Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα απαιτήσουν από τη Ρωσία να αναγνωρίσει το δικαίωμα της Ουκρανίας να αναπτύξει τον δικό της επαρκώς εξοπλισμένο στρατό και αμυντική βιομηχανία στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής συμφωνίας, σύμφωνα με όσα ανέφεραν στο Bloomberg άτομα, που γνωρίζουν λεπτομέρειες για το θέμα. Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο αίτημα είναι αντίθετο στην επιμονή της Μόσχας, ότι η Ουκρανία πρέπει να αποστρατιωτικοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό ως προϋπόθεση για τον τερματισμό του πολέμου.

Το ζήτημα θα θέσει στον Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με τις πηγές, οι οποίες μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, ο Αμερικανός απεσταλμένος Στιβ Γουίτκοφ, ο οποίος θα ταξιδέψει στη Ρωσία. Η πράξη αυτή αποτελεί ένδειξη ότι η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ επιδιώκει κάποιες παραχωρήσεις από το Κρεμλίνο, καθώς και από την Ουκρανία, στην προσπάθειά της να τερματίσει τον πόλεμο. Μέχρι στιγμής, οι επικριτές θεωρούν ότι οι προτάσεις των ΗΠΑ ευνοούν τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της επιμονής της Ουάσινγκτον να εγκαταλείψει η Ουκρανία τις φιλοδοξίες της να ενταχθεί στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ.

Ένας αξιωματούχος της κυβέρνησης Τραμπ δήλωσε ότι η προσέγγιση που θα επιχειρήσει ο Γουίτκοφ προς τον Πούτιν αποτελεί μέρος των προσπαθειών του Ρεπουμπλικανού προέδρου να επιτύχει ειρήνη, να ξεπεράσει τις αποτυχημένες στρατηγικές του παρελθόντος και να τερματίσει τον αιματηρό σύγκρουση. Οι εκπρόσωποι του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν απάντησαν στα αιτήματα για σχολιασμό.


Bloomberg: Το δικαίωμα της Ουκρανίας να έχει στρατό, θα απαιτήσει ο Τραμπ από τον Πούτιν

Η αποδοχή της διατήρησης του στρατού του Κιέβου, όπως απαιτούν η Ουκρανία και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί της, θα σήμαινε ότι ο Πούτιν θα έπρεπε να εγκαταλείψει τον στόχο που έχει δηλώσει για «αποστρατιωτικοποίηση» της χώρας, έναν από τους κύριους στόχους που είχε θέσει στην έναρξη της εισβολής, το 2022. Όλα εξαρτώνται από την προθυμία της Ρωσίας να αφήσει την Ουκρανία να καθορίσει ανεξάρτητα το μέγεθος των μελλοντικών της δυνάμεων.

Η κυβέρνηση Πούτιν πρότεινε να τεθούν αυστηροί περιορισμοί στο μελλοντικό μέγεθος του στρατού της Ουκρανίας, στο πλαίσιο ενός σχεδίου συμφωνίας που συζητήθηκε τις εβδομάδες μετά την έναρξη της πλήρους εισβολής της Ρωσίας το 2022, μια κίνηση που, σύμφωνα με όσους εξέφραζαν την αντίθεσή τους, θα την άφηνε ανυπεράσπιστη απέναντι σε μελλοντικές απειλές. Οι προτάσεις αυτές θα μείωναν το μέγεθος του στρατού της Ουκρανίας κατά περισσότερο από το ήμισυ. Ο αριθμός των αρμάτων μάχης, του πυροβολικού και των εκτοξευτών πυραύλων θα μειωνόταν επίσης δραστικά.

Επιθυμία της κυβέρνησης Τραμπ είναι επίσης η Μόσχα να επιστρέψει τον πυρηνικό σταθμό Ζαπορίζια στη διαχείριση της Ουκρανίας, έπειτα από την κατάληψή του στις αρχές της εισβολής. Στη συνέχεια, η εγκατάσταση θα περάσει υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ, ανέφεραν οι πηγές, προσθέτοντας ότι οι λεπτομέρειες των σχεδίων δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί και ενδέχεται να αλλάξουν. Ο Τραμπ δήλωσε την Πέμπτη ότι «ασκεί μεγάλη πίεση και στις δύο εμπόλεμες πλευρές». Είπε ότι πιστεύει πως ο Πούτιν «θέλει να καταλήξει σε συμφωνία», ενώ ερωτηθείς για τις παραχωρήσεις που έχει προσφέρει η Ρωσία, ο Τραμπ απάντησε: «Να σταματήσει ο πόλεμος, να σταματήσει η κατάληψη ολόκληρης της χώρας — είναι μια αρκετά μεγάλη παραχώρηση».

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, σε συνέντευξή του στο CBS News, είπε ότι υπάρχουν «αρκετά σημάδια πως κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση» για μια συμφωνία, παραδεχόμενος όμως ότι η Ρωσία εξακολουθεί να βλέπει ζητήματα που πρέπει να διευκρινιστούν. Εκτός από το να επιτρέψει στην Ουκρανία να διατηρήσει το στρατό της, οι ΗΠΑ θέλουν να εξασφαλίσουν ότι θα έχει διέλευση από τον ποταμό Δνείπερο και ότι θα επιστραφούν τα εδάφη που κατέχει η Ρωσία στην περιοχή του Χαρκόβου. Ο Πούτιν έχει απαιτήσει την αναγνώριση του συνόλου των περιοχών Λουγκάνσκ, Ζαπορίζια, Ντόνετσκ και Χερσώνας, παρά το γεγονός ότι δεν έχει καταφέρει να τις καταλάβει πλήρως.


Πρόταση για τερματισμό του πολέμου

Η ομάδα του Τραμπ σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Παρίσι, παρουσίασε στην Ευρώπη και την Ουκρανία μια πρόταση για τον τερματισμό του πολέμου, η οποία θα προέβλεπε επίσης την αναγνώριση της Κριμαίας ως ρωσικού εδάφους από τις ΗΠΑ, με παράλληλο «πάγωμα» των μαχών στα άλλα κατεχόμενα εδάφη, αφήνοντάς τα ουσιαστικά υπό τον έλεγχο της Μόσχας. Οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει ότι οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία θα πρέπει να περιλαμβάνει εγγυήσεις ασφάλειας για την Ουκρανία, ώστε να διασφαλιστεί η τήρηση της συμφωνίας, χωρίς να προσδιορίζουν ακριβώς τη μορφή που θα έχουν αυτές οι εγγυήσεις. Έχουν επίσης προτείνει την άρση των κυρώσεων κατά της Μόσχας σε περίπτωση συμφωνίας.

Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία έχουν ηγηθεί των προσπαθειών για τη δημιουργία μιας μεταπολεμικής «δύναμης διαβεβαίωσης» στην Ουκρανία, αλλά οι ΗΠΑ δεν έχουν προσφερθεί μέχρι στιγμής να συνεισφέρουν σε αυτήν ή να παράσχουν στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο στο μέλλον, σύμφωνα με ορισμένες πηγές. Πρόσθετες επιλογές για την εγγύηση μιας συμφωνίας θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν μια μη ευρωπαϊκή ειρηνευτική δύναμη, πρόσθεσαν ορισμένες από τις ίδιες πηγές. Με την πλευρά της η Ρωσία έχει δηλώσει ότι δεν θα δεχτεί στρατεύματα από χώρες του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία. Όπως έχουν προειδοποιήσει ο Τραμπ και άλλοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ, θα αποχωρήσουν από τις συνομιλίες, αν δεν επιτευχθεί σύντομα συμφωνία.