Ιράν: Ισχυρή έκρηξη στο λιμάνι της Μπαντάρ Αμπάς - Τέσσερις νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες (Βίντεο)
Τι αναφέρουν τα διεθνή πρακτορεία
Η έκρηξη σημειώθηκε σε ένα μεγάλο λιμάνι στο νότιο τμήμα της χώρας

Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε σε μεγάλο λιμάνι στο Ιράν,που προκάλεσε θάνατο τεσσάρων και τον τραυματισμό τουλάχιστον 516 ατόμων. Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim η έκρηξη σημειώθηκε σε ένα μεγάλο λιμάνι στο νότιο τμήμα της χώρας, ωστόσο ακόμη δεν υπάρχουν λεπτομέρειες για την αιτία της καταστροφής.
«Μια ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε σε αποβάθρα στο λιμάνι Σαχίντ Ρατζάι», αρκέστηκε στο να δηλώσει στην τηλεόραση ο τοπικός αξιωματούχος της λιμενικής αρχής Εσμαήλ Μαλεκιζάντεχ. Αυτό το σημαντικό για το εμπόριο λιμάνι βρίσκεται περισσότερα από χίλια χιλιόμετρα νότια της Τεχεράνης, κοντά στη μεγάλη πόλη Μπαντάρ Αμπάς, η οποία βλέπει στα Στενά του Ορμούζ και σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA είναι το μεγαλύτερο εμπορικό λιμάνι της χώρας. Περισσότερο από το 70% των εμπορευμάτων του Ιράν διέρχονται από αυτό το λιμάνι, το οποίο συνορεύει με τα Στενά του Ορμούζ, απ΄όπου διέρχεται το ένα πέμπτο της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου.
Βίντεο από την έκρηξη σε λιμάνι του Ιράν
«Το περιστατικό προκλήθηκε από την έκρηξη αρκετών εμπορευματοκιβωτίων που ήταν αποθηκευμένα στην περιοχή της αποβάθρας του λιμανιού Σαχίντ Ρατζάι», δήλωσε ο τοπικός αξιωματούχος των υπηρεσιών διάσωσης Μεχράντ Χασανζαντέχ στην κρατική τηλεόραση.
BREAKING: Massive Explosion Rocks Iran’s Bandar Abbas Port — Over 300 Injured.
— Patriot Post (@PatriotPostX) April 26, 2025
A powerful blast ripped through the Sina container yard at Bandar Abbas, sending huge fireballs and thick black smoke into the air.
Videos show widespread damage to buildings and vehicles, as crowds… pic.twitter.com/TRMONThO7U
Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε πλάνα που δείχνουν ένα μεγάλο σύννεφο μαύρου καπνού να υψώνεται στον ουρανό από το λιμάνι.Ένα άλλο βίντεο από κάμερα παρακολούθησης που μεταδόθηκε από το πρακτορείο ειδήσεων Mehr δείχνει μια έκρηξη σε ένα υπόστεγο που προκαλεί ένα πυκνό σύννεφο καπνού και σκόνης.
Η έκρηξη ακούστηκε σε απόσταση περίπου 50 χιλιομέτρων, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Fars.«Το ωστικό κύμα ήταν τόσο ισχυρό που τα περισσότερα κτίρια του λιμανιού υπέστησαν σοβαρές ζημιές», μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.
Ο αριθμός των εργαζομένων που ήταν παρόντες τη στιγμή της έκρηξης δεν είναι άμεσα γνωστός.Το Σάββατο είναι η πρώτη εργάσιμη ημέρα της εβδομάδας στο Ιράν.Η εθνική εταιρεία διανομής πετρελαίου δήλωσε ότι οι εγκαταστάσεις πετρελαίου δεν υπέστησαν ζημιές και λειτουργούν κανονικά.
Εκρήξεις αυτού του μεγέθους είναι σπάνιες στο Ιράν, αλλά η χώρα έχει βιώσει θανατηφόρα περιστατικά τους τελευταίους μήνες. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, μια έκρηξη σε ανθρακωρυχείο άφησε πίσω της περισσότερους από 50 νεκρούς.
Ο πρώτος αντιπρόεδρος του Ιράν Μοχάμαντ Ρεζά Αρεφ διέταξε έρευνα για να διαπιστωθεί η ακριβής αιτία του περιστατικού και η έκταση των ζημιών, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ISNA.