Πάνω από 150 άνθρωποι τραυματίστηκαν σήμερα (23/4) στην Κωνσταντινούπολη, καθώς πήδηξαν από κτίρια κατά τη διάρκεια του ισχυρού σεισμού μεγέθους 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Πολλοί άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σε πάρκα ή στάθηκαν έξω από τα σπίτια τους στο κέντρο της Πόλης, καθώς οι μετασεισμοί συνέχισαν να γίνονται αισθητοί.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το γραφείο του κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης 151 άνθρωποι τραυματίστηκαν και έλαβαν νοσοκομειακή περίθαλψη αφού πήδηξαν πανικόβλητοι από κτίρια, αλλά κανένας δεν είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Να σημειωθεί ότι ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο κατέρρευσε στο κέντρο της Πόλης, ωστόσο κανείς δεν τραυματίστηκε, ενώ δεν υπήρξαν ζημιές στις υποδομές ενέργειας ή ύδρευσης.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d9e0mgkdws95)

Το επίκεντρο του σεισμού στην Κωνσταντινούπολη

Το επίκεντρο του σεισμού της Τετάρτης, ο οποίος σημειώθηκε στις 12:49 μ.μ. (09:49 GMT), ήταν στην περιοχή της Σηλυβρίας, περίπου 80 χιλιόμετρα δυτικά της Κωνσταντινούπολης. Το εστιακό βάθος εντοπίστηκε στα 6,92 χιλιόμετρα, σύμφωνα με όσα ανέφερε η τουρκική υπηρεσία καταστροφών.

Ο υπουργός Μεταφορών Αμπντουλκαντίρ Ουράλογλου δήλωσε ότι οι επιθεωρήσεις δεν αποκάλυψαν ζημιές σε αυτοκινητόδρομους, αεροδρόμια, τρένα ή μετρό.

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπογράμμισε ότι παρακολουθεί την κατάσταση και το γραφείο του εξέδωσε συμβουλές για το τι πρέπει να κάνουν οι άνθρωποι σε περίπτωση νέων σεισμών.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d9e1e7ax0xh5)

Τουλάχιστον δύο δονήσεις, με διαφορά κλάσματος του δευτερολέπτου, έγιναν έντονα αισθητές σε όλες τις συνοικίες της πόλης των 16 εκατομμυρίων κατοίκων, καθώς η χώρα έχει επίσημη αργία σήμερα.

Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους πανικόβλητοι, είπαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου. Στο κέντρο της πόλης, πολλοί άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σε πάρκα και άλλοι κάθισαν στα κατώφλια των σπιτιών τους, καθώς οι μετασεισμοί συνέχιζαν να γίνονται αισθητοί.

Ορισμένα καταστήματα έκλεισαν μετά τον σεισμό που ταρακούνησε την ευρωπαϊκή πλευρά της πόλης.

Σεισμός στην Κωνσταντινούπολη: Τα 13 δευτερόλεπτα του τρόμου - Η στιγμή που άνδρας πηδάει από το μπαλκόνι για να σωθε

Δεκατρία δευτερόλεπτα ήταν η διάρκεια της δόνησης των 6,2 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη, ενώ ακολούθησαν δεκάδες μετασεισμοί.

Περισσότεροι από 50 μετασεισμοί συγκλόνισαν την περιοχή της Κωνσταντινούπολης μετά τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 6,2 βαθμών που έπληξε τη θάλασσα του Μαρμαρά, ακριβώς νότια της μεγαλύτερης πόλης της Τουρκίας, την Τετάρτη, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών.

«Μέχρι τις 15:12 μ.μ. (1512 GMT), είχαν καταγραφεί 51 μετασεισμοί -ο μεγαλύτερος εκ των οποίων ήταν μεγέθους 5,9 βαθμών-», έγραψε στο Χ ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, λέγοντας ότι ο πρώτος σεισμός μεγέθους 6,2 βαθμών είχε «βάθος περίπου επτά χιλιομέτρων και διήρκεσε συνολικά 13 δευτερόλεπτα».

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d9e483qvg2z5)

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d9e22pe8b50x)
Αναμενόταν ένας μεγάλος σεισμός στην Κωνσταντινούπολη, είπε ο Ευθύμης Λέκκας

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, τόνισε «Ο πρώτος σεισμός εκδηλώθηκε γύρω στα 30 χιλιόμετρα δυτικά της Κωνσταντινούπολης. Εκείνο το οποίο θα πρέπει να τονίσουμε είναι ότι εδώ και πολύ πολλά χρόνια αναμενόταν ένας μεγάλος σεισμός στην Κωνσταντινούπολη με βάση τα δεδομένα που υπήρχαν σε παγκόσμιο επίπεδο. Όλες οι ερευνητικές ομάδες σε όλον τον κόσμο εκτιμούσαν ότι πρέπει να έχουμε ένα σεισμό της τάξεως των 7,5 βαθμών, έτσι ώστε να σπάσει και το τελευταίο κομμάτι του ρήγματος που δεν είχε σπάσει από το μεγάλο ρήγμα της Ανατολίας.

Το τελευταίο σπάσιμο του ρήγματος, το τελευταίος μεγάλος σεισμός ήταν το 1999 στο Ισμέτ, στην Νικομήδεια δηλαδή, όπου είχαμε τεράστιες καταστροφές και 17.000 ανθρώπους οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους. Το τελευταίο κομμάτι είναι αυτό που διέρχεται νότια της Κωνσταντινούπολης, δηλαδή είναι αυτό που ενεργοποιήθηκε πριν από μισή περίπου ώρα», τόνισε ο κ. Λέκκας.

«Το κομμάτι αυτό του ρήγματος ουσιαστικά μπορούσε να δώσει ένα σεισμό της τάξεως των 7 – 7,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Αυτός ωστόσο ο σεισμός των 6 βαθμών, όπως και οι επόμενοι σεισμοί των 5 βαθμών, απέχουν πολύ ουσιαστικά από το να έχουμε τη μέγιστη ενεργοποίηση του ρήγματος. Δηλαδή ο 7.5 από τον 6 απέχει ουσιαστικά γύρω στις 40 φορές. Δηλαδή μπορεί οι 40 σεισμοί των 6 βαθμών ισοδυναμούν με ένα σεισμό της τάξεως των 7,3 με 7,4 βαθμών. Άρα μπορούμε να αναμένουμε μια σταδιακή εκτόνωση, τις επόμενες ώρες, τις επόμενες ημέρες», σημείωσε ο ίδιος.

«Δεν ξέρουμε αν θα σπάσει κάποιο ρήγμα και θα δώσει μεγαλύτερο σεισμό ή αν θα διατηρηθεί στο επίπεδο των 6 βαθμών. Δηλαδή θα πρέπει να έχουμε πολλούς σεισμούς των 6 βαθμών και αυτό εφόσον σπάσει όλο το ρήγμα, γιατί δεν είναι απαραίτητο να σπάσει αυτό το χρονικό διάστημα όλο το ρήγμα. Πάντως, σε κάθε περίπτωση έχουμε να κάνουμε με μια πολύ πλούσια σεισμική– δεν θα την έλεγα μετασεισμική- ακολουθία. Είναι νωρίς να ξέρουμε ακόμα εάν είναι ο σεισμός ή ένας κύριος σεισμός αυτός που εκδηλώθηκε των 6,2 βαθμών. Θα έχει τρομερό ενδιαφέρον να δούμε πως θα εξελιχθεί η σεισμικότητα στην ευρύτερη περιοχή της πόλης», κατέληξε ο Ευθύμιος Λέκκας.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d9dyp8whj6up)

Τσελέντης για σεισμό στην Κωνσταντινούπολη: «Απαιτείται προσοχή για το ρήγμα του Β. Αιγαίου – Προέκταση του ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας»

Ο ισχυρός σεισμός στην Τουρκία μεγέθους 6,2 Ρίχτερ που σημειώθηκε σήμερα (23/4) το μεσημέρι, έχει ξεσηκώσει όπως είναι φυσικό τόσο το λαό της Τουρκίας όσο και σεισμολόγους ανά τον κόσμο. Μάλιστα, ο σεισμολόγος, Άκης Τσελέντης αναφέρει σε ανάρτησή του ότι απαιτείται αυξημένη προσοχή στην Κωνσταντινούπολη, λόγω της μεγάλης σεισμικής επικινδυνότητας της περιοχής. Όπως επεσήμανε, «φυσικά απαιτείται μεγάλη προσοχή για τη Βασιλεύουσα», ενώ υπενθύμισε ότι δεν υπάρχει ούτε ένας επιστήμονας στον κόσμο που να μην θεωρεί βέβαιο ότι στην Κωνσταντινούπολη θα σημειωθεί ισχυρός σεισμός στο μέλλον.

