Στο Βατικανό και στην κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου είναι στραμμένα τα βλέμματα του πλανήτη τις επόμενες ώρες καθώς το παρών αναμένεται να δώσουν εκατοντάδες επίσημοι προκειμένου στις 11 το πρωί του Σαββάτου (ώρα Ελλάδας, 10 ώρα Ρώμης) να πουν το τελευταίο «αντίο» στον Πάπα Φραγκίσκο, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή τη Δευτέρα του Πάσχα σε ηλικία 88 ετών από εγκεφαλικό και καρδιακή ανεπάρκεια.

Κηδεία Πάπα Φραγκίσκου: Οι προετοιμασίες για την τελετή και το απόρρητο πρωτόκολλο του Βατικανού

Το Βατικανό έκανε τις τελευταίες προετοιμασίες την Παρασκευή, για την κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου. Έχει ολοκληρωθεί επίσης, η προετοιμασία του μνήματος του εκλιπόντος ποντίφικα.

Είναι φτιαγμένο από ιταλικό μάρμαρο από την περιοχή της Γένοβας, πάνω του αναγράφεται το όνομα του πάπα στα λατινικά (Franciscus) και ως μόνο πρόσθετο στοιχείο, έχει τοποθετηθεί ένα αντίγραφο του σιδερένιου σταυρού που φορούσε «ο πάπας των φτωχών».

Ο τάφος βρίσκεται δίπλα στο ιερό του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης και σε πολύ μικρή απόσταση από τη βυζαντινή εικόνα της Παναγίας με τον Ιησού «Σάλους Πόπουλι Ρομάνι», μπροστά στην οποία συνήθιζε να προσεύχεται ο εκλιπών ποντίφικας.

Μετά το τέλος της κηδείας, από το Βατικανό πρόκειται να ξεκινήσει πομπή η οποία, με αργό ρυθμό, θα περάσει από το κέντρο της Ρώμης και θα φτάσει στην εκκλησία Σάντα Μαρία Ματζιόρε, κοντά στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Ρώμης.



Στον ναό, θα περιμένουν το φέρετρο άστεγοι και φτωχοί πολίτες, τους οποίους ο Αργεντινός πάπας είχε προσπαθήσει να στηρίξει όσο περισσότερο μπορούσε ως επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας αλλά και νωρίτερα, όταν ήταν αρχιεπίσκοπος του Μπουένος Άιρες και καρδινάλιος.

Μετά την κηδεία, το φέρετρο του Φραγκίσκου θα μεταφερθεί για να ταφεί στην αγαπημένη του εκκλησία, τη Βασιλική Σάντα Μαρία Ματζιόρε της Ρώμης. Όσοι θέλουν, θα μπορούν να επισκέπτονται τον τάφο από το πρωί της Κυριακής.

Κηδεία Πάπα Φραγκίσκου: Η "χωροταξία" των ηγετών, ποιος θα κάτσει πού και οι "απουσίες"

Η κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου, θα είναι η πιο σημαντική συνάντηση παγκόσμιων ηγετών μετά την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ. Ωστόσο, το απόρρητο πρωτόκολλο του Βατικανού για την κηδεία του Ποντίφικα, δείχνει ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ ενδέχεται να πρέπει να συμβιβαστεί με μια θέση μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας για εκείνη την ημέρα.

Όπως σημειώνει ο Guardian, η ταυτόχρονη παρουσία αρχηγών κρατών, πρωθυπουργών, βασιλέων, αποτελεί έναν πονοκέφαλο για τους επιφορτισμένους με τη διοργάνωση της τελετής οι οποίοι καλούνται να επιδοθούν σε μια άσκηση για γερά νεύρα «προκειμένου να αποτραπούν στιγμές διπλωματικής αμηχανίας».

Για παράδειγμα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, θα πρέπει να βρεθεί σε κάποια απόσταση από τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι; Θα πρέπει το ίδιο να γίνει με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, τον αριστερό πρόεδρο της Βραζιλίας, Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα ή όποιους Ιρανούς δώσουν το «παρών»; Μπορεί όλοι να χωρέσουν στην πρώτη σειρά των επισήμων;

Το γεγονός, μάλιστα, ότι η κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου είναι προγραμματισμένη για τις 10 το πρωί ώρα Ιταλίας, σημαίνει ότι αρκετοί από τους επισήμους θα βρεθούν στη Ρώμη από σήμερα απόγευμα Παρασκευής, δίνοντας – θεωρητικά – την ευκαιρία για διμερείς συναντήσεις.

