διακονία την εμπιστεύθηκα πάντοτε στη Μητέρα του Κυρίου μας, την Υπεραγία Θεοτόκο.
Ως εκ τούτου, ζητώ να αναπαυθεί το θνητό μου λείψανο περιμένοντας την ημέρα της ανάστασης στην Παπική Βασιλική της Σάντα Μαρία Ματζόρε.
Εύχομαι το τελευταίο γήινο ταξίδι μου να τελειώσει σε αυτό το πανάρχαιο Μαριανό προσκύνημα, όπου πήγαινα για προσευχή στην αρχή και στο τέλος κάθε Αποστολικού Ταξιδιού για να εμπιστευθώ με εμπιστοσύνη τις προθέσεις μου στην Αειπάρθενο Μητέρα και να την ευχαριστήσω για την πειθήνια και μητρική της φροντίδα.
Ζητώ να ετοιμαστεί ο τάφος μου στην κόγχη του πλαϊνού διαδρόμου μεταξύ του παρεκκλησίου του Παύλου (παρεκκλήσι του Salus Populi Romani) και του παρεκκλησίου Sforza της προαναφερθείσας παπικής βασιλικής, όπως αναφέρεται στο συνημμένο παράρτημα.
Ο τάφος πρέπει να είναι μέσα στο χώμα- απλός, χωρίς ιδιαίτερη διακόσμηση και με τη μόνη επιγραφή: Franciscus.
Τα έξοδα για την προετοιμασία της ταφής μου θα καλυφθούν από το ποσό που έχω κανονίσει, το οποίο θα μεταφερθεί στην Παπική Βασιλική της Σάντα Μαρία Ματζόρε για το οποίο έχω δώσει τις κατάλληλες οδηγίες».
Επιθυμία για κηδεία χωρίς περίπλοκο τυπικό
Εξαρχής φαίνεται ότι ο Φραγκίσκος είχε επιλέξει τη βασιλική της Σάντα Μαρία Ματζόρε για τελευταία κατοικία, σπάζοντας μία παράδοση αιώνων που ήθελε τους πάπες να θάβονται στη βασιλική του Αγίου Πέτρου. Από την ολοκλήρωση του ναού, πάνω από τα 75% των παπών έχουν ταφεί σε κρύπτες στο εσωτερικό του ή και στο δάπεδο, όπως ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β’ που μεταφέρθηκε εκεί μετά την αγιοποίησή του το 2011.
Ο ίδιος εξηγούσε ότι ήταν μια εκκλησία που ήταν μέρος της ζωής του παππού του που είχε μεταναστεύσει από την Ιταλία στην Αργεντινή. Σε αυτόν τον ναό εκκλησιάζονταν συχνά οι πρόγονοί του γιατί ζούσαν σε μικρή απόσταση, εξηγούσε.
Είναι όμως και μια επιλογή ταπεινότητας και απλότητας, έλεγαν συνεργάτες του.
Τον δεσμό με την εκκλησία δεν έσπασε ο Φραγκίσκος ούτε μετά την εκλογή του, καθώς επέλεγε τη Σάντα Μαρία για να προσευχηθεί πριν από κάθε επίσημο (αποστολικό) ταξίδι του.
Είχε ζητήσει ακόμη να μην τοποθετηθεί η σορός πάνω σε υπερυψωμένη εξέδρα (catafalque), αλλά να είναι απλά μέσα σε φέρετρο – ανοιχτό μάλιστα για να μπορούν να τον δουν οι πιστοί.
Αλλά είχε προβλέψει και το πώς θα είναι το φέρετρο, ζητώντας να είναι απλό και ξύλινο, αντί για την παραδοσιακή ταφή σε τρία φέρετρα, το ένα μέσα στο άλλο, κατασκευασμένα από κυπαρίσσι, μόλυβδο και οξιά.