Φανάρι: Υποδοχή Ρωμαιοκαθολικών ομίλων από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο
Η αναφορά στον Πάπα Φραγκίσκο
Ο Βαρθολομαίος υποδέχθηκε ομίλους Ρωμαιοκαθολικών Ιεραρχών, κληρικών, μοναχών και φοιτητών από την Ιταλία και την Αυστρία

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος την Τρίτη της Διακαινησίμου υποδέχθηκε στο Φανάρι ομίλους Ρωμαιοκαθολικών Ιεραρχών, κληρικών, μοναχών και φοιτητών από την Ιταλία και την Αυστρία.
Την επομένη της εκδημίας του Πάπα Φραγκίσκου, ο Παναγιώτατος καλωσόρισε σε κλίμα εγκαρδιότητας τους ομίλους στην Έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Μιλώντας ιταλικά και γερμανικά, εξέφρασε τη λύπη του για την εκδημία του Προκαθημένου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.
Όπως είπε, μέχρι πριν μερικές ημέρες ήλπιζε να τον υποδεχθεί τον ερχόμενο Μάιο στη Νίκαια της Βιθυνίας και να εορτάσουν μαζί την επέτειο των 1700 ετών από την Α’ Οικουμενική Σύνοδο. Ο Παναγιώτατος είπε, ότι ο Πάπας Φραγκίσκος ήταν «ένας αδελφός, με τον οποίο μοιραζόμασταν μια βαθιά φιλία», και υπενθύμισε ότι είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν πολλές φορές και να συνεργαστούν «για την ενίσχυση της πορείας των Εκκλησιών μας προς το κοινό Ποτήριο, και για το καλό της ανθρωπότητας».
Αναφέρθηκε στις συναντήσεις τους στους Αγίους Τόπους, το 2014, στη Λέσβο, αλλά και τη συνεργασία τους για την ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινής γνώμης για το μεταναστευτικό και προσφυγικό, για τη διαφύλαξη της ειρήνης, αλλά και για το ζήτημα της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και συνολικά της Δημιουργίας του Θεού.
Το Φανάρι επισκέφθηκαν οι Αρχιεπίσκοποι Bari και Bitonto κ. Giuseppe Satriano, και Rossano και Cariati κ. Maurizio Aloise, με κληρικούς και πανεπιστημιακούς καθηγητές Ρωμαιοκαθολικών Ινστιτούτων, και πιστούς εκ των επαρχιών τους, καθώς και όμιλο φοιτητών από το Ποντιφικό Πανεπιστήμιο Antonianum υπό την ηγεσία του πατρός Luca Bianchi, υπευθύνου οικουμενικών σχέσεων. Επίσης, όμιλος Καθηγητών και φοιτητών από το Ρωμαιοκαθολικό Ιερατικό Σεμινάριο της Βιέννης υπό τον Κοσμήτορα αυτού κ. Richard Tatzreiter.
Στο πλαίσιο της επισκέψεως, ο Αρχιεπίσκοπος του Rossano παρέδωσε στον Παναγιώτατο ένα αντίγραφο του Codex Purpureus Rossanensis, ενός παγκοσμίου γνωστού ελληνικού χειρογράφου του 5ου-6ου αιώνα, που περιέχει τα ευαγγέλια του Ματθαίου και του Μάρκου. Τον αυθεντικό Κώδικα είχε θαυμάσει ο Παναγιώτατος κατά την επίσκεψή του στο Rossano της Καλαβρίας.