Ο ενδυματολογικός κώδικας των παρευρισκόμενων

Ο ενδυματολογικός κώδικας απαιτεί από τους άνδρες να φορούν σκούρο κοστούμι με μαύρη γραβάτα και κουμπί του ίδιου χρώματος στο αριστερό πέτο του σακακιού, όπου μπορούν να τοποθετηθούν μόνο τα παράσημα του Βατικανού, ενώ επιτρέπεται να φορούν λευκά πουκάμισα. Από την άλλη, οι γυναίκες καλούνται να φορούν μαύρα μακριά φορέματα, γάντια και πέπλο. Το μόνο κόσμημα που επιτρέπεται να φορούν είναι ένα κολιέ από μαργαριτάρια.

Οι πατριάρχες και οι καρδινάλιοι καλούνται να φορούν τις λευκές δαμασκηνές μίτρες τους, ενώ οι αρχιεπίσκοποι και οι επίσκοποι καλούνται να φορούν το άμισο, το ράσο, τη ζώνη και την κόκκινη στολή.

Η «χωροταξία» των ηγετών και το τελετουργικό μέχρι το τελευταίο «αντίο» στην κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου
Η «χωροταξία» των ηγετών και το τελετουργικό μέχρι το τελευταίο «αντίο» στην κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου
Η «χωροταξία» των ηγετών και το τελετουργικό μέχρι το τελευταίο «αντίο» στην κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου
Η «χωροταξία» των ηγετών και το τελετουργικό μέχρι το τελευταίο «αντίο» στην κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου

Πώς θα κάτσουν οι ξένοι ηγέτες

Ο Ντόναλντ Τραμπ ενδέχεται να απογοητευτεί όταν ανακοινωθεί το πλάνο των θέσεων για την κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Telegraph, το πρωτόκολλο του Βατικανού υποδεικνύει ότι δεν θα βρίσκεται στην πρώτη σειρά των επισήμων όταν φτάσει στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου το πρωί του Σαββάτου, κάτι που μπορεί να τον ενοχλήσει.

Αν και έχει συνηθίσει να είναι το πιο σημαντικό πρόσωπο σε κάθε εκδήλωση που παρευρίσκεται, ο Τραμπ ίσως χρειαστεί να συμβιβαστεί με την τρίτη σειρά.

Προς το παρόν, μπορεί το Βατικανό να μην έχει δώσει λεπτομέρειες σχετικά με το πώς θα παρακαθήσουν οι αρχηγοί κρατών και οι μονάρχες, ωστόσο λεπτομέρειες μπορούν να αντληθούν από την τελευταία κηδεία εν ενεργεία Πάπα, το 2005.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, οι ηγέτες αναμένεται να καθίσουν από τη μία πλευρά του φερέτρου του Πάπα Φραγκίσκου, ενώ οι αρχιεπίσκοποι, επίσκοποι, πατριάρχες και καρδινάλιοι, θα κάθονται απέναντί τους.

Οι Καθολικοί βασιλιάδες θα κάθονται στην πρώτη σειρά και θα ακολουθήσουν οι μη Καθολικοί, όπως ο πρίγκιπας Γουίλιαμ (που θα εκπροσωπήσει τον βασιλιά Κάρολο). Στη συνέχεια, θα ακολουθήσουν οι παγκόσμιοι ηγέτες, οι αρχηγοί κρατών και άλλοι ξένοι αξιωματούχοι, ανάμεσά τους και ο Ντόναλντ Τραμπ, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Τζόρτζια Μελόνι, πρωθυπουργός της Ιταλίας και ο Χαβιέρ Μιλέι, πρόεδρος της Αργεντινής – πατρίδας του Πάπα Φραγκίσκου.

Στην κηδεία, οι ηγέτες των κρατών θα καθίσουν με αλφαβητική σειρά, βάσει της ονομασίας των χωρών τους στα γαλλικά – καθώς πρόκειται για τη γλώσσα που χρησιμοποιούνταν παραδοσιακά στη διπλωματία όταν θεσπίστηκαν αυτά τα πρωτόκολλα.

Και έτσι, σύμφωνα με το Euronews, ο Ντόναλντ Τραμπ, πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών (στα γαλλικά États-Unis), δεν θα καθίσει δίπλα στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι πρόεδρο της Ουκρανίας (στα γαλλικά Ukraine), αλλά θα μπορούσε να τοποθετηθεί ανάμεσα στα αφρικανικά κράτη Εσβατίνι και Αιθιοπία, όχι μακριά από τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν (στα γαλλικά France).

Αυτό το παζλ θα πρέπει να αποτρέψει το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν στιγμές αμηχανίας, αν όχι κάποια σοβαρή διπλωματική γκάφα. Εάν χρησιμοποιείτο η ιταλική αλφαβητική σειρά, Τραμπ και Ζελένσκι θα κάθονταν όχι πολύ μακριά μεταξύ τους. Αλλά τα γαλλικά επιλέχθηκαν ως γλώσσα της διπλωματίας.

Ο κώδικας ενδυματολογίας, το λέγομενο dress code, στην κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου είναι συγκεκριμένος: Οι άνδρες καλούνται να φορούν σκούρο κοστούμι με μαύρη γραβάτα και κουμπί του ίδιου χρώματος στο αριστερό πέτο και οι γυναίκες μαύρο φόρεμα, μαύρα γάντια και μαύρο πέπλο. Από κοσμήματα επιτρέπεται μόνο μια σειρά μαργαριταριών.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d9fvhbfu4ku1)

Η εμπειρία στην κηδεία του Πάπα Ιωάννη Παύλου ΙΙ το 2005

Η προηγούμενη αντίστοιχη τελετή, τον Απρίλιο του 2005 για την κηδεία του Πάπα Ιωάννη Παύλου ΙΙ, είχε χαρακτηριστεί «διπλωματικό γεγονός της χρονιάς» σύμφωνα με το Κέντρο Διπλωματίας του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια καθώς στον ίδιο χώρο συναντήθηκαν «αναρίθμητοι ηγέτες, αρκετοί εκ των οποίων δεν βρισκόντουσαν ποτέ στην ίδια χώρα, πολύ περισσότερο στον ίδιο χώρο με απόσταση μέτρων μεταξύ τους».

Τότε ήταν σε εξέλιξη ο πόλεμος του Ιράκ με τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους να γίνεται αποδέκτης αποδοκιμασιών όταν τον έδειξαν στα μόνιτορ. Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε καθίσει, μάλιστα, σε μικρή απόσταση από τους ηγέτες της Συρίας, του Ιράν και της Κούβας.

Από την πλευρά του ο τότε πρίγκιπας Κάρολος εθέαθη να δίνει το χέρι του στον Ρόμπερτ Μουγκάμπε της Ζιμπάμπουε υποχρεώνοντας στη συνέχεια το παλάτι του Μπάκιγχαμ να εκδώσει ανακοίνωση για να διευκρινίσει ότι «ο πρίγκιπας βρίσκει απεχθές το καθεστώς της αφρικανικής χώρας».

Ποιοι θα παρευρεθούν στην κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου μεταξύ άλλων:

  • ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλν Τραμπ, και η σύζυγός του Μελάνια
  • ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν
  • η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
  • ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες
  • ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν
  • ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι
  • ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης
  • ο πρόεδρος και η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σέρτζιο Ματαρέλα και Τζόρτζια Μελόνι
  • ο βασιλιάς και η βασίλισσα της Ισπανίας Φελίπε και Λετίθια
  • ο πρωθυπουργός της Αγγλίας, Κιρ Στάρμερ
  • ο πρίγκιπας Γουίλιαμ (που θα εκπροσωπήσει τον βασιλιά Κάρολο)
  • ο πρόεδρος της Πολωνίας, Αντρέι Ντούντα
  • ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργό της Πορτογαλίας, Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα και Λουίς Μοντενέγκρο
  • ο βασιλιάς Φιλίπ και η βασίλισσα Ματθίλδη του Βελγίου μαζί με τον πρωθυπουργό της χώρας, Μπαρ ντε Γουέβερ
  • ο πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέ Μιλ
  • ο πρόεδρος της Κροατίας, Ζόραν Μιλάνοβιτς
  • ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης
  • ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Πέτρ Φιάλα
  • ο πρωθυπουργός της Δομινικανής Δημοκρατίας Λουίς Αμπιναντέρ
  • ο πρόεδρος του ανατολικού Τιμόρ, Χοσέ Ράμος-Χόρτα
  • ο πρόεδρος του Εκουαδόρ Ναντίέλ Νομπόα
  • ο πρωθυπουργός της Εσθονίας, Άλαρ Κάρις
  • ο πρόεδρος της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ
  • ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς και ο πρόεδρο της χώρας Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ
  • ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Τάμας Σάιλοκ
  • ο πρόεδρος της Λετονίας, Έντγκαρς Ρίνκεβικς
  • ο πρωθυπουργός της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα
  • η πρόεδρος της Μολδαβίας Μάια Σαντού
  • ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Ντικ Σουφ
  • ο πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Κρίστοφερ Λούξον
  • ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Φερντινάντο Μάρκος Τζούνιορ
  • η πρόεδρος της Ελβετίας Καρίν Κέλλερ-Σούτερ

