Σοκαρισμένοι είναι οι κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης μετά τον σεισμό των 6,2 Ρίχτερ και των περισσότερων από 120 μετασεισμών που ακολούθησαν, με το βράδυ που πέρασε να είναι εξαιρετικά δύσκολο, καθώς χιλιάδες οικογένειες αναγκάστηκαν να διανυκτερεύσουν σε σκηνές στα πάρκα και να ανάψουν φωτιές, καθώς η θερμοκρασία έπεσε κάτω από τους 10 βαθμούς Κελσίου.

Περίπου 150 άνθρωποι τραυματίστηκαν πέφτοντας από κτίρια την ώρα της ισχυρής σεισμικής δόνησης και μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία. Από τον σεισμό δεν έπεσαν κτίρια, ούτε υπήρξαν νεκροί.



Κάτοικοι περιέγραψαν τον κύριο σεισμό ως έναν από τους ισχυρότερους που έχουν βιώσει εδώ και χρόνια, εκφράζοντας φόβους για ακόμη μεγαλύτερο σεισμό.

Ο σεισμός στην Κωνσταντινούπολη ξύπνησε μνήμες του 1999, όταν προηγήθηκε εκεί μεγάλος σεισμός 7,8 Ρίχτερ και λίγες ημέρες αργότερα ταρακουνήθηκε η Αθήνα από το ρήγμα της Πάρνηθας.


Λέκκας για σεισμό στην Κωνσταντινούπολη: Αυτός ο σεισμός δεν αναμένεται να ενεργοποιήσει δομές τεκτονικές στον ελλαδικό χώρο

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμη Λέκκα, το τεκτονικό ρήγμα του Μαρμαρά, από το οποίο προήλθε η χθεσινή ισχυρή δόνηση, μπορεί να δώσει σεισμούς της τάξεως των 7 Ρίχτερ. Όπως τόνισε μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΕΡΤNews, αν συνεχιστεί η έντονη δραστηριότητα υπάρχει κίνδυνος να υποστεί ζημιές και η Αγιά Σοφιά.

«Αυτός ο σεισμός δεν αναμένεται να ενεργοποιήσει δομές τεκτονικές στον ελλαδικό χώρο, εκτός βέβαια αν πάμε σε μεγαλύτερα μεγέθη, οπότε εκεί θα επανεξετάσουμε την εκτίμησή μας για να δούμε κατά πόσο επηρεάζεται ο ελληνικός χώρος», επισήμανε.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d9e5k0d7ixyp)


Τρία σενάρια για το ρήγμα των 1.500 χιλιομέτρων

«’Εσπασε ένα μικρό κομμάτι του ρήγματος και έδωσε τον σεισμό των 6,2, βεβαίως υπολείπεται πολύ μεγάλη ενέργεια να εκτονωθεί. Τρία είναι τα σενάρια, το πρώτο αυτός να είναι ο κύριος σεισμός και να έχουμε πλήθος μετασεισμικές δονήσεις. Το δεύτερο σενάριο είναι να έχουμε τον 6,2 και μετά να έχουμε έναν μεγαλύτερο σεισμό μέχρι 7 της Κλίμακας Ρίχτερ και το τρίτο σενάριο είναι να έχουμε μια ακολουθία της τάξεως 30 περίπου σεισμών 6 βαθμών έτσι ώστε να μπορέσει να αποσβεστεί η ενέργεια. Ενδεχομένως αν συνεχιστεί αυτή η ακολουθία να έχουμε κάποιες ζημιές στην Αγία Σοφία», είπε ο κ. Λέκκας, επισημαίνοντας και τον κίνδυνο κατάρρευσης του 1/3 του κτιριακού αποθέματος της Κωνσταντινούπολης, κυρίως παλιά κτίρια 50-100 ετών.

«Το ρήγμα του Μαρμαρά είναι η απόληξη του μεγάλου βόρειου ρήγματος της Ανατολίας, που είναι από τα πιο ενεργά ρήγματα στον κόσμο, με συνολικό μήκος 1.500 χιλιομέτρων και το οποίο έρχεται από την επαρχία Μπιγκιόλ της Ανατολικής Τουρκίας και με διακλαδώσεις φθάνει σε απόσταση 20 μόλις χιλιομέτρων από την Κωνσταντινούπολη πριν τερματίσει στο Βόρειο Αιγαίο. Είναι το κομμάτι που δεν έχει σπάσει και το οποίο αναμέναμε να σπάσει εδώ και 5 χρόνια. Όσο καθυστερούσε συσσώρευσε ενέργεια. Έχει ενεργοποιηθεί ένα μικρό κομμάτι αυτού του ρήγματος και ουσιαστικά υπολείπεται να ενεργοποιηθούν και τα υπόλοιπα κομμάτια», σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ.

