Ομοσπονδιακή δικαστής στο Κολοράντο εξέδωσε σήμερα απόφαση που υποχρεώνει την κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να ενημερώνει τους Βενεζουελάνους μετανάστες τουλάχιστον 21 ημέρες πριν από κάθε απέλαση. Η απόφαση αποτελεί σημαντικό εμπόδιο στην αυστηρή μεταναστευτική πολιτική των ΗΠΑ και διασφαλίζει το δικαίωμα των μεταναστών να αμφισβητήσουν νομικά την απόφαση απέλασής τους.

ΗΠΑ: Η δικαστική απόφαση και οι επιπτώσεις για τους μετανάστες

Στη γραπτή απόφασή της, η δικαστής Σάρλοτ Σουίνι διατηρεί την προσωρινή απαγόρευση απελάσεων από την Πολιτεία του Κολοράντο με βάση τον Νόμο περί Αλλοδαπών Εχθρών του 1798. Επιπλέον, η απόφαση υποχρεώνει τις αρχές των ΗΠΑ να ενημερώνουν τους μετανάστες σε γλώσσα που κατανοούν πλήρως για το δικαίωμά τους να συμβουλευτούν δικηγόρο.

Κατά την ακροαματική διαδικασία της Δευτέρας, η δικαστής Σουίνι εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις σχετικά με την «ειδοποίηση 24 ωρών» που είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση Τραμπ. Σύμφωνα με την κρίση της, το συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο δεν επαρκεί για να ικανοποιηθεί η εντολή του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, το οποίο στις 7 Απριλίου διέταξε να παρέχεται στους μετανάστες η δυνατότητα να αμφισβητήσουν την απέλασή τους μέσω της δικαστικής οδού.

Η αντίδραση του προέδρου Τραμπ στις δικαστικές αποφάσεις

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ δεν έχει ακόμη σχολιάσει επίσημα την απόφαση. Ωστόσο, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του μέσω ανάρτησης σε πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης τη Δευτέρα, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνησή του αδυνατεί να επιλύσει δικαστικά την υπόθεση κάθε μετανάστη που πρόκειται να απελαθεί.

«Θα χρειαζόμασταν εκατοντάδες χιλιάδες δίκες για τους εκατοντάδες χιλιάδες παράνομους μετανάστες που απομακρύνουμε από τη χώρα. Αυτό είναι αδύνατο να πραγματοποιηθεί», έγραψε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ, επιμένοντας στην αυστηρή μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησής του.

Ο ρόλος της Αμερικανικής Ένωσης Πολιτικών Ελευθεριών

Η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU), που εκπροσωπεί νομικά τους μετανάστες που κρατούνται στο Κολοράντο, είχε ζητήσει από τη δικαστή Σουίνι να τους παραχωρήσει προθεσμία 30 ημερών για να προσφύγουν στα δικαστήρια. Αξίζει να σημειωθεί ότι παρόμοιο χρονικό περιθώριο είχε δοθεί και την τελευταία φορά που εφαρμόστηκε ο Νόμος περί Αλλοδαπών Εχθρών, κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, για τη φυλάκιση ή την απέλαση Ιαπώνων, Γερμανών και Ιταλών από τις ΗΠΑ.

Ο συγκεκριμένος νόμος παρέχει στον πρόεδρο των ΗΠΑ την εξουσία να απελάσει ή να περιορίσει άτομα που ορκίζονται πίστη σε ξένη δύναμη και ενδέχεται να αποτελέσουν απειλή για την εθνική ασφάλεια σε περιόδους πολέμου. Οι κύριες προβλέψεις του νόμου περιλαμβάνουν:

  • Δυνατότητα απέλασης χωρίς δικαστική διαδικασία
  • Περιορισμό ατόμων που θεωρούνται απειλή για την εθνική ασφάλεια
  • Εφαρμογή σε περιόδους πολεμικών συγκρούσεων
  • Ευρεία εξουσιοδότηση στην εκτελεστική εξουσία

Το Σάββατο, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ παρενέβη εκ νέου και ανέστειλε την επικείμενη απέλαση δεκάδων Βενεζουελάνων μεταναστών που κρατούνταν στο Τέξας χωρίς να τους έχει παρασχεθεί το δικαίωμα δίκης, επιβεβαιώνοντας τη σημασία των δικαστικών εγγυήσεων ακόμη και σε περιπτώσεις απελάσεων που σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια.