Το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας που διασχίζει την Τουρκία αποτελεί μία από τις πιο επικίνδυνες σεισμικές ζώνες παγκοσμίως, με μήκος που φτάνει τα 1.500 χιλιόμετρα. Μετά τον πρόσφατο σεισμό των 6,2 Ρίχτερ που έπληξε την Κωνσταντινούπολη, οι επιστήμονες εκφράζουν έντονη ανησυχία για επικείμενο μεγαλύτερο σεισμικό γεγονός που θα μπορούσε να φτάσει τα 7,5 Ρίχτερ, καθώς το συγκεκριμένο τμήμα του ρήγματος παραμένει "άσπαστο" εδώ και 400 χρόνια.

Περισσότεροι από 120 μετασεισμοί στην Κωνσταντινούπολη - Δύσκολη νύχτα σε σκηνές για δεκάδες οικογένειες

To «χειρότερο σενάριο», να ακολουθήσει σεισμός άνω των 7 Ρίχτερ, κρατά μακριά από τα σπίτια τους τους κατοίκους της Σηλυβρίας που βρισκόταν στο επίκεντρο των 6,2 Ρίχτερ.

Δύσκολη νύχτα για χιλιάδες οικογένειες να στήνουν σκηνές και ανάβουν φωτιές καθώς η θερμοκρασία έχει πέσει κάτω των 10 βαθμών Κελσίου. Μέχρι τις 7 το απόγευμα οι μετασεισμοί ήταν περισσότεροι από 120 μεγέθους ως και 4,5 Ρίχτερ.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d9e64d46z0ll)
Ο σεισμός στην Κωνσταντινούπολη ξύπνησε μνήμες του 1999 , όταν προηγήθηκε εκεί μεγάλος σεισμός 7,8 ρίχτερ και λίγες ημέρες αργότερα ταρακουνήθηκε η Αθήνα από το ρήγμα της Πάρνηθας. Ο κ. Λέκκας σημείωσε ότι το τεκτονικό ρήγμα του Μαρμαρά, από το οποίο προήλθε η σημερινή ισχυρή δόνηση, μπορεί να δώσει σεισμούς της τάξεως των 7 Ρίχτερ και τόνισε ότι αν συνεχιστεί η έντονη δραστηριότητα υπάρχει κίνδυνος να υποστεί ζημιές και η Αγιά Σοφιά.

Η ιστορία των μεγάλων σεισμών στο ρήγμα της Ανατολίας

Ο ισχυρότερος καταγεγραμμένος σεισμός στο ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας σημειώθηκε το 1939 στο Ερζιντζάν με μέγεθος 7,8 Ρίχτερ. Αυτό το σεισμικό γεγονός προκάλεσε μια σταδιακή μετατόπιση των επικέντρων προς τα δυτικά, οδηγώντας τελικά στον καταστροφικό σεισμό του Αυγούστου 1999 στο Ιζμίτ της Τουρκίας, με μέγεθος 7,6 Ρίχτερ.

Το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας διακλαδώνεται σε δύο βασικά τμήματα: ο ένας κλάδος διέρχεται από τη θάλασσα του Μαρμαρά και νοτιότερα, ενώ ο δεύτερος συνεχίζει δυτικά και καταλήγει υποθαλάσσια κοντά στη Σκόπελο. Ο δεύτερος αυτός κλάδος, γνωστός στην επιστημονική κοινότητα ως "Τάφρος του Βόρειου Αιγαίου", έχει τη δυναμική να προκαλέσει σεισμό μεγέθους έως και 7,6 Ρίχτερ.

Ο πρόσφατος σεισμός στην Κωνσταντινούπολη και οι επιστημονικές προβλέψεις

Ο σεισμός των 6,2 Ρίχτερ που ταρακούνησε πρόσφατα την Κωνσταντινούπολη προήλθε από τον πρώτο κλάδο του ρήγματος της Ανατολίας, αυτόν που βρίσκεται στη θάλασσα του Μαρμαρά. Ήδη από το 2004, υπάρχουν επιστημονικές δημοσιεύσεις που προειδοποιούν για επικείμενο μεγάλο σεισμό μεγέθους 7,5 Ρίχτερ στην περιοχή της Κωνσταντινούπολης.

Οι επιστημονικές μελέτες εκτιμούν πιθανότητα από 35% έως 70% για έναν σεισμό άνω των 7 Ρίχτερ μέχρι το 2034. Σύμφωνα με Έλληνες και ξένους σεισμολόγους, έχουν ήδη "σπάσει" τα 12 κομμάτια του ρήγματος της Ανατολίας, προκαλώντας ισχυρούς σεισμούς, και το μοναδικό τμήμα που παραμένει ανενεργό είναι αυτό που βρίσκεται στην περιοχή της Κωνσταντινούπολης.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d9e5l9n2tcch)

Οι προειδοποιήσεις των ειδικών για τον επικείμενο μεγάλο σεισμό

ίναι ένα κομμάτι από το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας που παραμένει «άσπαστο» και περιμένουμε να δώσει έναν μεγάλο σεισμό 7,4 με 7,5 Ρίχτερ. Τα 6,2 Ρίχτερ που είχαμε τώρα είναι από το ρήγμα του κεντρικού Μαρμαρά το οποίο γειτονεύει με το ρήγμα που δεν έχει σπάσει ακόμη", αναφέρει ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Δρ Αθανάσιος Γκανάς.

Ιδιαίτερα ανησυχητικές είναι οι δηλώσεις του Τούρκου καθηγητή γεωλογίας δρ. Νατζί Γκιορούρ μετά τον σεισμό των 6,2 Ρίχτερ: "Αυτός ο σεισμός δεν είναι ένας σεισμός που μπορεί να πει κανείς ότι τελείωσε. Ο μεγάλος σεισμός έρχεται. Προειδοποιώ για άλλη μια φορά τις αρχές για την Κωνσταντινούπολη. Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο, δεν έχουμε χρόνο". Ο Τούρκος επιστήμονας έχει επανειλημμένα κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για επικείμενο πολύ μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη.

Το επικίνδυνο ρήγμα και οι πιθανές επιπτώσεις για την Ελλάδα

"Για την Κωνσταντινούπολη έχουν γίνει διευρυμένες έρευνες και με ευρωπαϊκά κονδύλια, καθώς το ρήγμα είναι υποθαλάσσιο και περνάει από τα Πριγκηπόννησια νοτίως και συνεχίζει μέχρι τον Μαρμαρά. Εκεί στα Πριγκιποννήσια, υπάρχει το κομμάτι του ρήγματος που δεν έσπασε το 1999, αυτό αν σπάσει τώρα θα δώσει έναν σεισμό 7,5 Ρίχτερ. Είναι ώριμο να σπάσει, έχει να δώσει σεισμό 400 χρόνια και κάποια στιγμή σύντομα θα γίνει αυτό", εξηγεί ο κ. Γκανάς.

Σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις ενός τέτοιου σεισμού στην Ελλάδα, ο επιστήμονας επισημαίνει: "Σε ενδεχόμενο πολύ ισχυρού σεισμού στην Κωνσταντινούπολη βραχυπρόθεσμα, ίσως επηρεαστούν κάποιες περιοχές στον ελλαδικό χώρο. Περιμένουμε δηλαδή μια αύξηση της σεισμικότητας στο Βόρειο Αιγαίο, και στο Κεντρικό, αλλά δεν μπορούμε να πούμε κάτι άλλο γιατί και εμείς εκτιμήσεις κάνουμε με βάση το ιστορικό και τη στατιστική".

Οι κύριοι παράγοντες που καθιστούν το ρήγμα της Κωνσταντινούπολης ιδιαίτερα επικίνδυνο είναι:

  • Η μακρά περίοδος σεισμικής ηρεμίας (400 χρόνια)
  • Η συσσώρευση τεκτονικής ενέργειας στο "άσπαστο" τμήμα
  • Η γειτνίαση με πυκνοκατοικημένες περιοχές
  • Η υποθαλάσσια φύση του ρήγματος που αυξάνει τον κίνδυνο τσουνάμι
  • Η ιστορική συμπεριφορά του ρήγματος με διαδοχικές ενεργοποιήσεις τμημάτων του

Προς το παρόν, οι επιστήμονες παρακολουθούν στενά το φαινόμενο, ενώ επισημαίνουν ότι είναι ακόμη νωρίς για να προσδιοριστεί με βεβαιότητα εάν ο σεισμός των 6,2 Ρίχτερ αποτελεί τον κύριο σεισμό ή προσεισμό ενός μεγαλύτερου σεισμικού γεγονότος που ενδέχεται να ακολουθήσει στο άμεσο μέλλον.

Τρομακτικό σενάριο από Τούρκο σεισμολόγο: Ο κύριος σεισμός θα είναι πάνω από 7 Ρίχτερ

Ένας Τούρκος σεισμολόγος, ωστόσο, εκτιμά πως ο κύριος σεισμός δεν έχει έρθει ακόμη και, όταν θα γίνει αυτό, θα είναι πάνω από 7 Ρίχτερ. Ο δρ Νατσί Γκορούρ ήταν αυτός που είχε τονίσει πως ένας σεισμός του Δεκεμβρίου στα 4,4 Ρίχτερ θα επηρέαζε το ρήγμα του Μαρμαρά, προκαλώντας έναν μεγάλο σεισμό.

Σε ανάρτησή του τονίζει πως θα έρθει μεγαλύτερος σεισμός, πάνω από 7 Ρίχτερ, και προειδοποίησε τους κατοίκους και τις Αρχές να πάρουν έγκαιρα μέτρα.

«Αυτός ο σεισμός θα επηρεάσει λίγο-πολύ το τμήμα του ρήγματος που αναμένεται να σπάσει στον Μαρμαρά» είχε πει ο καθηγητής, ο οποίος επανήλθε με αφορμή τα ισχυρά Ρίχτερ που ταρακούνησαν την Κωνσταντινούπολη.

«Το ρήγμα Kumburgaz στη Θάλασσα του Μαρμαρά στην Κωνσταντινούπολη έχει πολλούς σεισμούς. Είναι διαφορετικών μεγεθών. Αυτοί δεν είναι οι μεγάλοι σεισμοί που περιμένουμε στον Μαρμαρά. Αυξάνουν την πίεση που συσσωρεύεται σε αυτό το ρήγμα. Με άλλα λόγια, το αναγκάζουν να σπάσει. Ο πραγματικός σεισμός εδώ θα είναι μεγαλύτερος και πάνω από 7», έγραψε σε ανάρτησή του.

«Στην Κωνσταντινούπολη, στη Θάλασσα του Μαρμαρά, συμβαίνουν πολλοί σεισμοί πάνω στο ρήγμα του Κουμπούργκαζ. Είναι διαφόρων μεγεθών. Αυτοί δεν είναι ο μεγάλος σεισμός που περιμένουμε. Αυτοί αυξάνουν την πίεση που συσσωρεύει το ρήγμα. Δηλαδή, το ωθούν προς τη θραύση. Ο πραγματικός σεισμός εδώ θα είναι μεγαλύτερος και πάνω από 7 Ρίχτερ.

Ο σεισμός είναι ένα τόσο σημαντικό θέμα που δεν πρέπει να συζητείται μόνο όταν συμβεί. Πρέπει να μιλάμε και να παίρνουμε μέτρα όταν δεν υπάρχει σεισμός. Πρώτα η κυβέρνηση, μετά ο δήμος και ο λαός πρέπει να συνεργαστούν για να προετοιμάσουν την πόλη για έναν σεισμό. Η αστική ανάπλαση και η κατασκευή κτιρίων δεν σημαίνει ότι προετοιμάζεις την πόλη για σεισμό. Μια πόλη ανθεκτική στους σεισμούς είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Πλέον, ο λαός πρέπει να κάνει αυτό που απαιτείται. Και αυτό είναι η επίβλεψη και ο έλεγχος» ανέφερε στην ανάρτησή του.