Από το 1939 το συγκεκριμένο ρήγμα έχει δώσει στην Τουρκία 7 σεισμούς άνω των 7 Ρίχτερ, με δεκάδες χιλιάδες θύματα, καθώς πολλοί ήταν εκείνοι που κατά τη διάρκεια του σεισμού πήδηξαν από τα παράθυρα πιστεύοντας πως θα σωθούν.


Νάτσι Γκιορούρ: Για δόνηση 7 Ρίχτερ στην Τουρκία προειδοποιεί ο κηθηγητής Γεωλογίας

Για ισχυρότατο σεισμό στην Τουρκία, που αναμένεται να φτάσει τα 7 Ρίχτερ, προειδοποιεί ο Τούρκος καθηγητής Γεωλογίας Νάτσι Γκιορούρ. Μετά τις απανωτές δονήσεις που ταρακούνησαν σήμερα (23/4) την Κωνσταντινούπολη ο καθηγητής αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο νέου σεισμού και επισήμανε πόσο σημαντική είναι η συνεργασία της κυβέρνησης με τους δήμους και τους απλούς πολίτες.

«Στο ρήγμα Kumburgaz στη θάλασσα του Μαρμαρά υπάρχουν πολλοί σεισμοί διαφορετικών μεγεθών. Δεν είναι οι μεγάλοι σεισμοί που περιμένουμε στον Μαρμαρά. Αυτοί αυξάνουν την πίεση που συσσωρεύεται σε αυτό το ρήγμα. Ο πραγματικός σεισμός εδώ θα είναι μεγαλύτερος και πάνω από 7 Ρίχτερ», ανέφερε σε ανάρτηση στο X ο καθηγητής. «Είναι σημαντικό να μη συζητηθούν οι σεισμοί όταν συμβαίνουν. Είναι απαραίτητο να το συζητάμε όταν δεν υπάρχει σεισμός και να λαμβάνουμε προφυλάξεις. Η κυβέρνηση, ο δήμος και ο κόσμος πρέπει να δουλέψουν χέρι χέρι για να προετοιμάσουν την πόλη για σεισμό», ανέφερε.

Και συνέχισε: «Ο αστικός μετασχηματισμός και η οικοδόμηση κτιρίων δεν προετοιμάζουν την πόλη για έναν σεισμό. Μια αντισεισμική πόλη είναι κάτι διαφορετικό. Οι πολίτες πρέπει να κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο, πρέπει να επιτηρούν και να ελέγχουν».


Τζελάλ Σενγκιούρ: "Το ρήγμα έγινε πιο λεπτό", λέει ο Τούρκος σεισμολόγος

Οι Τούρκοι σεισμολόγοι σημειώνουν ότι ο σεισμός έχει σπάσει ένα σημαντικό κομμάτι του ρήγματος και εκφράζονται φόβοι ότι το ρήγμα μπορεί να επεκταθεί. «Το ρήγμα έγινε πιο λεπτό. Ο μεγάλος σεισμός της Κωνσταντινούπολης θα ξεκινήσει από εδώ και θα έχει αυτήν την κατεύθυνση», δήλωσε ο καθηγητής Σεισμολογίας Τζελάλ Σενγκιούρ. Συνεχίζοντας, ο καθηγητής Σενγκιούρ σημείωσε: «Αν σπάσει όλο αυτό το ρήγμα, τότε μπορεί να μιλάμε για σεισμό 7,6 Ρίχτερ. Σεισμός 7,6 Ρίχτερ είναι όσο αυτός που είχε συμβεί πριν από δύο χρόνια στην περιοχή του Μάρας. Καταλαβαίνετε τα αποτελέσματα ενός τέτοιου σεισμού στην Κωνσταντινούπολη. Θα είναι ένα φρικτό γεγονός».

Απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου Φατίχ Αλταϊλί «μήπως μπορούμε να πούμε πως ο σημερινός σεισμός ούτε έχει αυξήσει αλλά ούτε έχει μεγαλώσει τις πιθανότητες του μεγάλου σεισμού της Κωνσταντινούπολης;», ο καθηγητής σεισμολογίας απάντησε: «Σε έναν μικρό βαθμό έχει αυξήσει την πιθανότητα. Διότι ο σεισμός της Κωνσταντινούπολης θα κάνει αυτήν εδώ την κίνηση. Ο σημερινός σεισμός είχε μόνο αυτήν την κίνηση στο ρήγμα. Άρα τι συνέβη εδώ; Αυτό το σημείο επιβαρύνθηκε. Θα έχουμε πίεση με κατεύθυνση την Ανατολή».


