Βατικανό: Πιθανό πρόβλημα με τους καρδινάλιους που θα λάβουν μέρος στο κονκλάβιο για να εκλεγεί νέος Πάπας
Τι γράφουν ιταλικά ΜΜΕ
Το Σύνταγμα του Βατικανού προβλέπει ως ανώτατο όριο συμμετεχόντων, στο κάθε κονκλάβιο που πραγματοποιείται στην Καπέλα Σιξτίνα, 120 καρδινάλιους - Στη φάση αυτή, όμως, οι έχοντες δικαίωμα ψήφου, είναι 134 - Η εκλογή νέου Πάπα
Ουσιαστικό πρόβλημα με τους καρδινάλιους που θα λάβουν μέρος στο κονκλάβιο, με το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι, μπορεί να προκύψει σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, μετά τον θάνατο του Πάπα Φραγκίσκου και πριν από την εκλογή νέου Πάπα. Πιο αναλυτικά, η διαπίστωση αυτή οφείλεται στο ότι το Σύνταγμα του Βατικανού φέρεται να προβλέπει, ως ανώτατο όριο συμμετεχόντων στο κάθε κονκλάβιο που πραγματοποιείται στην Καπέλα Σιξτίνα, 120 καρδινάλιους. Στην φάση αυτή, όμως, οι έχοντες δικαίωμα ψήφου, είναι 134.
Δεν υπάρχει, σε καμία περίπτωση, δυνατότητα αποκλεισμού μέρους των υψηλόβαθμων κληρικών και δεν επιτρέπεται να πραγματοποιηθεί κλήρωση. Η μόνη διέξοδος, σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, είναι να μπορέσει να αλλάξει -μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα- το Αποστολικό Σύνταγμα της Αγίας Έδρας, με αύξηση τoυ αριθμού των υποψηφίων και συνάμα εκλεκτόρων. Δεδομένου του θανάτου του ποντίφικα, η μόνη διέξοδος φαίνεται να είναι μια απόφαση του Συμβουλίου των Καρδιναλίων ( το οποίο ασκεί, προσωρινά, την εξουσία στο Βατικανό), ώστε να ξεπεραστεί το συγκεκριμένο εμπόδιο. Διαφορετικά, η όποια εκλογή του νέου αρχηγού της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας θα μπορούσε ακόμη και να θεωρηθεί άκυρη.
Ποιος εκλέγει τον επόμενο Πάπα: Το Κονκλάβιο σε αριθμούς - Οι ισορροπίες μεταξύ των ηπείρων
Οι καρδινάλιοι διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στις παπικές εκλογές, και το εκλεκτορικό σώμα είναι γνωστό ως κονκλάβιο. Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν 252 Καθολικοί καρδινάλιοι, αλλά μόνο 135 έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν για νέο Πάπα, καθώς πρέπει να είναι κάτω των 80 ετών για να συμμετάσχουν.
Το νεότερο μέλος του Κολεγίου των Καρδιναλίων είναι ο ουκρανικής καταγωγής επίσκοπος Μελβούρνης Μικολά Μπίτσοκ, 45 ετών. Ο πιο ηλικιωμένος είναι ο 99χρονος Άντζελο Ακέρμπι, βετεράνος της διπλωματικής υπηρεσίας του Βατικανού.
Περί τις δύο με τρεις εβδομάδες μετά την κηδεία του Πάπα, το κολέγιο των καρδιναλίων θα συνεδριάσει ως παπικό κονκλάβιο στην Καπέλα Σιξτίνα για να ξεκινήσει τη διαδικασία εκλογής του νέου ποντίφικα της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας.
Καθώς ο Πάπας Φραγκίσκος «επέστρεψε στο σπίτι του Πατέρα» όπως ανακοίνωσε ο Ιρλανδοαμερικανός καρδινάλιος Κέβιν Φάρελ επιβεβαιώνοντας τον θάνατο του ποντίφικα μια άγρια μάχη αναμένεται να ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες εντός της Καπέλα Σιξτίνα όπου θα συγκληθεί κονκλάβιο για να αναδειχθεί ο επόμενος Πάπας.
Τα ραντεβού καθιστούν «δύσκολη την ανάδυση ενός "αντι-Φραγκίσκου" πάπα», είπε δημοσιογράφος του Βατικανού στην εφημερίδα La Repubblica και συγγραφέας του βιβλίου Tango Vaticano.
«Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αυτή η ομάδα είναι ομόφωνη και συνεκτική ή ότι έχει τις ίδιες ιδέες. Σχεδόν όλοι οι καρδινάλιοι που έχει επιλέξει είναι πάστορες από μεγάλες επισκοπές σε όλο τον κόσμο» Ανάμεσά τους υπήρχαν και συντηρητικοί αλλά και προοδευτικοί, πρόσθεσε.
Τα τελευταία λόγια του Πάπα στον νοσηλευτή του
Πριν ξεκινήσει την τελευταία του διαδρομή στην Πλατεία Αγίου Πέτρου, ο Πάπας Φραγκίσκος ρώτησε με αμφιβολία τον νοσηλευτή του: «Πιστεύεις ότι μπορώ να το κάνω;». Ο Μασιμιλιάνο Στραπέτι, με επαγγελματισμό και φροντίδα, τον καθησύχασε και τον ενθάρρυνε να προχωρήσει.
Η παρουσία του Πάπα στην πλατεία διήρκεσε περίπου δεκαπέντε λεπτά, κατά τη διάρκεια των οποίων ευλόγησε μωρά και χαιρέτησε τους πιστούς σε μια ατμόσφαιρα γεμάτη συγκίνηση και θερμότητα. Περικυκλωμένος από τους σωματοφύλακές του, ο Ποντίφικας έδειχνε να απολαμβάνει αυτές τις στιγμές επικοινωνίας με το ποίμνιό του.
Σύμφωνα με το Vatican News, μετά την εμφάνισή του στην Πλατεία Αγίου Πέτρου, ο Πάπας Φραγκίσκος επέστρεψε στο διαμέρισμά του στην κατοικία Σάντα Μάρτα του Βατικανού, όπου ξεκουράστηκε το απόγευμα και στη συνέχεια δείπνησε.
Τη Δευτέρα, γύρω στις 5:30 το πρωί τοπική ώρα (6:30 ώρα Ελλάδας), εμφανίστηκαν τα πρώτα σημάδια αδιαθεσίας. Περισσότερο από μία ώρα αργότερα, ο Πάπας έγνεψε στον νοσηλευτή του Στραπέτι, έπεσε σε κώμα και τελικά άφησε την τελευταία του πνοή στις 7:35 τοπική ώρα.
Οι μάρτυρες των τελευταίων στιγμών του Πάπα Φραγκίσκου ανέφεραν στο Vatican News: «Δεν υπέφερε, όλα έγιναν πολύ γρήγορα».
Πώς θα γίνει η κηδεία του
Αυτήν τη στιγμή η σορός του Πάπα βρίσκεται σε φέρετρο στο παρεκκλήσι της κατοικίας Σάντα Μάρτα, όπου έζησε κατά τη διάρκεια της 12ετούς παποσύνης του. Η σορός του Ποντίφικα θα μεταφερθεί στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου το πρωί της Τετάρτης για να τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα μέχρι την ταφή του. Το πρωί του Σαββάτου, 26 Απριλίου θα γίνει η κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου, όπως έκανε γνωστό με επίσημη ανακοίνωσή του νωρίτερα το Βατικανό.
Η κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου θα είναι λίγο διαφορετική από τις τελετές του παρελθόντος. Οι διαδικασίες θα ξεκινήσουν με τον υψηλόβαθμο καρδινάλιο του Βατικανού, Κέβιν Φάρελ, να προεδρεύει της τελετής και να τοποθετεί το σώμα του Πάπα σε φέρετρο. Μια παπική κηδεία ήταν παραδοσιακά μια περίτεχνη υπόθεση, αλλά ο Πάπας ενέκρινε πρόσφατα σχέδια για την απλούστευση της όλης διαδικασίας.
Ο εκλιπών Ποντίφικας επέλεξε ένα απλό ξύλινο φέρετρο και απέσυρε την παράδοση της τοποθέτησης του σώματος του Πάπα σε υπερυψωμένη τοποθεσία. Οι πενθούντες θα υποβάλουν τα σέβη τους ενώ το σώμα του θα παραμένει μέσα στο φέρετρο. Είναι η πρώτη φορά που ένας Πάπας κηδεύεται εκτός Βατικανού εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα.
Λίγες ώρες μετά τον θάνατό του, την Δευτέρα 21 Απριλίου, το Βατικανό έδωσε στη δημοσιότητα τη διαθήκη του, στην οποία περιγράφει σε συντομία τις επιθυμίες του για τον τόπο της ταφής του. Η διαθήκη έχει ημερομηνία 29 Ιουνίου 2022. Πηγές από το Βατικανό ανέφεραν εξάλλου ότι ο Φραγκίσκος ασχολείτο με τις λεπτομέρειες της συνέχειας στην Καθολική Εκκλησία προς το τέλος της ζωής του, όταν η υγεία του ήταν ιδιαίτερα κλονισμένη.
Οι πιθανοί υποψήφιοι για το παπικό αξίωμα
Αν και η διαδικασία του κονκλαβίου είναι μυστική, ορισμένα ονόματα έχουν ήδη αναφερθεί ως πιθανοί διάδοχοι:
Καρδινάλιος Πιέτρο Παρολίν
Επί 11 χρόνια υπηρέτησε στο Βατικανό του πάπα Φραγκίσκου ο γραμματέας του κράτους του Βατικανού, ο 70χρονος Πιέτρο Παρολίν, και έχει αναδειχθεί σε φαβορί από τον περασμένο Νοέμβριο. Πολιτικά θεωρείται μετριοπαθής και πέρασε την καριέρα του συμμετέχοντας στη διπλωματική πτέρυγα της Αγίας Εδρας, στη Νουντσιατούρα της Νιγηρίας και του Μεξικού. Έγινε καρδινάλιος το 2014 από τον πάπα Φραγκίσκο και παράλληλα θα μπορούσε να θεωρηθεί προέκταση της ιδεολογικής κληρονομιάς του 88χρονου ποντίφικα.
