Άμβλυνση διαφορών και σταδιακή αποκλιμάκωση του δασμολογικού πολέμου «βλέπουν» οι αναλυτές πίσω από τις τελευταίες δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, για ενδεχόμενη εμπορική συμφωνία με την Κίνα, κάτι που έφερε ανακούφιση στις αγορές, με τη Wall Street να ανοίγει με σημαντική άνοδο. Την αβεβαιότητα απομάκρυνε και η αλλαγή της στάσης του προέδρου των ΗΠΑ στο θέμα του διοικητή της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας (Fed), τον οποίο τελικά δεν θα αποπέμψει, μετά τις σφοδρές επικρίσεις που άσκησε στον Τζερόμ Πάουελ, λόγω αμετάβλητων επιτοκίων. Τη στιγμή που το δολάριο ανέκαμψε, στην Ασία τα χρηματιστήρια πήραν την ανιούσα από το Τόκιο μέχρι το Χονγκ Κονγκ.

Η μεταστροφή Τραμπ, όπως χαρακτηρίζουν τα ΜΜΕ τις τελευταίες κινήσεις του Αμερικανού προέδρου, συντελείται στον απόηχο των δυσοίωνων προβλέψεων του ΔΝΤ που αναθεώρησε επί τα χείρω τον ρυθμό παγκόσμιας ανάπτυξης για το 2025, συγκεκριμένα έριξε τον πήχη από το 3,3% στο 2,8%. Η άκαμπτη στάση της Κίνας, κατά το προηγούμενο διάστημα, που σε αντίθεση με την ΕΕ δεν φάνηκε διατεθειμένη για διαπραγματεύσεις, έχει αλλάξει τις τελευταίες ώρες, με το Πεκίνο να δηλώνει θετικό για συνομιλίες προς την εκτόνωση της έντασης στο πεδίο του εμπορίου. Την ίδια στιγμή, όπως έχει γίνει γνωστό από πηγή του Λευκού Οίκου και την εφημερίδα Wall Street Journal, η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο μείωσης του ύψους των δασμών σε εισαγωγές κινεζικών προϊόντων.

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, οι δασμοί στην Κίνα είναι πιθανό να μειωθούν μεταξύ 50% και 65%, εν αναμονή των συνομιλιών ανάμεσα σε αξιωματούχους ΗΠΑ και Κίνας. Η συγκεκριμένα πληροφορία γίνεται γνωστή ένα 24ωρο αφότου ο Τραμπ προανήγγειλε τη χαλάρωση της τιμωρητικής δασμολογικής πολιτικής απέναντι στο Πεκίνο. 

Δασμοί: Η αλλαγή στάσης Τραμπ απέναντι στην Κίνα

«Οι υψηλοί δασμοί στα κινεζικά αγαθά θα πέσουν σταδιακά αλλά δεν θα μηδενιστούν» είχε δηλώσει ειδικότερα ο Τραμπ. «Το 145% είναι πολύ υψηλό ποσοστό και δεν θα μείνει έτσι» είχε πει από το Οβάλ Γραφείο ο Τραμπ. 

Το Πεκίνο, από την πλευρά του, έχει δηλώσει ανοικτό σε συζητήσεις με την Ουάσινγκτον σχετικά με τους τελωνειακούς δασμούς. «Αν πρέπει να πολεμήσουμε, θα πάμε μέχρι το τέλος, αλλά οι πόρτες του διαλόγου παραμένουν ορθάνοιχτες», δήλωσε ο Γκούο Ζιακούν, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών στην τακτική συνέντευξη Τύπου.

Τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα όλων των χωρών υπονομεύονται από τους τελωνειακούς δασμούς και τους εμπορικούς πολέμους, ενώ βλάπτεται εμπορικό σύστημα με αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομική τάξη, δήλωσε απο την πλευρά του, πριν από λίγες ώρες, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, σύμφωνα με δηλώσεις του που επικαλέστηκε το κινεζικό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua. Ο Σι έκανε τα σχόλια αυτά στη διάρκεια συνάντησης με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ, ο οποίος βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη στο Πεκίνο.

Υπενθυμίζεται πως ο Τραμπ επέβαλε στις αρχές Απριλίου επιπλέον δασμούς στους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ, κυρίως στην Ευρώπη και την Ασία, προκαλώντας αναταραχή στις αγορές. Στη συνέχεια, μία εβδομάδα αργότερα, μείωσε στο 10% τους επιπλέον δασμούς για όλες τις χώρες με εξαίρεση την Κίνα.

Οι επιπλέον δασμοί που έχει επιβάλει ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος στο Πεκίνο ανέρχονται στο 145%, με την Κίνα να απαντά επιβάλλοντας επιπλέον δασμούς 125% στα αμερικανικά εισαγόμενα προϊόντα.