Στην Ιστορία πέρασε, από το πρωί της Δευτέρας του Πάσχα, ο Πάπας Φραγκίσκος. Ο κατά κόσμον Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο γεννήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 1936, στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής - ο πρώτος ποντίφικας που καταγόταν από τη Λατινική Αμερική. Καταγόμενος από οικογένεια Ιταλών μεταναστών, εισήλθε στο Τάγμα των Ιησουιτών το 1958 (πρώτος ποντίφικας Ιησουίτης) και χειροτονήθηκε ιερέας το 1969. Το 1998 αναγορεύθηκε Αρχιεπίσκοπος Μπουένος Άιρες.



Το στίγμα της παποσύνης του Πάπα Φραγκίσκου

Στις 13 Μαρτίου 2013 εξελέγη ο 266ος προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, διαδεχόμενος τον Βενέδικτο 16ο. Από την πρώτη στιγμή έδωσε το στίγμα της παποσύνης του: Αρνήθηκε να φορέσει τα κόκκινα βελούδινα παπούτσια, επιλέγοντας απλά μαύρα. Εγκατέλειψε τη μαύρη λιμουζίνα για ένα μίνι λεωφορείο και το διαμέρισμα των 10 δωματίων με θέα στην πλατεία του Αγίου Πέτρου για έναν ξενώνα πίσω από πρατήριο καυσίμων. Έγινε, δε, ο πρώτος που διάλεξε το όνομα «Φραγκίσκος», για να τιμήσει τον Φραγκίσκο της Ασίζης, τον Ιησουίτη μοναχό που είναι γνωστός ως ο Άγιος των Φτωχών.

Προώθησε ένα πιο ελεήμον και λιγότερο δογματικό πρόσωπο της Καθολικής Εκκλησίας, ενθαρρύνοντας τη συμπερίληψη και την κατανόηση. Αγκάλιασε νέες πρακτικές επικοινωνίας με τους πιστούς, από το τάνγκο έως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ανέλαβε να ηγηθεί των 1.389 εκατομμυρίων Καθολικών σε μια περίοδο που η Εκκλησία κλονιζόταν από σκάνδαλα σεξουαλικής κακοποίησης. Προσπάθησε να ρίξει άπλετο φως, διερευνώντας κάθε καταγγελία. Υιοθέτησε μεταρρυθμίσεις στη Ρωμαϊκή Κουρία και κυρίως στις θέσεις της Καθολικής Εκκλησίας για κοινωνικά ζητήματα. Εγκατέλειψε εμμονές για ζητήματα όπως οι σχέσεις πριν από τον γάμο, μετά το διαζύγιο ή ο σεξουαλικός προσανατολισμός.
Ιστορική έχει μείνει η απάντησή του σε ερώτηση δημοσιογράφου το 2013: «Αν κάποιος είναι ομοφυλόφιλος κι αναζητά τον Θεό και έχει καλή θέληση, ποιος είμαι εγώ για να κρίνω;». Τον Ιανουάριο του 2023 ξεκαθάρισε ότι «η ομοφυλοφιλία δεν είναι έγκλημα». Δεν αποδέχθηκε τον γάμο ατόμων του ίδιου φύλου εντός Εκκλησίας, αλλά ενέκρινε γι' αυτά κάποιες ευλογίες και επέτρεψε τρανς άνθρωποι να βαπτιστούν, να γίνουν ανάδοχοι και να είναι μάρτυρες σε γάμους.

Έδωσε μεγάλη έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος. Εξέδωσε εγκύκλιο 192 σελίδων κατά της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής και αντιμετώπιζε τη ρύπανση ως αμαρτία. Επισκέφθηκε τη Λαμπεντούζα για να συναντήσει μουσουλμάνους πρόσφυγες που αναζητούσαν άσυλο στην Ευρώπη. Το 2016 δήλωσε για την πρόθεση του Ντόναλντ Τραμπ να χτίσει τείχος στα νότια σύνορα των ΗΠΑ ότι «δεν είναι χριστιανός όποιος σκέφτεται να χτίσει τοίχους κι όχι γέφυρες». Πρόσφατα φάνηκε να επιπλήττει τον αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς για παρανόηση θεολογικών εννοιών. Έμελλε, όμως, με αυτόν να έχει και την τελευταία δημόσια συνάντηση, το μεσημέρι της Κυριακής, ανταλλάσσοντας πασχαλινές ευχές.



Το ιδιαίτερο Πάσχα για την Καθολική Εκκλησία και η θλίψη σε όλο τον κόσμο για τον χαμό του Πάπα Φραγκίσκου

Ήταν ένα ιδιαίτερο Πάσχα, καθώς Ορθόδοξη και Καθολική Εκκλησία συμφώνησαν να το εορτάσουν από κοινού (δεδομένης και της ημερολογιακής σύμπτωσης), στο πλαίσιο των προσπαθειών διαλόγου και προσέγγισης των δύο Εκκλησιών. Οι γιατροί τον είχαν προειδοποιήσει ότι ο οργανισμός του παραμένει αδύναμος, μετά την πρόσφατη πνευμονία, αλλά εκείνος επέμεινε να επιστρέψει στα καθήκοντά του. Την ημέρα του Πάσχα ευλόγησε πλήθος 35.000 πιστών στην πλατεία του Αγίου Πέτρου. Στο τελευταίο του μήνυμα επανέλαβε την ανάγκη για ειρήνη, προστασία του περιβάλλοντος και φροντίδα φτωχών, προσφύγων και μεταναστών.

Ηγέτες από όλο τον κόσμο εξέφρασαν τη θλίψη τους. «Ο Πάπας Φραγκίσκος ήθελε η Εκκλησία να φέρει χαρά και ελπίδα στους φτωχότερους», έγραψε ο πρόεδρος Μακρόν. Η Τζόρτζια Μελόνι ανέφερε ότι ωφελήθηκε από τη φιλία, τις συμβουλές και τις διδασκαλίες του. Ο Πέδρο Σάντσεθ εξήρε τη δέσμευση του Φραγκίσκου για την ειρήνη, την κοινωνική δικαιοσύνη και τους πιο ευάλωτους. Ακόμα και ο πρόεδρος της Αργεντινής, Χαβιέρ Μιλέι, που είχε αποκαλέσει τον Φραγκίσκο «ηλίθιο, που υπερασπίζεται την κοινωνική δικαιοσύνη», δήλωσε χθες ότι «το να έχω γνωρίσει την καλοσύνη και τη σοφία του ήταν πραγματική τιμή για μένα». Ο πρόεδρος Ερντογάν χαρακτήρισε τον Φραγκίσκο «πνευματικό ηγέτη που εκτιμούσε τον διάλογο μεταξύ διαφορετικών θρησκευτικών ομάδων και ανέλαβε πρωτοβουλία απέναντι στις ανθρωπιστικές τραγωδίες», επισημαίνοντας ειδικά την κριτική του για τον πόλεμο στη Γάζα.

Δημοσιεύτηκε στην «Απογευματινή»