Δεν είναι λίγα τα απρόοπτα που διαταράσσουν το πένθιμο κλίμα που επικρατεί στον Άγιο Πέτρο στο Βατικανό, όπου εκτίθεται σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του πάπα Φραγκίσκου. Ειδικότερα, ορισμένοι επισκέπτες δεν διστάζουν να βγάλουν selfies με το ανοιχτό φέρετρο του εκλιπόντος Ποντίφικα, περιμένοντας ακόμα και 8 ώρες στην ουρά.

*Διαβάστε ακόμα: Πάπας Φραγκίσκος: Το τελετουργικό της ταφής και οι διαδικασίες διαδοχής του - Βασιλείς, βασίλισσες και εστεμμένοι από όλο τον κόσμο στην κηδεία του

Οι πιστοί που αποδίδουν τον τελευταίο φόρο τιμής στον πάπα Φραγκίσκο, εξέφρασαν την οργή τους για τους ασεβείς επισκέπτες που δεν διστάζουν να σηκώσουν το κινητό τους και να βγάλουν selfies σε μια τέτοια περίσταση.


Πάπας Φραγκίσκος: Πάνω από 100.000 πιστοί στο Βατικανό

Το Βατικανό κράτησε την Βασιλική του Αγίου Πέτρου ανοιχτή σχεδόν όλη την νύχτα της Τετάρτης – έως τώρα υπολογίζεται ότι έχουν εισέλθει στην Βασιλική του Αγίου Πέτρου, πάνω από 100.000 πιστοί για να αποτίσουν φόρο τιμής στον «πάπα των φτωχών».

Παγκόσμιοι ηγέτες, καρδινάλιοι και πλήθος προσκυνητών αναμένεται να παραστούν στην κηδεία του πάπα Φραγκίσκου, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 10 το πρωί του Σαββάτου 26/04 στην πλατεία του Αγίου Πέτρου.

Το τελετουργικό της ταφής του Πάπα Φραγκίσκου

Η κηδεία του Πάπα θα γίνει στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου, με χιλιάδες πενθούντες να συρρέουν στο Βατικανό. Η τελετή θα προεδρεύεται από τον κοσμήτορα του Κολλεγίου των Καρδιναλίων, τον 91χρονο Ιταλό Τζιοβάνι Μπατίστα Ρε.

Παραδοσιακά, ο Πάπας θάβεται στις σπηλιές του Βατικανού, κάτω από τη Βασιλική του Αγίου Πέτρου, όπου βρίσκονται σχεδόν 100 παπικές ταφές, συμπεριλαμβανομένης αυτής του προκατόχου του Φραγκίσκου, Πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ’, ο οποίος παραιτήθηκε το 2013 και πέθανε το 2022.

Ωστόσο, ο Φραγκίσκος δήλωσε το 2023 ότι επέλεξε τη Βασιλική της Σάντα Μαρία Ματζόρε (Santa Maria Maggiore) στη Ρώμη ως τελευταία του κατοικία, καθιστώντας τον τον πρώτο Πάπα εδώ και έναν αιώνα που θάβεται εκτός Βατικανού.

Σύμφωνα με την παράδοση, ο Πάπας θάβεται σε τρία φέρετρα: ένα από κυπαρίσσι, ένα από ψευδάργυρο και ένα από φτελιά, τοποθετημένα το ένα μέσα στο άλλο. Ο Πάπας Φραγκίσκος, όμως, έχει ζητήσει να ταφεί σε ένα μόνο φέρετρο κατασκευασμένο από ξύλο και ψευδάργυρο.

Αύριο Παρασκευή το απόγευμα, στις 7 ακριβώς, θα σφραγιστεί το φέρετρο του Ποντίφικα. Το Σάββατο, στις 10 το πρωί τοπική ώρα, η πομπή με τη σορό του θα ξεκινήσει από τη Βασιλική του Αγίου Πέτρου, με τελικό προορισμό τη Σάντα Μαρία Ματζόρε, όπου σύμφωνα με την επιθυμία του θα ταφεί.

Το φέρετρο του Πάπα θα ακολουθήσει μια διαδρομή έξι χιλιομέτρων για να φτάσει στη Σάντα Μαρία Ματζόρε και μελετώνται περισσότερα από ένα δρομολόγια.