Μουσταφά Ερντίκ: Περιμένουμε να σπάσει το υπόλοιπο ρήγμα των 120 χιλιομέτρων, λέει μέλος του Τουρκικού Ιδρύματος Σεισμολογίας 

Μιλώντας στο Now Haber και στον Σελτσούκ Τεπέλι, ο Μουσταφά Ερντίκ, μέλος του Τουρκικού Ιδρύματος Σεισμολογίας, ανέφερε: «Εδώ έχουμε ένα σημείο 9 περίπου χιλιομέτρων όπου έχει σπάσει το ρήγμα».

«Δηλαδή τώρα έχουμε περίπου τα 10 χιλιόμετρα και περιμένουμε να σπάσει το υπόλοιπο ρήγμα των 120 χιλιομέτρων!», ανέφερε ο δημοσιογράφος, με το μέλος του Τουρκικού Ιδρύματος Σεισμολογίας να απαντά: «Ας ευχηθούμε πως δεν θα συμβεί. Όμως πρέπει να το δούμε ως απελευθέρωση ενέργειας. Για να σας εξηγήσω. Στην Κωνσταντινούπολη αν περιμένουμε σεισμό 7,2 Ρίχτερ. Ο σεισμός αυτός θα είναι 32 φορές πιο ισχυρός από τον σεισμό των 6,2 Ρίχτερ. 32 φορές πιο ισχυρός».


Τουντζάι Σαϊμάζ: Στην Κωνσταντινούπολη θα έχουμε σεισμό μέχρι 7,7 Ρίχτερ, λέει σεισμολόγος

Ο σεισμολόγος Τουντζάι Σαϊμάζ, καθηγητής Σεισμολογίας στο Πολυτεχνείο της Κωνσταντινούπολης, προέβη σε μια ακόμα πιο εφιαλτική πρόβλεψη κάνοντας λόγο ακόμα και για σεισμό 7,7 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ. «O σημερινός σεισμός συνέβη εδώ. Αυτό εδώ το σημείο του ρήγματος δεν έχει σπάσει. Αν σπάσει αυτό θα έχουμε σεισμό 7,2 Ρίχτερ. Υπάρχει αυτό εδώ το σημείο με τις διακεκομμένες γραμμές που δεν έσπασε ούτε στον σεισμό του 1999, εδώ μπορούμε να έχουμε σεισμό 6,8 με 7 Ρίχτερ», σημείωσε ο καθηγητής Σαϊμάζ, προσθέτοντας:

«Αν όμως σπάσουν τα ρήγματα με διαδοχικό τρόπο, όπως συνέβη στον σεισμό του Μάρας, και μέσα σε 80 δευτερόλεπτα ενεργοποιήσει το ένα ρήγμα το άλλο, τότε θα έχουμε σεισμό 7,5 Ρίχτερ, ίσως φτάσουμε και τα 7,7 Ρίχτερ. Αλλά δεν θα δούμε τα 8 Ρίχτερ».


Έκτακτη σύσκεψη υπό τον Ερντογάν

Σήμερα νωρίς το πρωί ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ερντογάν συμμετείχε σε σύσκεψη της Υπηρεσίας Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών και Εκτάκτων Καταστάσεων (AFAD) στην Κωνσταντινούπολη, στην οποία εξετάστηκαν τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν σε σχέση με τον χθεσινό σεισμό των 6,2 βαθμών στα ανοιχτά της Σηλυβρίας, στη Θάλασσα του Μαρμαρά και τις εφιαλτικές προβλέψεις για ακόμα ισχυρότερη δόνηση, μέχρι και 7,5 Ρίχτερ.

Μετά τη σύσκεψη ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι στη σύσκεψη αξιολογήθηκαν τα μέτρα που λαμβάνονται για να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις του σεισμού. «Στη συνάντηση συντονισμού αξιολογήσαμε τα βήματα που έγιναν και πρέπει να ληφθούν για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων του σεισμού. Έχουμε δώσει τις απαραίτητες οδηγίες για τη διαδικασία. Δόξα τω Θεώ, δεν έχουμε απώλειες ζωών. Ως κράτος είμαστε σε επιφυλακή όλο το εικοσιτετράωρο», τόνισε. Στη συνέχεια, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε με πολίτες σε καφετέρια της περιοχής Κιαγιτχανέ, στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης. Συνομίλησε μαζί τους και πήρε πρωινό τσάι.

Σημειώνεται ότι στη σύσκεψη δεν προσκλήθηκαν εκπρόσωποι του Δήμου Κωνσταντινούπολης, ο δήμαρχος της οποίας και πολιτικός αντίπαλος του Ερντογάν, Εκρέμ Ιμάμογλου, βρίσκεται στη φυλακή.


Τουρκία: 284 μετασεισμοί μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες

Εν τω μεταξύ συνεχίζεται η μετασεισμική ακολουθία από την ισχυρή δόνηση των 6,2 βαθμών χτες στις 12:49 μ.μ.

Μέχρι στιγμής έχουν σημειωθεί τουλάχιστον 284 μετασεισμοί. Ο τελευταίος μεγάλος μετασεισμός σημειώθηκε στις 7:19 το πρωί εντάσεως 4,1 βαθμών, σύμφωνα με την AFAD. Το Αστεροσκοπείο του Καντιλί έδωσε την ένταση του ίδιου σεισμού στους 4,6 βαθμούς. Ο μεγαλύτερος μετασεισμός, μεγέθους 5,9 βαθμών είχε σημειωθεί χτες στις 12:51 μ.μ.

Αρκετοί κάτοικοι, κυρίως στα δυτικά προάστια της Κωνσταντινούπολης -Αβτζιλάρ, Εσένγιουρτ, Γενί Μπόσνα, Μπαχτσελίεβλερ, Μπεϊλίκντουζου- επέλεξαν να περάσουν τη νύχτα σε σκηνές και αυτοκίνητα σε ανοικτούς χώρους και πάρκα. Η πλειονότητα ωστόσο των κατοίκων της Κωνσταντινούπολης πέρασε τη νύχτα στα σπίτια τους.

Η αγωνία της παρουσιάστριας του CNN Turk την ώρα του σεισμού
Μια εικόνα του πανικού που προκάλεσε ο σεισμός της Τετάρτη παρέχει η αντίδραση της παρουσιάστριας του CNN Turk, Μελτέμ Μποζμπεϊόγλου, on air στο χτύπημα του Εγκέλαδου, η οποία ενώ μεταδίδει την είδηση ζητά από κάποιον να επικοινωνήσει με τη μητέρα της.

«Εχουμε σεισμό. Συμβαίνει μεγάλος σεισμός. Είναι ισχυρός, μεγάλος σεισμός. Γίνεται αισθητός στην Κωνσταντινούπολη. Πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι. Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι πως ήταν ισχυρός. Τον καταλάβαμε μέσα στο στούντιο. Σιλάν, σε παρακαλώ μπορείς να καλέσεις τη μητέρα μου; Mπορούμε να πούμε πως ήταν ιδιαίτερα ισχυρός σεισμός. Είχαμε έναν σεισμο 3,9 Ρίχτερ, τώρα έχουμε αυτόν. Περιμέναμε τον μεγάλο σεισμό της Κωνσταντινούπολης. Ναι μετά τον σεισμό των 3,9 Ρίχτερ, περιμέναμε τον μεγάλο σεισμό. Σιλάν! Σε παρακαλώ μπορείς να καλέσεις τη μητέρα μου; Eίχαμε τον σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου... Μαμά σε παρακαλώ μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μου μέσω what's app;».

"Πρώτα η μετάδοση και μετά οι κλήσεις προς τις μαμάδες μας"

Η παρουσιάστρια του CNN Turk και η αρχισυντάκτρια του καναλιού, Σιλάν Μποζγιούρτ, έγιναν γνωστές σε όλο τον κόσμο χάρη σε αυτό το περιστατικό.

Οι δύο δημοσιογράφοι έδωσαν συνέντευξη στον διευθυντή της εφημερίδας Hurriyet, Αχμέτ Χακάν.

Αχμέτ Χακάν: «Μόλις σου είπε ''σε παρακαλώ, να καλέσεις τη μητέρα μου''. Το έκανες άμεσα;»

Σιλάν Μποζγιούρτ: «Συνέβη ως εξής... Πρώτα πρέπει να κάνω τη μετάδοση. Προτεραιότητα είναι η μετάδοση. Έδωσα την έκτακτη είδηση, πρώτα πήρα τηλέφωνο τη δική μου μητέρα. Μετά η Μελτέμ μου έστειλε το τηλέφωνο της μητέρας της και τότε την κάλεσα».

Μελτέμ Μποζμπεϊόγλου: «H μητέρα μου δεν με παρακολουθούσε. Και έμαθα πως είχε πάθει πανικό. Διότι κουνήθηκε πολύ. Μένουμε στην ίδια πολυκατοικία. Είναι και η θεία μου εκεί. Αλλά δεν είχαμε επικοινωνία. Όμως εγώ δεν φοβήθηκα εδώ, καθώς το κτίριο μας, αυτό της τηλεόρασης, είναι γερό. Το ξέρω. Από την άλλη όμως έφευγε το γραφείο μου κάτω από τα χέρια μου. Δεν γνώριζα τι συμβαίνει έξω».