Πάπας Φραγκίσκος: Φτωχοί, άστεγοι, Ρομά, τρανς στην κηδεία

Μέχρι σήμερα το πρωί απέτισαν φόρο τιμής στον εκλιπόντα ποντίφικα 128.000 πιστοί, σύμφωνα με στοιχεία της αίθουσας Τύπου του Βατικανού. Η Βασιλική του Αγίου Πέτρου θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 7 το βράδυ. Το προσκύνημα συνεχίστηκε καθ' όλη την διάρκεια της νύχτας, η Βασιλική του Αγίου Πέτρου έκλεισε μόνο από τις 4 μέχρι τις 5:45 το πρωί για να μπορέσει να καθαριστεί. Η πρόσβαση στον ναό θα επιτρέπεται μέχρι τις 7 το απόγευμα. Μια ώρα αργότερα θα πραγματοποιηθεί η τελετή για το κλείσιμο του ξύλινου φέρετρου.

Το ιταλικό υπουργείο Δικαιοσύνης έκανε γνωστό ότι δόθηκε ειδική άδεια σε έξι φυλακισμένους, ώστε να μπορέσουν να μεταβούν στη Βασιλική της Σάντα Μαρία Ματζιόρε, όπου θα ταφεί ο Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο. Μαζί με φτωχούς, Ρομά, τρανς, πρώην εκδιδόμενες γυναίκες, θα αφήσουν ένα άσπρο τριαντάφυλλο πάνω στον τάφο του. Πρόκειται, συνολικά, για 40 ανθρώπους που τα τελευταία χρόνια είχαν γνωρίσει τον πάπα Φραγκίσκο.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d9fw02fa1qm1)

«Αστακός» η Ρώμη για την κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου

«Αστακός» είναι η Ρώμη, με χιλιάδες αστυνομικούς και στρατιώτες να βρίσκονται στο δρόμο, ώστε να μη δημιουργηθεί πρόβλημα στην κηδεία του πάπα Φραγκίσκου.

Drones, ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι, οι ιταλικές μυστικές υπηρεσίες και οι κατάσκοποι του Βατικανού είναι σε επιφυλακή, καθώς χιλιάδες πιστοί, αλλά και πολλοί ηγέτες ξένων κρατών θα δώσουν το «παρών» στο ύστατο χαίρε.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d9fw02f2xs3t)

Πάπας Φραγκίσκος: Τι έγραψε στη διαθήκη του

Ο πάπας Φραγκίσκος πέθανε από εγκεφαλικό επεισόδιο και μη αναστρέψιμη καρδιακή ανεπάρκεια, ανέφερε ο γιατρός του Βατικανού Αντρέα Αρκάντζειλι στο πιστοποιητικό θανάτου του 88χρονου ποντίφικα που δόθηκε στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με το πιστοποιητικό, ο πάπας είχε πέσει σε κώμα πριν αφήσει την τελευταία του πνοή τη Δευτέρα 21 Απριλίου.

Στη διαθήκη του, που επίσης δημοσιοποιήθηκε από το Βατικανό, ο Φραγκίσκος επιβεβαίωσε ότι η τελευταία επιθυμία του ήταν να ταφεί στη Βασιλική Σάντα Μαρία Ματζιόρε της Ρώμης και όχι στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου, εντός του Βατικανού.

Στο κείμενο αυτό διευκρινίζεται ότι ο Φραγκίσκος επιθυμούσε να ταφεί «στο έδαφος, χωρίς κάποιον ιδιαίτερο διάκοσμο» αλλά μόνο με το όνομά του, γραμμένο στα λατινικά, Franciscus. Σύμφωνα εξάλλου με την ανακοίνωση, ο ποντίφικας είχε φροντίσει να καλυφθούν τα έξοδα της κηδείας του από έναν ανώνυμο δωρητή.

«Ο τάφος πρέπει να είναι κάτω από το δάπεδο, απλός, χωρίς ιδιαίτερη διακόσμηση και μόνο με μια επιγραφή: Franciscus», γράφει η διαθήκη.

«Ο κύριος ας ανταμείψει επάξια όσους με αγάπησαν και θα συνεχίσουν να προσεύχονται για μένα. Τη δοκιμασία της υγείας μου, που εμφανίσθηκε στην τελευταία περίοδο της ζωής μου, την προσέφερα στον Κύριο, υπέρ της ειρήνης στον κόσμο και της αδελφοσύνης ανάμεσα στους λαούς», έγραψε επίσης, ο Φραγκίσκος στη διαθήκη του.

Το φέρετρο του πάπα Φραγκίσκου παραμένει ανοιχτό και από σήμερα το βράδυ θα είναι κλειστό.