Η πιο σύντομη διαδρομή περιλαμβάνει πέρασμα από την Πιάτσα Βενέτσια. Μια ομάδα φτωχών και απόρων αναμένεται να υποδεχθεί εκεί το φέρετρο, ενώ δίνεται ειδική άδεια σε εφτά φυλακισμένους για να παρακολουθήσουν την κηδεία. Τους αποκαλούν όλοι «αγαπημένους γιους του Ποντίφικα».


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d9f1ex4lgyv5)

Βασιλείς, βασίλισσες και εστεμμένοι από όλο τον κόσμο στην κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου

Οι πρώτες αντιπροσωπείες έχουν φτάσει για την κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου και οι προετοιμασίες είναι πυρετώδεις. Από τους πρώτους εστεμμένους που ανακοίνωσαν πως θα παραστούν στην κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου, μόλις λίγες ώρες μετά τον θάνατό του, είναι το βασιλικό ζεύγος του Βελγίου.

Ο βασιλιάς Φίλιππος και η βασίλισσα Ματθίλδη, καθολικοί στο θρήσκευμα, είχαν την ευκαιρία να υποδεχθούν τον Πάπα Φραγκίσκο στις Βρυξέλλες τον Σεπτέμβριο του 2024, όταν ο Ποντίφικας είχε πραγματοποιήσει τριήμερη επίσκεψη στο Βέλγιο.

Στην κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου έχουν, επίσης, επιβεβαιώσει πως θα παραστούν ο Μέγας Δούκας του Λουξεμβούργου, Ερρίκος και η Μεγάλη Δούκισσα Μαρία Τερέζα. Υπενθυμίζεται πως οι κάτοικοι στη μικρή χώρα της δυτικής Ευρώπης στη μεγάλη τους πλειονότητα είναι ρωμαιοκαθολικοί.

Ισπανία και Μονακό έχουν κηρύξει τριήμερο εθνικό πένθος

Βέβαιη στην κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου θεωρείται και η παρουσία των καθολικών εστεμμένων από την Ισπανία και το Μονακό, δύο χώρες όπου κηρύχθηκε τριήμερο εθνικό πένθος μετά την εκδημία του Ποντίφικα.

Ο βασιλιάς Φελίπε και η βασίλισσα Λετίσια της Ισπανίας θα ταξιδέψουν στη Ρώμη για την κηδεία ενώ το Μονακό στην κηδεία θα εκπροσωπήσουν ο πρίγκιπας Αλβέρτος και η σύζυγός του, πριγκίπισσα Σαρλίν. Το βασιλικό ζεύγος της Ισπανίας είχε επισκεφθεί στο Βατικανό τον Πάπα Φραγκίσκο το 2014.

Από την πλευρά του το ζεύγος των μονεγάσκων γαλαζοαίματων επισκέφθηκε πολλές φορές τον Ποντίφικα για να λάβει την ευλογία του και η τελευταία συνάντηση του πριγκιπικού ζεύγους με τον επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας ήταν τον Ιούλιο του 2022.

Από τη βασιλική οικογένεια της Σουηδίας, ο βασιλιάς Κάρολος Γουσταύος και η βασίλισσα Σίλβια θα δώσουν το παρών στην κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου, αν και η επικρατούσα θρησκεία στη χώρα είναι ο λουθηρανισμός. Επίσης, από τη γειτονική Νορβηγία, όπου η πλειονότητα των πολιτών ανήκουν στη Ευαγγελική Λουθηρανική Εκκλησία, στην κηδεία του Ποντίφικα θα παραστεί ο διάδοχος του θρόνου, πρίγκιπας Χάακον με την σύζυγό του, πριγκίπισσα Μέτε Μάριτ, εκπροσωπώντας τον βασιλιά Χάραλντ και την βασίλισσα Σόνια, οι οποίοι τους τελευταίους μήνες αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.

Τον βασιλικό οίκο της Δανίας, μια χώρα όπου το 98% των κατοίκων της είναι Προτεστάντες, θα εκπροσωπήσει η βασίλισσα Μαίρη, αφού ο σύζυγός της, βασιλιάς Φρειδερίκος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ιαπωνία από τις 23 μέχρι τις 25 Απριλίου.

Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ χωρίς την Κέιτ Μίντλετον στην κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου

Τη Βρετανία, θα εκπροσωπήσει στην κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου ο πρίγκιπας Ουίλιαμ μαζί με τον πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ. Ο βασιλιάς Κάρολος, που εξακολουθεί να δίνει μάχη με τον καρκίνο από τον Φεβρουάριο του 2024, δεν θα παραστεί στην κηδεία. Απούσα θα είναι και η Κέιτ Μίντλετον, η οποία τον Ιανουάριο ανακοίνωσε πως ο καρκίνος της βρίσκεται σε ύφεση και έχει αρχίσει με δειλά βήματα να επιστρέφει στα δημόσια καθήκοντα. Επίσημη θρησκεία στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι η Εκκλησία της Αγγλίας.

Από τους μονάρχες της Ευρώπης θα απουσιάζουν από την κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου ο Ολλανδός βασιλιάς Βίλεμ Αλεξάντερ και η βασίλισσα Μάξιμα. Η βασίλισσα Μάξιμα κατάγεται από το Μπουένος Άιρες, τη γενέτειρα του Ποντίφικα και παρέμεινε καθολική και μετά τον γάμο της με τον προτεστάντη βασιλιά της Ολλανδίας.

Όμως, το βασιλικό ζεύγος δεν θα μπορέσει να δώσει το παρών στο «τελευταίο αντίο» για τον επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και αυτό επειδή στις 27 Απριλίου είναι τα γενέθλια του Ολλανδού μονάρχη και στη χώρα είναι εθνική εορτή.

Η στενή σχέση του Πάπα Φραγκίσκου με τον βασιλιά Αμπντάλα και τη βασίλισσα Ράνια της Ιορδανίας

Ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό αν στην κηδεία θα παραστούν ο βασιλιάς και η βασίλισσα της Ιορδανίας, μιας χώρας όπου η κύρια θρησκεία είναι το Ισλάμ. Ο βασιλιάς Αμπντάλα και η βασίλισσα Ράνια είχαν δώσει το παρών στην κηδεία του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β΄ το 2005. Τον Μάιο του 2014 ο Πάπας Φραγκίσκος είχε επισκεφθεί στο Αμμάν το βασιλικό ζεύγος της Ιορδανίας.

Τον Μάιο του 2024 ο βασιλιάς Αμπντάλα είχε επισκεφθεί τον Πάπα Φραγκίσκο στο Βατικανό ενώ μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο η βασίλισσα Ράνια συμμετείχε μαζί με τον Ποντίφικα στην διεθνή σύνοδο για τα δικαιώματα των παιδιών στο Βατικανό. Γενικότερα, το βασιλικό ζεύγος της Ιορδανίας και ο Ποντίφικας είχαν συναντηθεί αρκετές φορές, είτε στο Αμμάν, είτε στο Βατικανό, για να επιλύσουν από κοινού σοβαρά κοινωνικά ζητήματα, όπως αυτό της φιλοξενίας προσφύγων από τη Συρία στην Ιορδανία.

Μετά την είδηση του θανάτου του Ποντίφικα ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας με ανάρτησή του στην πλατφόρμα X εξέφρασε τα ειλικρινή του συλλυπητήρια σε όλους τους Χριστιανούς. «Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους Χριστιανούς αδελφούς και αδελφές μας σε όλο τον κόσμο για τον θάνατο της Αγιότητάς του Πάπα Φραγκίσκου, ενός ανθρώπου της ειρήνης που αγαπήθηκε από τον λαό για την καλοσύνη, την ταπεινοφροσύνη και τις άοκνες προσπάθειές του να φέρει όλους κοντά. Η μνήμη του θα ζήσει στις καρδιές εκατομμυρίων», έγραψε ο Ιορδανός μονάρχης.


Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στην κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου

Μέγιστα τα μέτρα ασφαλείας στους τερματικούς σταθμούς αλλά και στους δρόμους κοντά στο αεροδρόμιο, ενώ πραγματοποιούνται επιχειρησιακές συσκέψεις για την άφιξη των αεροσκαφών και την υποδοχή των αντιπροσωπειών. Ο κόσμος δεν έχει σταματήσει να έρχεται. Μάλιστα, η Βασιλική του Αγίου Πέτρου έμεινε όλη τη νύχτα ανοιχτή με ένα διάλειμμα 1,5 ώρας. Το ίδιο θα γίνει και σήμερα.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d9ezsp9864q9)

Οι διαδικασίες διαδοχής του

Δύο με τρεις εβδομάδες μετά την κηδεία του Πάπα, το Κολέγιο των Καρδιναλίων θα συνέλθει στην Καπέλα Σιξτίνα για να πραγματοποιήσει το Κονκλάβιο, την άκρως μυστική διαδικασία εκλογής νέου Πάπα.


Τι είναι το παπικό κονκλάβιο

Η διαδικασία για την επιλογή του επόμενου πάπα, μετά τον θάνατο ή την παραίτηση ενός πάπα, ονομάζεται παπικό κονκλάβιο. Το παπικό κονκλάβιο χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες διασφαλίζοντας ότι ο επόμενος διάδοχος στον θρόνο του Αγίου Πέτρου και επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας επιλέγεται μέσω «προσευχής και καθοδήγησης από το Άγιο Πνεύμα».

Τι είναι το Κολέγιο των Καρδιναλίων

Οι καρδινάλιοι είναι οι αρχαιότεροι κληρικοί (ιερείς) στην Καθολική Εκκλησία κάτω από τον πάπα. Αν και ιστορικά ήταν ο τοπικός κλήρος της Ρώμης, σήμερα είναι επίσκοποι σημαντικών «εδρών» (επισκοπών) από όλο τον κόσμο ή επικεφαλής τμημάτων του Βατικανού ή κάποιοι ιερείς ή επίσκοποι τους οποίους ο πάπας επιθυμεί προσωπικά να τιμήσει. Είναι αναγνωρίσιμοι από τα διακριτικά κόκκινα άμφια τους και αποτελούν το «Κολέγιο των Καρδιναλίων».

Οι πόρτες σφραγίζονται και κλειδώνονται
Την ημέρα της ψηφοφορίας, η Καπέλα Σιξτίνα, με τη φημισμένη οροφή της ζωγραφισμένη από τον Μιχαήλ Άγγελο, σφραγίζεται και οι καρδινάλιοι, οι οποίοι έχουν δώσει όρκο εχεμύθειας, κλειδώνονται μέσα.


Ποιος επιλέγει τον επόμενο Πάπα

Μόνο οι καρδινάλιοι κάτω των 80 ετών έχουν δικαίωμα ψήφου. Περίπου 120 θα ψηφίσουν μυστικά για τον υποψήφιο που επέλεξαν, γράφοντας το όνομά τους σε ένα ψηφοδέλτιο και τοποθετώντας το σε ένα δισκοπότηρο στην κορυφή της Αγίας Τράπεζας.

Εάν κανένας υποψήφιος δεν λάβει την απαιτούμενη πλειοψηφία των 2/3, πραγματοποιείται άλλος ένας γύρος ψηφοφορίας. Μπορεί να υπάρξουν έως και τέσσερις γύροι ανά ημέρα.

Μόλις καταμετρηθούν τα ψηφοδέλτια, καίγονται σε μία σόμπα μέσα στην Καπέλα Σιξτίνα, η οποία έχει εγκατασταθεί εκ των προτέρων από τους πυροσβέστες του Βατικανού. Μία δεύτερη σόμπα καίει μια χημική ουσία που στέλνει ένα σήμα καπνού μέσω μιας καμινάδας στον έξω κόσμο: Μαύρος καπνός σημαίνει ότι δεν έχει επιλεγεί νέος πάπας, λευκός καπνός σημαίνει ότι έχει.

Μόλις εκλεγεί, ο νέος Πάπας εμφανίζεται στο μπαλκόνι της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου και ανακοινώνεται: «Habemus papam – Έχουμε Πάπα».

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d9es9kc6bqfd)