«Απαιτείται μεγάλη προσοχή», έγραψε σε ανάρτησή του ο Άκης Τσελέντης για τον ισχυρό σεισμό 6,2 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη.

«Πρέπει να παρακολουθούμε το ρήγμα του Βορείου Αιγαίου, πάντως θεωρώ πολύ μικρή την πιθανότητα, (αλλά υπαρκτή) να επηρεαστεί.

Ολόκληρη η ανάρτηση:

«Τουρκία: Σεισμός 6 Ρίχτερ στη Θάλασσα του Μαρμαρά – Αισθητός στην Κωνσταντινούπολη.

=>ΦΥΣΙΚΑ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΑΣΙΛΕΥΟΥΣΑ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΣΕΙΣΜΙΚΗΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ!

Σεισμός μεγέθους 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε προ ολίγου στη βορειοδυτική Τουρκία.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στη Θάλασσα του Μαρμαρά.

Το πιο δυναμικό ρήγμα στον Ελλαδικό χώρο είναι η τάφρος του Βορείου Αιγαίου, η οποία αποτελεί προέκταση του ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας. Η τάφρος Βορείου Αιγαίου διέρχεται νότια της Σαμοθράκης και της ανατολικής Χαλκιδικής και βόρεια της Λήμνου και του Αγίου Ευστρατίου.

Πρέπει να παρακολουθούμε το ρήγμα του Β Αγαίου πάντως θεωρώ πολύ μικρή την πιθανότητα (αλλά υπαρκτή) να επηρεαστεί.

(**) Δεν υπάρχει ούτε ένας επιστήμονας σε όλο τον κόσμο που να μην θεωρεί ότι στην Κωνσταντινούπολη θα γίνει μεγάλος σεισμός»



Στο μεταξύ, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Φυσικής της Λιθόσφαιρας, Σεισμολογίας και Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος, ο σεισμός σημειώθηκε σε μία «γνωστή ρηξιγενή περιοχή στη βόρεια λεκάνη του Μαρμαρά, που ιστορικά έχει δώσει πολύ ισχυρούς σεισμούς» και «δεν έχει αναμένεται να έχει πολύ σημαντικές επιπτώσεις, αλλά σχετικά περιορισμένες δυτικά από την Κωνσταντινούπολη». Η δυσκολία, όπως διευκρίνισε ο καθηγητής, έγκειται στο να εκτιμηθεί, αν αυτός ήταν ο κύριος σεισμός. «Η περιοχή φιλοξενεί πολύ μεγάλα ρήγματα, είναι πολύ δύσκολο να προβλέψουμε πώς θα εξελιχθεί η σεισμική ακολουθία», ανέφερε. Σημειώνεται ότι ο σεισμός έγινε αισθητός σε πολλές περιοχές της Θράκης. Ορισμένοι κάτοικοι τόσο στην πόλη της Κομοτηνής αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Ροδόπης, όπως επίσης και στην Ξάνθη, έλαβαν σχετική ειδοποίηση από το σύστημα της Google για τη σεισμική δόνηση.

Γεράσιμος Παπαδόπουλος: «Η περιοχή έχει πολύ υψηλή σεισμικότητα»

Αμέσως μετά το κύμα ισχυρών σεισμικών δονήσεων στην Κωνσταντινούπολη ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος σχολίασε: «Iσχυρός σεισμός μεγέθους Μ=6.2 στη θάλασσα του Μαρμαρά στις 12.49. Η περιοχή έχει πολύ υψηλή σεισμικότητα με μεγάλα ενεργά ρήγματα στο υποθαλάσσιο και το χερσαίο περιβάλλον. Καταγράφηκαν μετασεισμοί, δύο με μέγεθος Μ=5.0». Νωρίτερα σε μία προφητική του ανάρτηση είχε αναφέρει ότι ο Απρίλιος είναι στατιστικά ο μήνας που δίνει μεγάλους σεισμους. \

Συγκεκριμένα έγραψε:

«Ο Απρίλιος στατιστικά είναι μήνας ισχυρών σεισμών στην Ελλάδα. Θα τον ξεπεράσουμε; Ας δούμε κάποια στοιχεία… Μερικά παραδείγματα μόνο. Η σειρά είναι μεγάλη», αναφέρει στη σχετική ανάρτηση ο κ. Παπαδόπουλος παραθέτοντας τα παραδείγματα:

Πολύνεκρος σεισμός μεγέθους Μ=6.5 με 183 θύματα στην Κω σαν σήμερα το 1933
Εξολοθρευτικός σεισμός (Μ=6.4) στις 3.4.1881 με περίπου 3500 θύματα στη Χίο
Πολύνεκρος σεισμός (Μ=6.3) στις 22.4.1928 με 20 θύματα στην Κορινθία.
Σειρά ισχυρών σεισμών (Μ=6.8, 7.2, 6.1) μεταξύ Ρόδου και ΝΔ Τουρκίας με πολλά θύματα κυρίως στην Τουρκία στις 24, 25, 26 Απριλίου 1957.

Δείτε την ανάρτηση:



Σκορδίλης για σεισμό 6,2 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη: Τι ισχύει με το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας

Τα δεδομένα για το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας ανέλυσε ο καθηγητής Σεισμολογίας ΑΠΘ, Μανώλης Σκορδίλης, σχετικά με τον ισχυρό σεισμό 6,2 Ρίχτερ που σημειώθηκε σήμερα στην Κωνσταντινούπολη.

«Σε κάποιες περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έγινε αισθητός ο σεισμός αλλά όχι έντονα, ήταν μακριά από το επίκεντρο. Στη Θεσσαλονίκη δεν έγινε αισθητός πουθενά», σημείωσε αρχικά.

«Είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για οποιαδήποτε εξέλιξη. Συνήθως, όπως είπε ο κ.Καραστάθης, μετά από κάποιον ισχυρό σεισμό χρειαζόμαστε ένα με δύο εικοσιτετράωρα, τουλάχιστον, για να έχουμε μία αντικειμενική εικόνα της όλης διέγερσης. Ως μέγεθος το 6,2 είναι αρκετά μεγάλο αλλά για τον χώρο, στον οποίο εκδηλώθηκε είναι μάλλον μικρό με τη λογική ότι ξέρουμε πως ιστορικά στον χώρο αυτόν έχουν εκδηλωθεί σεισμοί με μεγέθη, που έφτασαν και ξεπέρασαν τους 7 βαθμούς. Επομένως είναι ένα τμήμα του ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας, που μπορεί να δώσει πάρα πολύ ισχυρούς σεισμούς και υπό αυτή την έννοια πρέπει να είμαστε αρκετά επιφυλακτικοί ειδικά τις πρώτες ώρες μετά την εκδήλωση αυτού του σεισμού», ανέφερε ο Μ.Σκορδίλης.

«Ο τεκτονικός σχηματισμός της Βόρειας Ανατολίας είναι ένα δεξιόστροφο ρήγμα μετασχηματισμού, που έχει ένα μήκος περίπου 1500 χιλιόμετρα. Αυτός ο τεκτονικός σχηματισμός προς τα δυτικά διασχίζει όλο το Βόρειο Αιγαίο και καταλήγει στις Σποράδες. Επάνω, λοιπόν, στο Βόρειο Αιγαίο έχουν γίνει στο παρελθόν κάποιοι ισχυροί σεισμοί πάνω σε αυτό το τμήμα του ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας, σεισμοί, που έφτασαν και τους επτά βαθμούς. Από ‘κει και μετά, δεν έχουμε στην περιοχή μας κάποιον χώρο, που μπορεί να φαίνεται ότι έχει μείνει χωρίς κίνηση το τελευταίο διάστημα και να πούμε ότι υπάρχει κίνδυνος να εκδηλωθεί κάποιος μεγάλος σεισμός πάνω σε αυτό το κομμάτι του ρήγματος, που βρίσκεται στον ελληνικό χώρο. Αντίθετα, τέτοιο κομμάτι υπάρχει, όπως αναφέρθηκε και πριν κοντά στην Κωνσταντινούπολη, που είναι κάτι, που ανησυχεί πάρα πολύ τόσο τους σεισμολόγους όσο και την Πολιτεία στην Τουρκία. Ένας ισχυρός σεισμός, πάνω από 7 στη θάλασσα του Μαρμαρά, καταλαβαίνετε ότι θα έχει τεράστιες επιπτώσεις κυρίως στην Κωνσταντινούπολη», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d9e0nphqdcpt)
Δείτε φωτογραφίες:

Σεισμός στην Κωνσταντινούπολη: Πανικός από τη στιγμή των 6,2 Ρίχτερ - Φοβισμένοι οι κάτοικοι, κατέκλυσαν τα πάρκα(1)
Σεισμός στην Κωνσταντινούπολη: Πανικός από τη στιγμή των 6,2 Ρίχτερ - Φοβισμένοι οι κάτοικοι, κατέκλυσαν τα πάρκα(2)
Σεισμός στην Κωνσταντινούπολη: Πανικός από τη στιγμή των 6,2 Ρίχτερ - Φοβισμένοι οι κάτοικοι, κατέκλυσαν τα πάρκα(3)
Σεισμός στην Κωνσταντινούπολη: Πανικός από τη στιγμή των 6,2 Ρίχτερ - Φοβισμένοι οι κάτοικοι, κατέκλυσαν τα πάρκα(4)
Σεισμός στην Κωνσταντινούπολη: Πανικός από τη στιγμή των 6,2 Ρίχτερ - Φοβισμένοι οι κάτοικοι, κατέκλυσαν τα πάρκα(5)
Σεισμός στην Κωνσταντινούπολη: Πανικός από τη στιγμή των 6,2 Ρίχτερ - Φοβισμένοι οι κάτοικοι, κατέκλυσαν τα πάρκα(6)
Σεισμός στην Κωνσταντινούπολη: Πανικός από τη στιγμή των 6,2 Ρίχτερ - Φοβισμένοι οι κάτοικοι, κατέκλυσαν τα πάρκα(7)

Σεισμός στην Κωνσταντινούπολη: Βίντεο από τη στιγμή που ο Εγκέλαδος «χτυπά»

Εν τω μεταξύ, όσο περνά η ώρα στο διαδίκτυο δημοσιεύονται ολοένα και περισσότερα βίντεο από τη στιγμή που χτυπά ο Εγκέλαδος τα οποία αποτυπώνουν την ένταση και τη διάρκεια που είχε. Χαρακτηριστικό είναι το βίντεο από τη στιγμή που παρουσιάστρια του CNN Turk έντρομη αντιλαμβάνεται τη δόνηση και προσπαθεί να διατηρήσει την ψυχραιμία της όσο βρίσκεται σε ζωντανή ροή το δελτίο ειδήσεων.



Την ίδια ώρα, χρήστες της πλατφόρμας Χ έχουν δημοσιεύσει βίντεο από την ισχυρή δόνηση. Όπως φαίνεται σε μερικά από αυτά φωτιστικά πηγαίνουν πέρα δώθε από την ένταση του σεισμού, ενώ διακοσμητικά πέφτουν στο έδαφος.




Σε άλλα πάλι βίντεο αποτυπώνεται η ανθρώπινη αγωνία τη στιγμή που τα 6,2 Ρίχτερ ταρακουνούν την Κωνσταντινούπολη. Ενδεικτικά είναι τα παρακάτω βίντεο από ένα εμπορικό κέντρο στην Τουρκία, αλλά και από τα γραφεία εταιρείας.




Την ίδια ώρα, στη θάλασσα του Μαρμαρά τα νερά δημιούργησαν κυματισμό τη στιγμή που τα 6,2 Ρίχτερ ταρακουνούσαν την Τουρκία.

Το μήνυμα Ερντογάν για τον σεισμό στην Κωνσταντινούπολη

Μήνυμα στη σεισμόπληκτη Κωνσταντινούπολη έστειλε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μεταφέροντας τις ευχές του για ταχεία ανάρρωση στους πολίτες και τονίζοντας ότι παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις. «Μεταφέρω τις ευχές μου για ταχεία ανάρρωση στους πολίτες μας, παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις», δήλωσε συγκεκριμένα.

«Ο πραγματικός σεισμός θα είναι μεγαλύτερος και πάνω από 7 ρίχτερ»

Την ίδια ώρα, ο ένας μετά τον άλλον οι ειδικοί αναλύουν τον ισχυρό σεισμό 6,2 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη, στην Τουρκία. Σημειώνεται πως τον περασμένο Δεκέμβριο ο καθηγητής γεωλογίας, Dr. Naci Görür προειδοποίησε ότι ένας σεισμός 4,4 Ρίχτερ που είχε σημειωθεί τότε θα επηρεάσει το ρήγμα του Μαρμαρά, πιθανότατα προκαλώντας έναν μεγάλο σεισμό μελλοντικά. «Αυτός ο σεισμός θα επηρεάσει λίγο πολύ το τμήμα του ρήγματος που αναμένεται να σπάσει στον Μαρμαρά», είχε πει.

Διαβάστε ακόμα: Ισχυρός σεισμός 6,2 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη - Δείτε live εικόνα

Μάλιστα, ο συγκεκριμένος καθηγητής είχε προειδοποιήσει ήδη από το περασμένο καλοκαίρι για ισχυρότατο σεισμό που αναμένεται στην Κωνσταντινούπολη, αλλά και σε άλλα σημεία της Τουρκίας. Έτσι, σήμερα μετά το μπαράζ δονήσεων στην Κωνσταντινούπολη επανήλθε. «Το ρήγμα Kumburgaz στη Θάλασσα του Μαρμαρά στην Κωνσταντινούπολη έχει πολλούς σεισμούς. Είναι διαφορετικών μεγεθών. Αυτοί δεν είναι οι μεγάλοι σεισμοί που περιμένουμε στον Μαρμαρά. Αυξάνουν την πίεση που συσσωρεύεται σε αυτό το ρήγμα. Με άλλα λόγια, το αναγκάζουν να σπάσει. Ο πραγματικός σεισμός εδώ θα είναι μεγαλύτερος και πάνω από 7», είπε και συνέχισε:

«Οι σεισμοί είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα για να μιλάμε για αυτούς όταν συμβαίνει ένας σεισμός. Όταν δεν υπάρχει σεισμός, πρέπει να μιλάμε γι' αυτούς και να λαμβάνουμε προφυλάξεις. Πρώτα απ' όλα, η κυβέρνηση, στη συνέχεια ο δήμος και οι άνθρωποι πρέπει να συνεργαστούν για να προετοιμάσουν την πόλη για έναν σεισμό. Ο αστικός μετασχηματισμός και η οικοδόμηση δεν είναι πράγματα που προετοιμάζουν την πόλη για έναν σεισμό. Μια αντισεισμική πόλη είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Ο λαός πρέπει τώρα να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο. Αυτό που πρέπει να κάνουν είναι να παρακολουθούν και να ελέγχουν».

Τι λένε άλλοι ειδικοί για τον σεισμό στην Κωνσταντινούπολη

Από την πλευρά του, ο ειδικός επί των σεισμών Καθηγητής Δρ. Ziyadin Çakır δήλωσε ότι ο σεισμός στην Κωνσταντινούπολη δεν ήταν στο μέρος, όπου αναμενόταν ένας μεγάλος σεισμός, αλλά η δόνηση που σημειώθηκε στο κύριο ρήγμα αύξησε την ένταση. «Ο σεισμός σημειώθηκε περίπου 30 χιλιόμετρα μακριά από το σημείο όπου αναμενόταν ο μεγάλος σεισμός», είπε ο Çakır.

Παράλληλα, ο σεισμολόγος Καθ. Δρ Zafer Akçığ είπε: «Ο σεισμός έγινε αισθητός και στη Σμύρνη. Είναι σημαντικό πού θα μεταφερθεί η ενέργεια από εδώ και πέρα. Τώρα, είτε θα πάει προς την Κωνσταντινούπολη είτε όχι, οι σεισμολόγοι θα εργαστούν πάνω σε αυτό. Θα εξεταστεί χρησιμοποιώντας δορυφορικά δεδομένα».

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d9dz7jaz925t)


Ξύπνησαν μνήμες μετά τον σεισμό στην Κωνσταντινούπολη


Η Τουρκία διασχίζεται από δύο ρήγματα που έχουν προκαλέσει πολλούς φονικούς σεισμούς στο παρελθόν.

Ο σεισμός ξύπνησε μνήμες του φονικού σεισμού του 1999 κοντά στην Κωνσταντινούπολη που σκότωσε 17.000 ανθρώπους.

Η Πόλη ζει με τον φόβο ενός «Μεγασεισμού» καθώς βρίσκεται 20 χλμ από το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας και ορισμένοι ειδικοί κάνουν προβλέψεις για έναν σεισμό τουλάχιστον 7 βαθμών έως το 2030, που θα προκαλούσε μερική ή ολική κατάρρευση εκατοντάδων χιλιάδων κτιρίων.

Τον Φεβρουάριο του 2023 η νοτιοανατολική Τουρκία βίωσε τον πιο καταστροφικό σεισμό της σύγχρονης ιστορίας της, που σκότωσε τουλάχιστον 53.000 ανθρώπους.

Πηγή φωτογραφιών: Murat Sengul / ANADOLU / Anadolu via AFP / Profimedia