Ποιος το περίμενε ότι ξαφνικά ο αγρότης θα έβρισκε σε υπόγειο σημείο σε κτήμα του τον... χαμένο θησαυρό. Ο 52χρονος Μισέλ Ντουπόν, που ζει στην περιοχή της Οβέρ, ανακάλυψε τυχαία ένα κοίτασμα χρυσού, αξίας 4 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η ανακάλυψη αυτή θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες στην πρόσφατη ιστορία της Γαλλίας. Ωστόσο, η χαρά του δεν κράτησε για πολύ, καθώς ο γαλλικός νόμος ορίζει ότι όλα όσα βρίσκονται υπόγεια είναι ιδιοκτησία του κράτους, γεγονός που έχει σταματήσει κάθε προσπάθεια εξόρυξης μέχρι να ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες περιβαλλοντικές μελέτες.

Η ανακάλυψη έγινε όταν ο Ντουπόν περπατούσε κατά μήκος ενός ρυακιού στην ιδιοκτησία του και παρατήρησε μια ασυνήθιστη λάμψη στο νερό. Αφού έσκαψε το χώμα, βρήκε θραύσματα χρυσού. Λίγες φτυαριές ήταν αρκετές για να αποκαλυφθεί ένα φλέβα του οποίου ο όγκος θα μπορούσε να ξεπεράσει τις 150 τόνους, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε το περιοδικό Daily Galaxy . Μόλις ανακάλυψε μια τόσο μεγάλη ποσότητα χρυσού, ο αγρότης διέδωσε την είδηση. Αλλά μόλις το έμαθαν οι ειδικοί στον τομέα, το έμαθαν και οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης, οι οποίοι έφτασαν στο αγρόκτημα για να ενημερώσουν τον αγρότη για την προσωρινή αναστολή όλων των εξορυκτικών δραστηριοτήτων, εν αναμονή της επίσημης αξιολόγησης των πιθανών περιβαλλοντικών κινδύνων.

Αγρότης στη Γαλλία: Γιατί δεν μπορεί να εκμεταλλευτεί το κοίτασμα χρυσού

Σύμφωνα με τη γαλλική νομοθεσία, όλοι οι υπόγειοι πόροι δεν ανήκουν στους ιδιοκτήτες της γης, αλλά στο κράτος. Αυτό σημαίνει ότι ο Ντουπόν δεν μπορεί να ξεκινήσει εξόρυξη με δική του πρωτοβουλία, ακόμη και αν το κοίτασμα βρίσκεται στη γη του.

Πριν εγκρίνει οποιοδήποτε έργο, η κυβέρνηση πρέπει να διενεργήσει τεχνικές δοκιμές και μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων, όπως απαιτείται από τους κανονισμούς για την προστασία της φυσικής κληρονομιάς. Ο στόχος είναι να αποφευχθούν μη αναστρέψιμες ζημίες στο οικοσύστημα, ιδίως σε αγροτικές περιοχές ή περιοχές υψηλής οικολογικής αξίας.

Δεδομένης της κλίμακας της ανακάλυψης, οι απόψεις των κατοίκων της πόλης και των διαφόρων ενδιαφερόμενων μερών είναι διχασμένες. Από τη μία πλευρά, περιβαλλοντικές οργανώσεις έχουν εκφράσει ανησυχίες για τις επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει η μεγάλης κλίμακας εξορυκτική δραστηριότητα στο περιβάλλον. Από την άλλη πλευρά, ορισμένοι πιστεύουν ότι πρόκειται για μια ευκαιρία που θα δημιουργήσει πλούτο και εκατοντάδες ή χιλιάδες θέσεις εργασίας, καθώς και θα αναζωογονήσει μια γηράσκουσα περιοχή.

«Αγαπάμε την ύπαιθρο για την ηρεμία της», δήλωσε κάτοικος. «Ελπίζω ότι όλα αυτά δεν θα διαταράξουν την καθημερινή μας ζωή», πρόσθεσε, αντανακλώντας τον φόβο πολλών κατοίκων για μια πιθανή ριζική αλλαγή στον τοπικό τρόπο ζωής.

Η περίπτωση αυτή θυμίζει το έργο εξόρυξης στη Γαλλική Γουιάνα, όπου η ανακάλυψη σημαντικού κοιτάσματος χρυσού προκάλεσε επίσης έντονη διαμάχη μεταξύ περιβαλλοντολόγων και ενδιαφερόμενων εταιρειών. Το έργο, που φιλοδοξούσε να γίνει το μεγαλύτερο ορυχείο χρυσού της χώρας, τελικά μπλοκαρίστηκε από το Διοικητικό Εφετείο του Μπορντό λόγω του υψηλού περιβαλλοντικού κινδύνου που ενέχει.