Τουλάχιστον 28 τουρίστες έχασαν τη ζωή τους όταν ομάδα ενόπλων πραγματοποίησε επίθεση σε δημοφιλή τουριστικό προορισμό στο Κασμίρ της Ινδίας. Το τραγικό συμβάν σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης τετραήμερης επίσκεψης του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς, στην Ινδία, προκαλώντας διεθνή ανησυχία για την ασφάλεια στην περιοχή.

Η πιο θανατηφόρα επίθεση στο Κασμίρ της Ινδίας τα τελευταία χρόνια

Η αιματηρή επίθεση πραγματοποιήθηκε στην κοιλάδα Baisaran, ένα γραφικό λιβάδι στο Pahalgam του Κασμίρ. Πρόκειται για μια γνωστή τουριστική πόλη που βρίσκεται 90 χιλιόμετρα νότια του Srinagar, της κύριας πόλης της περιοχής. Αξιωματούχοι χαρακτηρίζουν το περιστατικό ως την πιο θανατηφόρα επίθεση κατά αμάχων στην περιοχή του Κασμίρ τα τελευταία χρόνια.

Περίπου στις 15:00 το μεσημέρι τοπική ώρα, μια ομάδα ενόπλων που προσέγγιζε τους τουρίστες από την κατεύθυνση των κοντινών βουνών, εμφανίστηκε ξαφνικά από ένα πυκνό πευκοδάσος κοντά στην περιοχή και άνοιξε πυρ αδιακρίτως.

Μαρτυρίες επιζώντων από την επίθεση στους τουρίστες

Σοκαριστικά βίντεο που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν τραυματισμένους τουρίστες να κείτονται σε λίμνες αίματος, ενώ οι συγγενείς τους ούρλιαζαν και παρακαλούσαν για βοήθεια. Λόγω της έλλειψης οδικής πρόσβασης στην περιοχή του Κασμίρ, αναπτύχθηκαν υπηρεσίες ελικοπτέρων για την απομάκρυνση των τραυματιών.

Ένας τοπικός ξεναγός περιέγραψε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP ότι έφτασε στο σημείο αφού άκουσε πυροβολισμούς και μετέφερε μερικούς από τους τραυματίες, καβαλώντας άλογο. «Είδα μερικούς άνδρες ξαπλωμένους στο έδαφος και μοιάζοντας σαν νεκροί», είπε ο Waheed.

Μια γυναίκα που επέζησε της επίθεσης δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων PTI: «Ο σύζυγός μου πυροβολήθηκε στο κεφάλι, ενώ άλλοι επτά τραυματίστηκαν επίσης από την επίθεση».

Ένας άλλος μάρτυρας μιλώντας στο India Today περιέγραψε: «Ο πυροβολισμός έγινε ακριβώς μπροστά μας. Στην αρχή νομίζαμε ότι ήταν απλά κροτίδες, αλλά όταν ακούσαμε άλλους να ουρλιάζουν, φύγαμε από εκεί για να σωθούμε».


Τα θύματα της επίθεσης και η αντίδραση των αρχών της Ινδίας

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι της Ινδίας δήλωσαν ότι μεταξύ των νεκρών τουριστών περιλαμβάνονται άτομα από τις ινδικές πολιτείες Καρνατάκα, Οντίσα και Γκουτζαράτ, καθώς και δύο ξένοι υπήκοοι. Τουλάχιστον έξι άλλοι τουρίστες τραυματίστηκαν κατά την επίθεση.

Ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, ο οποίος είχε συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Βανς την προηγούμενη μέρα, καταδίκασε έντονα την επίθεση χαρακτηρίζοντάς την «ειδεχθή πράξη».

«Αυτοί που βρίσκονται πίσω από αυτήν την αποτρόπαιη πράξη θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη. Δεν θα γλιτώσουν. Η κακή ατζέντα τους δεν θα πετύχει ποτέ. Η αποφασιστικότητά μας να πολεμήσουμε την τρομοκρατία είναι ακλόνητη και θα δυναμώσει μόνο», ανέφερε ο Μόντι σε ανάρτησή του στο X κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Σαουδική Αραβία.

Η επιχείρηση εντοπισμού των δραστών στο Κασμίρ

Ο τόπος της επίθεσης αποκλείστηκε καθώς η αστυνομία ξεκίνησε επιχείρηση για τον εντοπισμό των δραστών. Σύμφωνα με αξιωματούχους της τοπικής αστυνομίας, δύο έως τρεις ένοπλοι άνοιξαν αδιάκριτα πυρ εναντίον τουριστών στην περιοχή, η οποία είναι προσβάσιμη μόνο με τα πόδια ή με άλογα, πριν διαφύγουν από το σημείο.

Διαμαρτυρίες ξέσπασαν σε αρκετές περιοχές του Κασμίρ που διοικείται από την Ινδία καταδικάζοντας την επίθεση, με μια συγκέντρωση που οργανώθηκε από δεξιούς επαγρύπνησης στην πόλη Τζαμού να κατηγορεί το Πακιστάν.

Μια μαχητική ομάδα που αυτοπροσδιορίζεται ως «Αντίσταση του Κασμίρ» ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση σε ένα μήνυμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η ομάδα επικαλέστηκε την οργή για την ινδική εγκατάσταση περισσότερων από 85.000 «εξωτερικών», την οποία χαρακτήρισε ως αιτία «δημογραφικής αλλαγής» στην περιοχή του Κασμίρ.

Ο Ομάρ Αμπντουλάχ, ο κορυφαίος εκλεγμένος αξιωματούχος της περιοχής, έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Αυτή η επίθεση είναι πολύ μεγαλύτερη από οτιδήποτε έχουμε δει να στρέφεται κατά αμάχων τα τελευταία χρόνια στο Κασμίρ».

Πηγή εξωτερικής φωτογραφίας: REUTERS/Stringer