Καρδινάλιος Φριντολάιν Αμπόντζο Μπεσούντζου
Πρόεδρος του Συμποσίου των Επισκοπικών Διασκέψεων της Αφρικής και της Μαδαγασκάρης, ο 65χρονος μονοπώλησε τη δημοσιότητα όταν απέρριψε δήλωση του πάπα Φραγκίσκου. Είχε κηρύξει, την ίδια στιγμή, άκυρο το δόγμα που επέτρεπε στους ιερείς να ευλογούν ανύπαντρα και ομόφυλα ζευγάρια στην αφρικανική ήπειρο.
Καρδινάλιος Βιμ Εϊγικ
Ο 71χρονος πρώην γιατρός θεωρείται ευρέως ως ένας από τους πιο συντηρητικούς, αλλά και επικρατέστερος για προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Το 2015 συνέβαλε στη συγγραφή του βιβλίου «Έντεκα καρδινάλιοι μιλούν για τον γάμο και την οικογένεια», το οποίο αντιτάχθηκε σθεναρά στην έγκριση από τον Φραγκίσκο σε πολιτικούς γάμους.
Καρδινάλιος Πέτερ Ερντο
Πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου των Επισκοπικών Διασκέψεων της Ευρώπης, ο 72χρονος θεωρείται εδώ και καιρό σημαίνουσα προσωπικότητα στην πολιτική της σύγχρονης Εκκλησίας. Βαθιά συντηρητικός, ως προς την ιδεολογική κατεύθυνση, έχει στο παρελθόν αντιταχθεί στην πολιτική για τους διαζευγμένους ή ξαναπαντρεμένους καθολικούς να λαμβάνουν τη Θεία Κοινωνία. Εχει επίσης εκφράσει την αντίθεσή του στην αποδοχή προσφύγων από ευρωπαϊκές χώρες, δηλώνοντας ότι αυτό ισοδυναμεί με εμπορία ανθρώπων. Ο Ερντο έγινε καρδινάλιος το 2003 από τον πάπα Ιωάννη Παύλο Β'.
Καρδινάλιος Λούις Αντόνιο Τάγκλε
Ο 67χρονος από τις Φιλιππίνες υπηρετεί ως πρόεδρος της Διακρατικής Επιτροπής για τους αφοσιωμένους θρησκευόμενους. Αποκαλείται ο «Ασιάτης πάπας Φραγκίσκος» και έχει ασκήσει κριτική στην οπτική της Εκκλησίας απέναντι στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα και τους διαζευγμένους και ξαναπαντρεμένους καθολικούς. Σε συνέντευξή του το 2015 είπε ότι η «αυστηρή» στάση της Εκκλησίας απέναντι στους ομοφυλόφιλους, τους διαζευγμένους και τις ανύπαντρες μητέρες έχει προκαλέσει πλήγμα στην Εκκλησία. Ο Tάγκλε, αν εκλεγεί, θα είναι ο πρώτος πάπας που θα προέρχεται από την ασιατική ήπειρο.
Καρδινάλιος Ρέιμοντ Μπούρκε
Ο 76χρονος αποτέλεσε έναν από τους πιο σκληρούς επικριτές των φιλελεύθερων πρακτικών του πάπα Φραγκίσκου. Γεννημένος στο Ουισκόνσιν και πρώην αρχιεπίσκοπος του Σεντ Λούις, αμφισβήτησε την επιδίωξη του Φραγκίσκου να επιτρέψει στα ξαναπαντρεμένα ζευγάρια να λάβουν τη Θεία Ευχαριστία.
Καρδινάλιος Μάριο Γκρετς
Ο 67χρονος από τη Μάλτα διατελεί τον ρόλο του γενικού γραμματέα της Συνόδου των Επισκόπων. Στο παρελθόν είχε μιλήσει για την ανάγκη προσέγγισης όσων απομακρύνονται από την Εκκλησία λόγω των σεξουαλικών τους προτιμήσεων ή της οικογενειακής τους κατάστασης. Σε ομιλία που εκφώνησε το 2014 υπογράμμισε την ανάγκη της Εκκλησίας να διατηρήσει τη συνέχεια της διδασκαλίας.
Καρδινάλιος Ματέο Ζούπι
Ο 69χρονος πρόεδρος της Ιταλικής Επισκοπικής Διάσκεψης γεννήθηκε στη Ρώμη και υπηρέτησε στη θέση του αρχιεπισκόπου της Μπολόνια, γεγονός που τον καθιστά βαθύ γνώστη του Βατικανού. Αγαπημένος του Φραγκίσκου, κλήθηκε το 2023 να πραγματοποιήσει μια υψηλού προφίλ ειρηνευτική αποστολή στην Ουκρανία, συναντώντας τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Την ίδια χρονιά εστάλη στις Ηνωμένες Πολιτείες για να συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν.