Στους κόλπους των συντηρητικών Καθολικών, άφησε το δικό του στίγμα επισφαγίζοντας μία νέα εποχή συμπεριλήψης και συμβολίζοντας την ανανέωση. Ανοίγοντας τον δρόμο για την ανάδειξη γυναικών σε πιο ουσιαστικές θέσεις, πλένοντας τα πόδια φυλακισμένων και επιδεικνύοντας ένα προφίλ σπάνιας αμεσότητας, ο Πάπας Φραγκίσκος θα μείνει στην ιστορία ως ο Πάπας των φτωχών και των φυλακισμένων. Η απώλειά του έχει βυθίσει στη θλίψη εκατομμύρια πιστούς ανά τον κόσμο, με τη σορό του να τίθεται σε λαϊκό προσκήνυμα την Τετάρτη 23 Απριλίου και για τρεις ημέρες και την κηδεία του, το Σάββατο, 26 Απριλίου, να αποδεικνύει ότι από την αρχή μέχρι το τέλος της ζωής του υπήρξε ποιμένας. Στην τελευταία δημόσια δήλωσή του, ο Πάπας δεν σταμάτησε να στέλνει οικουμενικά μηνύματα για εκεχειρία, απηύθυνε έκκληση για ειρήνη στη Γάζα, προτρέποντας τα εμπόλεμα μέρη να κηρύξουν κατάπαυση του πυρός, να απελευθερώσουν τους ομήρους και να έρθουν σε συμφωνία για το μέλλον ειρήνης.

Πλήθος κόσμου εξακολουθεί να συρρέει στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, με περισσότερους να αναμένονται τις επόμενες ημέρες, καθώς η σορός του Πάπα θα βρίσκεται στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου από την Τετάρτη. Οι τελευταίες εικόνες που έρχονται στη δημοσιότητα και αναδεικνύονται από τα διεθνή πρακτορεία εικονίζουν την άφιξη καρδιναλίων, καθώς και ανθρώπους που κρατούν σταυρούς και απαγγέλλουν προσευχές. Προτού, πάντως, το Βατικανό προχωρήσει στην ανακοίνωση της επίσημης ημερομηνίας της κηδείας, που έγινε πριν από λίγες ώρες, παγκόσμιοι ηγέτες επιβεβαίωσαν ότι θα παραστούν εκεί για το «ύστατο χαίρε».

Συγκεκριμένα, λίγες ώρες μετά τον θάνατο του Πάπα Φραγκίσκου, ο πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέι δήλωσε ότι θα παραστεί στην τελετή. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι θα ταξιδέψει στο Βατικανό μαζί με την πρώτη κυρία Μελάνια Τραμπ, ενώ και ο Γάλλος πρόεδρος επιβεβαίωσε την παρουσία του. Αναμένεται να παραστεί στην κηδεία και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι που στο συλλυπητήριο μήνυμά του είχε σταθεί στη στήριξη του Πάπα για να επέλθει εκεχειρία. Στο «ύστατο χαίρε» και ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λούλα ντα Σίλβα όπως και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Πάπας Φραγκίσκος: Πώς θα γίνει η κηδεία του

Αυτήν τη στιγμή η σορός του Πάπα βρίσκεται σε φέρετρο στο παρεκκλήσι της κατοικίας Σάντα Μάρτα, όπου έζησε κατά τη διάρκεια της 12ετούς παποσύνης του. Η σορός του Ποντίφικα θα μεταφερθεί στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου το πρωί της Τετάρτης για να τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα μέχρι την ταφή του. Το πρωί του Σαββάτου, 26 Απριλίου θα γίνει η κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου, όπως έκανε γνωστό με επίσημη ανακοίνωσή του νωρίτερα το Βατικανό. 

Η κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου θα είναι λίγο διαφορετική από τις τελετές του παρελθόντος. Οι διαδικασίες θα ξεκινήσουν με τον υψηλόβαθμο καρδινάλιο του Βατικανού, Κέβιν Φάρελ, να προεδρεύει της τελετής και να τοποθετεί το σώμα του Πάπα σε φέρετρο. Μια παπική κηδεία ήταν παραδοσιακά μια περίτεχνη υπόθεση, αλλά ο Πάπας ενέκρινε πρόσφατα σχέδια για την απλούστευση της όλης διαδικασίας.

Ο εκλιπών Ποντίφικας επέλεξε ένα απλό ξύλινο φέρετρο και απέσυρε την παράδοση της τοποθέτησης του σώματος του Πάπα σε υπερυψωμένη τοποθεσία. Οι πενθούντες θα υποβάλουν τα σέβη τους ενώ το σώμα του θα παραμένει μέσα στο φέρετρο. Είναι η πρώτη φορά που ένας Πάπας κηδεύεται εκτός Βατικανού εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα.

Λίγες ώρες μετά τον θάνατό του, την Δευτέρα 21 Απριλίου, το Βατικανό έδωσε στη δημοσιότητα τη διαθήκη του, στην οποία περιγράφει σε συντομία τις επιθυμίες του για τον τόπο της ταφής του. Η διαθήκη έχει ημερομηνία 29 Ιουνίου 2022. Πηγές από το Βατικανό ανέφεραν εξάλλου ότι ο Φραγκίσκος ασχολείτο με τις λεπτομέρειες της συνέχειας στην Καθολική Εκκλησία προς το τέλος της ζωής του, όταν η υγεία του ήταν ιδιαίτερα κλονισμένη.

Οι πιθανοί υποψήφιοι για το παπικό αξίωμα

Αν και η διαδικασία του κονκλαβίου είναι μυστική, ορισμένα ονόματα έχουν ήδη αναφερθεί ως πιθανοί διάδοχοι:

Καρδινάλιος Πιέτρο Παρολίν

the_vaticans_cardinal_secretary_of_state_pietro_parolin

Επί 11 χρόνια υπηρέτησε στο Βατικανό του πάπα Φραγκίσκου ο γραμματέας του κράτους του Βατικανού, ο 70χρονος Πιέτρο Παρολίν, και έχει αναδειχθεί σε φαβορί από τον περασμένο Νοέμβριο. Πολιτικά θεωρείται μετριοπαθής και πέρασε την καριέρα του συμμετέχοντας στη διπλωματική πτέρυγα της Αγίας Εδρας, στη Νουντσιατούρα της Νιγηρίας και του Μεξικού. Έγινε καρδινάλιος το 2014 από τον πάπα Φραγκίσκο και παράλληλα θα μπορούσε να θεωρηθεί προέκταση της ιδεολογικής κληρονομιάς του 88χρονου ποντίφικα.

Καρδινάλιος Φριντολάιν Αμπόντζο Μπεσούντζου

archbishop_of_kinshasa__fridolin_ambongo_besungu

Πρόεδρος του Συμποσίου των Επισκοπικών Διασκέψεων της Αφρικής και της Μαδαγασκάρης, ο 65χρονος μονοπώλησε τη δημοσιότητα όταν απέρριψε δήλωση του πάπα Φραγκίσκου. Είχε κηρύξει, την ίδια στιγμή, άκυρο το δόγμα που επέτρεπε στους ιερείς να ευλογούν ανύπαντρα και ομόφυλα ζευγάρια στην αφρικανική ήπειρο.

Καρδινάλιος Βιμ Εϊγικ

cardinal_willem_jacobus_eijk

Ο 71χρονος πρώην γιατρός θεωρείται ευρέως ως ένας από τους πιο συντηρητικούς, αλλά και επικρατέστερος για προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Το 2015 συνέβαλε στη συγγραφή του βιβλίου «Έντεκα καρδινάλιοι μιλούν για τον γάμο και την οικογένεια», το οποίο αντιτάχθηκε σθεναρά στην έγκριση από τον Φραγκίσκο σε πολιτικούς γάμους.

Καρδινάλιος Πέτερ Ερντο

cardinal_peter_erdo

Πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου των Επισκοπικών Διασκέψεων της Ευρώπης, ο 72χρονος θεωρείται εδώ και καιρό σημαίνουσα προσωπικότητα στην πολιτική της σύγχρονης Εκκλησίας. Βαθιά συντηρητικός, ως προς την ιδεολογική κατεύθυνση, έχει στο παρελθόν αντιταχθεί στην πολιτική για τους διαζευγμένους ή ξαναπαντρεμένους καθολικούς να λαμβάνουν τη Θεία Κοινωνία. Εχει επίσης εκφράσει την αντίθεσή του στην αποδοχή προσφύγων από ευρωπαϊκές χώρες, δηλώνοντας ότι αυτό ισοδυναμεί με εμπορία ανθρώπων. Ο Ερντο έγινε καρδινάλιος το 2003 από τον πάπα Ιωάννη Παύλο Β'.

Καρδινάλιος Λούις Αντόνιο Τάγκλε

luis_antonio_tagle

Ο 67χρονος από τις Φιλιππίνες υπηρετεί ως πρόεδρος της Διακρατικής Επιτροπής για τους αφοσιωμένους θρησκευόμενους. Αποκαλείται ο «Ασιάτης πάπας Φραγκίσκος» και έχει ασκήσει κριτική στην οπτική της Εκκλησίας απέναντι στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα και τους διαζευγμένους και ξαναπαντρεμένους καθολικούς. Σε συνέντευξή του το 2015 είπε ότι η «αυστηρή» στάση της Εκκλησίας απέναντι στους ομοφυλόφιλους, τους διαζευγμένους και τις ανύπαντρες μητέρες έχει προκαλέσει πλήγμα στην Εκκλησία. Ο Tάγκλε, αν εκλεγεί, θα είναι ο πρώτος πάπας που θα προέρχεται από την ασιατική ήπειρο.

Καρδινάλιος Ρέιμοντ Μπούρκε

cardinal_burke

Ο 76χρονος αποτέλεσε έναν από τους πιο σκληρούς επικριτές των φιλελεύθερων πρακτικών του πάπα Φραγκίσκου. Γεννημένος στο Ουισκόνσιν και πρώην αρχιεπίσκοπος του Σεντ Λούις, αμφισβήτησε την επιδίωξη του Φραγκίσκου να επιτρέψει στα ξαναπαντρεμένα ζευγάρια να λάβουν τη Θεία Ευχαριστία.

Καρδινάλιος Μάριο Γκρετς

cardinal_mario_gretch

Ο 67χρονος από τη Μάλτα διατελεί τον ρόλο του γενικού γραμματέα της Συνόδου των Επισκόπων. Στο παρελθόν είχε μιλήσει για την ανάγκη προσέγγισης όσων απομακρύνονται από την Εκκλησία λόγω των σεξουαλικών τους προτιμήσεων ή της οικογενειακής τους κατάστασης. Σε ομιλία που εκφώνησε το 2014 υπογράμμισε την ανάγκη της Εκκλησίας να διατηρήσει τη συνέχεια της διδασκαλίας.

Καρδινάλιος Ματέο Ζούπι

president_of_the_italian_bishops_conference__cei__cardinal_matteo_zuppi

Ο 69χρονος πρόεδρος της Ιταλικής Επισκοπικής Διάσκεψης γεννήθηκε στη Ρώμη και υπηρέτησε στη θέση του αρχιεπισκόπου της Μπολόνια, γεγονός που τον καθιστά βαθύ γνώστη του Βατικανού. Αγαπημένος του Φραγκίσκου, κλήθηκε το 2023 να πραγματοποιήσει μια υψηλού προφίλ ειρηνευτική αποστολή στην Ουκρανία, συναντώντας τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Την ίδια χρονιά εστάλη στις Ηνωμένες Πολιτείες για να συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν.

Sky News: Ο Πάπας είχε το μυαλό 50χρονου

Όπως είχε γράψει το βρετανικό δίκτυο, αναφερόμενο στη διαύγεια του Πάπα ως το τέλος της ζωής του, στο παρασκήνιο υπήρχε μια μάχη θέλησης μεταξύ του Φραγκίσκου και της ομάδας των γιατρών του, οι οποίοι τον προέτρεπαν να μην επιστρέψει στις παπικές του υποχρεώσεις πολύ σύντομα μετά την έξοδό του από το νοσοκομείο Gemelli της Ρώμης, όπου πέρασε πέντε εβδομάδες με διπλή πνευμονία.

Οι γιατροί πρότειναν δύο μήνες ξεκούρασης, ο Πάπας όμως έκανε οτιδήποτε άλλο εκτός από αυτό. Όταν ο Πάπας έφυγε από το νοσοκομείο στις 23 Μαρτίου έγινε σαφές ότι τα πράγματα είχαν αλλάξει.

Σεμνός αλλά επίμονα αποφασιστικός χαρακτήρας, οι γιατροί είπαν ότι «είχε το μυαλό ενός 50χρονου» μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, παρά το άρρωστο σώμα του.

Παρακολουθώντας όμως τις κινήσεις του Πάπα τις τελευταίες εβδομάδες, ήταν σαφές ότι ακολούθησε την επιθυμία της καρδιάς του να επιστρέψει στη δουλειά του - ακόμη και την ημέρα πριν από τον θάνατό του μετακινείτο με όχημα ανάμεσα στα πλήθη.