Το τελευταίο «αντίο» στον Πάπα Φραγκίσκο θα πουν σήμερα, Τετάρτη (23/4), χιλιάδες πιστοί, που αναμένεται να προσέλθουν στο Βατικανό για να τιμήσουν τον αγαπητό «Ποντίφικα των φτωχών». Στις 10.00 ώρα Ελλάδος αναμένεται η μεταφορά του φέρετρου με το σκήνωμα του Πάπα Φραγκίσκου στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου, όπου θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα. Η κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου θα τελεστεί το Σάββατο (26/4) στις 11.00 ώρα Ελλάδος στον εξωτερικό χώρο της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου. Στο τέλος της τελετής, το φέρετρο θα μεταφερθεί πρώτα εντός του ναού και στη συνέχεια στη Βασιλική Σάντα Μαρία Ματζόρε, όπου και θα γίνει η ταφή, όπως ο ίδιος ο Πάπας είχε ζητήσει.

papas_fragkiskos_laiko_proskinuma__2_
papas_fragkiskos_laiko_proskinuma__5_



Πάπας Φραγκίσκος: Πάνω από 200.000 πιστοί αναμένονται στην κηδεία - Ποιοι ηγέτες θα δώσουν το «παρών»

Για την κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου, το Σάββατο στο Βατικανό, αναμένονται περίπου 200.000 πιστοί. Ξεχωριστή θέση μεταξύ των θρησκευτικών ταγών θα έχει ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Βαρθολομαίος. Σύμφωνα με τον Ιταλό υπουργό Εσωτερικών, Ματέο Πιαντεντόζι, η πρόβλεψη της ιταλικής κυβέρνησης είναι ότι πρόκειται να φτάσουν στην «Αιώνια Πόλη» περίπου 170 ξένες αντιπροσωπείες, συμπεριλαμβανομένων πολλών αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.


Στην κηδεία αναμένονται ηγέτες από όλο τον κόσμο, όπως ο Ντόναλντ Τραμπ με τη σύζυγό του, Μελάνια, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η Ρομπέρτα Μετσόλα, ο Αργεντινός πρόεδρος, Χαβιέρ Μιλέι, και ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ενώ απών θα είναι ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιίιρ Πούτιν. Επίσης, έχει ανακοινωθεί η παρουσία του βασιλικού ζεύγους της Ισπανίας και του Βρετανού πρίγκιπα Ουίλιαμ.

Η Ιταλία κήρυξε πενθήμερο πένθος και ήδη βρίσκονται σε ισχύ δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στην «Αιώνια Πόλη», τα οποία αναμένεται να παραμείνουν μέχρι το Κονκλάβιο. Για την παροχή βοήθειας στους προσκυνητές και την εγγύηση της ασφάλειας των πιστών και των επισήμων που θα συρρεύσουν στη Ρώμη, εκτός από την Αστυνομία και τους καραμπινιέρους, έχουν κινητοποιηθεί ο στρατός με την Πολιτική Προστασία. Ειδικά εκπαιδευμένοι δύτες άρχισαν ήδη να ελέγχουν την περιοχή του Τίβερη, η οποία βρίσκεται κοντά στο Βατικανό.

papas_fragkiskos_laiko_proskinuma__1_
papas_fragkiskos_laiko_proskinuma__4_
papas_fragkiskos_laiko_proskinuma__6_
papas_fragkiskos_laiko_proskinuma__3_



Η διαδικασία για τη διαδοχή του Πάπα Φραγκίσκου

Η φωνή του Πάπα Φραγκίσκου σώπασε, αλλά το αποτύπωμά του ηχεί δυνατά στις ψυχές εκατομμυρίων ανθρώπων σε ολόκληρο τον πλανήτη. Απλοί πολίτες, διασημότητες και ηγέτες κρατών αποχαιρέτησαν τον χαρισματικό Ποντίφικα, που αφήνει πίσω του κληρονομιά ελπίδας, διαλόγου και κοινωνικής ευαισθησίας. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, 15 με 20 μέρες μετά τον θάνατο του Πάπα Φραγκίσκου θα συγκληθεί το Κονκλάβιο στην Καπέλα Σιστίνα για να αποφασίσει το ποιος θα είναι ο νέος προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Η ψηφοφορία είναι μυστική και δικαίωμα ψήφου έχουν μόνο οι καρδινάλιοι κάτω των 80 ετών, ενώ το αξίωμα θα αναλάβει ο υποψήφιος που θα καταφέρει να συγκεντρώσει τα 2/3 των ψήφων.

Κάθε μέρα πραγματοποιούνται τέσσερις ψηφοφορίες, ενώ σε όλη τη διάρκεια οι καρδινάλιοι είναι αποκομμένοι από τον έξω κόσμο, καθώς είναι κλειδωμένοι στο Βατικανό. Τους παίρνουν τα κινητά και δεν έχουν το δικαίωμα να επικοινωνήσουν με τον έξω κόσμο μέχρι να εκλέξουν τον Πάπα. Έπειτα από κάθε ατελέσφορη ψηφοφορία ο καπνός που βγαίνει από την καμινάδα του ναού είναι μαύρος, ενώ όταν το Κονκλάβιο καταλήξει σε απόφαση, ο καπνός είναι λευκός.



