Χιλιάδες πιστοί είναι ακόμη στην ουρά, κάτω από τον ήλιο, για να προσκυνήσουν το σκήνωμα του εκλιπόντος Πάπα Φραγκίσκου. Η Βασιλική θα κλείσει στις 7 το βράδυ και θα μπορεί κανείς να μπει στην ουρά το πολύ μέχρι τις 6. Μέχρι το μεσημέρι είχαν προσκυνήσει το σκήνωμα του Αγίου Πατέρα των Καθολικών πάνω από 150.000 προσκυνητές. Σήμερα, στις 21:00 (ώρα Ελλάδος), θα πραγματοποιηθεί εντός της βασιλικής του Αγίου Πέτρου η τελετή για το κλείσιμο του φέρετρου του Πάπα σε στενό οικογενειακό και εκκλησιαστικό κύκλο, χωρίς τηλεοπτική κάλυψη, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Βατικανού, Ματέο Μπρούνι.

Το χρονοδιάγραμμα για το "ύστατο χαίρε" στον Πάπα Φραγκίσκο

Η αυριανή πομπή με το φέρετρο του Αργεντινού πάπα πρόκειται να διαρκέσει περίπου μισή ώρα, μέχρι να φτάσει στη Βασιλική της Σάντα Μαρία Ματζιόρε. Η διαδρομή, που θα διασχίσει την καρδιά της Ρώμης, θα διαρκέσει περίπου μισή ώρα και θα πραγματοποιηθεί με πομπή αυτοκινήτων που θα κινούνται με αργό ρυθμό.

Στο μεταξύ, με μια παρέμβαση της τελευταίας στιγμής, μπορεί να αποφασιστεί να γραφτεί με πιο έντονους χαρακτήρες το όνομα του Φραγκίσκου στα λατινικά (Franciscus), διότι έχει σκαλιστεί στο μάρμαρο με πολύ αχνό τρόπο και διακρίνεται με δυσκολία. Μεθαύριο, Κυριακή, το απόγευμα, όλοι οι καρδινάλιοι της Καθολικής Εκκλησίας πρόκειται να μεταβούν στη Βασιλική, για να προσευχηθούν μπροστά στον τάφο του πρώτου Λατινοαμερικανού ποντίφικα στην ιστορία.

Λίγες ώρες απέμειναν για την κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου, αλλά και για το τέλος του λαϊκού προσκυνήματος της σορού του στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό.

Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η τρίτη ημέρα του λαϊκού προσκυνήματος.

Δείτε Live:



30189865
30191632
30191471
Στην πλατεία του Αγίου Πέτρου συνεχίζεται το λαϊκό προσκύνημα
30195702
30196123

Kηδεία Πάπα Φραγκίσκου: Ποιοι ηγέτες θα παραστούν 

Η κηδεία του «Πάπα των φτωχών» θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 26 Απριλίου στην πλατεία του Αγίου Πέτρου στις 11:00 (ώρα Ελλάδας).

Σύμφωνα με τον Ιταλό υπουργό Εσωτερικών, Ματέο Πιαντεντόζι, η πρόβλεψη της ιταλικής κυβέρνησης είναι ότι πρόκειται να φτάσουν στην Αιώνια Πόλη περίπου 170 ξένες αντιπροσωπείες, ενώ θα παραστούν και 50 ηγέτες κρατών, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, και κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

«Η Μελάνια και εγώ θα πάμε στην κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου στη Ρώμη», ανέφερε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Truth Social ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. «Θα είμαστε στην κηδεία του Πάπα, όπως πρέπει», δήλωσε με τη σειρά του ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν.

Υπενθυμίζεται ότι την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, συνοδευόμενος από κλιμάκιο αξιωματούχων, θα εκπροσωπήσει την Κύπρο στην κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου.

Από πλευράς Εκκλησίας της Κύπρου θα παρευρεθεί ο Μητροπολίτης Κιτίου Νεκτάριος, εκπροσωπώντας τον Αρχιεπίσκοπο Γεώργιο, επί των ημερών του οποίου οι σχέσεις με το Βατικανό ενισχύθηκαν πολύ και ο οποίος έπλεξε τις προάλλες το εγκώμιο του αποβιώσαντος και το έργο του στη Χριστιανοσύνη.

Το κόστος της κηδείας

Το Βατικανό έχει κρατήσει μυστικότητα σχετικά με το συγκεκριμένο κόστος της κηδείας του Φραγκίσκου. Ιστορικά, οι παπικές κηδείες έχουν κοστίσει εκατομμύρια. Το 1978, οι θάνατοι δύο επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και το επακόλουθο κονκλάβιο κόστισαν στο Βατικανό 20 εκατομμύρια δολάρια, ήτοι 17 εκατ. ευρώ, το οποίο ισοδυναμεί με περισσότερα από 101 εκατομμύρια δολάρια - 89 εκατ. ευρώ σήμερα.

Πιο πρόσφατα, η κηδεία του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β' το 2005 και η εκλογή του διαδόχου του Πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ' κόστισαν εννιά εκατομμύρια δολάρια, δηλαδή οκτώ εκατομμύρια ευρώ περίπου. Εκείνη τη χρονιά η Εκκλησία είχε έσοδα 12,4 εκατομμυρίων δολαρίων από την εισροή τουριστών στα μουσεία της. Άλλες πηγές εισοδήματος περιλαμβάνουν δωρεές, μετοχές, ομόλογα, ακίνητα και άλλες επενδύσεις. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια το Βατικανό έχει αντιμετωπίσει σημαντικές οικονομικές δυσκολίες. Ο Φραγκίσκος συγκρούστηκε συχνά με τους καρδινάλιους για τα οικονομικά της Εκκλησίας, συμπεριλαμβανομένων μόλις τριών ημερών πριν από τη νοσηλεία του στα τέλη Φεβρουαρίου. Ηγήθηκε μιας σειράς οικονομικών μεταρρυθμίσεων -μερικές από τις οποίες προκάλεσαν αντιδράσεις-, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των μισθών για υψηλόβαθμους αξιωματούχους.

Μόλις πέρυσι, η Εκκλησία είχε έλλειμμα προϋπολογισμού 87 εκατομμυρίων δολαρίων, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, επικαλούμενο δύο πηγές που γνωρίζουν το θέμα. Το Βατικανό δεν έχει δημοσιεύσει πλήρη προϋπολογισμό από το 2022.