Οι πιθανοί υποψήφιοι για το παπικό αξίωμα

Αν και η διαδικασία του Κονκλαβίου είναι μυστική, ορισμένα ονόματα έχουν ήδη αναφερθεί ως πιθανοί διάδοχοι:

Καρδινάλιος Πιέτρο Παρολίν

the_vaticans_cardinal_secretary_of_state_pietro_parolin

Επί 11 χρόνια υπηρέτησε στο Βατικανό του Πάπα Φραγκίσκου ο γραμματέας του κράτους του Βατικανού, ο 70χρονος Πιέτρο Παρολίν, και έχει αναδειχθεί σε φαβορί από τον περασμένο Νοέμβριο. Πολιτικά θεωρείται μετριοπαθής και πέρασε την καριέρα του συμμετέχοντας στη διπλωματική πτέρυγα της Αγίας Εδρας, στη Νουντσιατούρα της Νιγηρίας και του Μεξικού. Έγινε καρδινάλιος το 2014 από τον Πάπα Φραγκίσκο και παράλληλα θα μπορούσε να θεωρηθεί προέκταση της ιδεολογικής κληρονομιάς του 88χρονου Ποντίφικα.

Καρδινάλιος Φριντολάιν Αμπόντζο Μπεσούντζου

archbishop_of_kinshasa__fridolin_ambongo_besungu

Πρόεδρος του Συμποσίου των Επισκοπικών Διασκέψεων της Αφρικής και της Μαδαγασκάρης, ο 65χρονος μονοπώλησε τη δημοσιότητα όταν απέρριψε δήλωση του Πάπα Φραγκίσκου. Είχε κηρύξει, την ίδια στιγμή, άκυρο το δόγμα που επέτρεπε στους ιερείς να ευλογούν ανύπαντρα και ομόφυλα ζευγάρια στην αφρικανική ήπειρο.

Καρδινάλιος Βιμ Έιγικ

cardinal_willem_jacobus_eijk

Ο 71χρονος πρώην γιατρός θεωρείται ευρέως ως ένας από τους πιο συντηρητικούς, αλλά και επικρατέστερος για προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Το 2015 συνέβαλε στη συγγραφή του βιβλίου «Έντεκα καρδινάλιοι μιλούν για τον γάμο και την οικογένεια», το οποίο αντιτάχθηκε σθεναρά στην έγκριση από τον Φραγκίσκο σε πολιτικούς γάμους.

Καρδινάλιος Πέτερ Έρντο

cardinal_peter_erdo

Πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου των Επισκοπικών Διασκέψεων της Ευρώπης, ο 72χρονος θεωρείται εδώ και καιρό σημαίνουσα προσωπικότητα στην πολιτική της σύγχρονης Εκκλησίας. Βαθιά συντηρητικός, ως προς την ιδεολογική κατεύθυνση, έχει στο παρελθόν αντιταχθεί στην πολιτική για τους διαζευγμένους ή ξαναπαντρεμένους καθολικούς να λαμβάνουν τη Θεία Κοινωνία. Έχει επίσης εκφράσει την αντίθεσή του στην αποδοχή προσφύγων από ευρωπαϊκές χώρες, δηλώνοντας ότι αυτό ισοδυναμεί με εμπορία ανθρώπων. Ο Έρντο έγινε καρδινάλιος το 2003 από τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β'.

Καρδινάλιος Λούις Αντόνιο Τάγκλε

luis_antonio_tagle

Ο 67χρονος από τις Φιλιππίνες υπηρετεί ως πρόεδρος της Διακρατικής Επιτροπής για τους αφοσιωμένους θρησκευόμενους. Αποκαλείται ο «Ασιάτης Πάπας Φραγκίσκος» και έχει ασκήσει κριτική στην οπτική της Εκκλησίας απέναντι στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα και τους διαζευγμένους και ξαναπαντρεμένους καθολικούς. Σε συνέντευξή του το 2015 είπε ότι η «αυστηρή» στάση της Εκκλησίας απέναντι στους ομοφυλόφιλους, τους διαζευγμένους και τις ανύπαντρες μητέρες έχει προκαλέσει πλήγμα στην Εκκλησία. Ο Tάγκλε, αν εκλεγεί, θα είναι ο πρώτος Πάπας που θα προέρχεται από την ασιατική ήπειρο.

Καρδινάλιος Ρέιμοντ Μπούρκε

cardinal_burke

Ο 76χρονος αποτέλεσε έναν από τους πιο σκληρούς επικριτές των φιλελεύθερων πρακτικών του Πάπα Φραγκίσκου. Γεννημένος στο Ουισκόνσιν και πρώην αρχιεπίσκοπος του Σεντ Λούις, αμφισβήτησε την επιδίωξη του Φραγκίσκου να επιτρέψει στα ξαναπαντρεμένα ζευγάρια να λάβουν τη Θεία Ευχαριστία.

Καρδινάλιος Μάριο Γκρετς

cardinal_mario_gretch

Ο 67χρονος από τη Μάλτα διατελεί τον ρόλο του γενικού γραμματέα της Συνόδου των Επισκόπων. Στο παρελθόν είχε μιλήσει για την ανάγκη προσέγγισης όσων απομακρύνονται από την Εκκλησία λόγω των σεξουαλικών τους προτιμήσεων ή της οικογενειακής τους κατάστασης. Σε ομιλία που εκφώνησε το 2014 υπογράμμισε την ανάγκη της Εκκλησίας να διατηρήσει τη συνέχεια της διδασκαλίας.

Καρδινάλιος Ματέο Ζούπι

president_of_the_italian_bishops_conference__cei__cardinal_matteo_zuppi

Ο 69χρονος πρόεδρος της Ιταλικής Επισκοπικής Διάσκεψης γεννήθηκε στη Ρώμη και υπηρέτησε στη θέση του αρχιεπισκόπου της Μπολόνια, γεγονός που τον καθιστά βαθύ γνώστη του Βατικανού. Αγαπημένος του Φραγκίσκου, κλήθηκε το 2023 να πραγματοποιήσει μια υψηλού προφίλ ειρηνευτική αποστολή στην Ουκρανία, συναντώντας τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Την ίδια χρονιά εστάλη στις Ηνωμένες Πολιτείες για να συναντηθεί με τον τότε Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν.