Τον Πάπα Φραγκίσκο, τον επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, τον άνθρωπο που αφιέρωσε τη ζωή του στην υπηρεσία των φτωχών και των αδυνάτων, αποχαιρέτησαν σήμερα χιλιάδες άνθρωποι στη Ρώμη.
Χιλιάδες πιστοί, ηγέτες κρατών και μέλη βασιλικών οικογενειών συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου για να αποτίσουν φόρο τιμής στον 266ο Ποντίφικα, Πάπα Φραγκίσκο, που σημάδεψε μια εποχή με το μήνυμα της απλότητας και της αγάπης προς τον συνάνθρωπο.
«Τουλάχιστον 400.000 άνθρωποι» έδωσαν το παρών στην κηδεία, συμπεριλαμβανομένων των πιστών που συγκεντρώθηκαν στην πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό και κατά μήκος της πομπής στους δρόμους της Ρώμης, ανακοίνωσε ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών.
Η νεκρώσιμη τελετή διήρκεσε δύο ώρες και ένα τέταρτο. Οι καμπάνες χτυπούσαν πένθιμα στο Βατικανό και μόλις ξεκίνησε η πομπή, η οποία μετέφερε το φέρετρο του εκλιπόντος Αργεντινού ποντίφικα στη Βασιλική της Σάντα Μαρία Ματζόρε. Κατά μήκος του δρόμου, ένας μεγάλος αριθμός πιστών, έλεγε το δικό του, τελευταίο αντίο και ευχαριστώ, στον «πάπα των φτωχών», ανάμεσα σε χειροκροτήματα.
Οι ηγέτες που έδωσαν το παρών
Ηγέτες από όλον τον κόσμο έδωσαν το «παρών», μεταξύ των οποίων ο Ντόναλντ Τραμπ, ο Εμανουέλ Μακρόν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Μάλιστα, το ύστατο χαίρε στον Ποντίφικα αποτέλεσε την αφορμή για μια συνάντηση μεταξύ του Αμερικανού προέδρου και του Ουκρανού ομολόγου του, πριν ξεκινήσει η κηδεία, με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να κάνει λόγο για μια «συνάντηση που μπορεί να αποδειχθεί ιστορική».
Emmanuel Macron, President of France and Co-Prince of Andorra, praying for a view moments in front of the coffin of Pope Francis in St. Peter’s Basilica before the funeral this morning. pic.twitter.com/bX8nsCZHPT
Στις θέσεις των επισήμων βρέθηκαν, επίσης, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτωρ Όρμπαν, ο Κιρ Στάρμερ, ο πρόεδρος της Αργεντινής, ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ο Πρίγκιπας Ουίλιαμ, ο Σέρτζιο Ματαρέλα, ο Βασιλιάς Φίλιππος με την βασίλισσα Ματθίλδη, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας, ο Δούκας του Λουξεμβούργου Χένρι και η Δούκισσα Μαρία Τερέζα.
Σημειώνεται πως εκτός από τον επικήδειο, που εκφώνησε ο καρδινάλιος Τζοβάνι Μπατίστα Ρε ο οποίος και προΐστατο της - πιο λιτής σε σχέση με τα ειωθότα - τελετής, προσευχές και στοχασμοί εκφωνήθηκαν στα γαλλικά, αραβικά, γερμανικά, πολωνικά και κινέζικα ενώ, σε μια ιδιαιτέρως συγκινητική στιγμή, ακούστηκε και στο Χριστός Ανέστη. Αναγνώσθηκαν, επίσης αποσπάσματά από τις Πράξεις των Αποστόλων και από το κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο.
Η ταφή του Ποντίφικα έγινε ιδιωτικά όπως ο ίδιος είχε ζητήσει. Κοντά στον τάφο του «Πάπα των φτωχών», βρίσκεται η βυζαντινή εικόνα της Παναγίας, μπροστά στην οποία συνήθιζε να προσεύχεται ο εκλιπών ποντίφικας. Πριν οδηγηθεί στην τελευταία του κατοικία μικρά παιδιά, πρόσφυγες, μετανάστες, άστεγοι και πολλοί άλλοι, οι «φίλοι του Πάπα Φραγκίσκου» άφησαν ένα άσπρο λουλουδι, μέσα στον ναό.
Πλήθος κόσμου βρέθηκε και στο ιστορικό κέντρο της Ρώμης, κατά μήκος της διαδρομής εξι χιλιομέτρων που κάλυψε η νεκρική πομπή. Η συγκίνηση ήταν μεγάλη ενώ δεν έλειψαν με προσευχές και παρατεταμένα χειροκροτήματα.
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d9giwx6n038p)
Εικόνες από την κηδεία, την πομπή και την ταφή του Πάπα Φραγκίσκου
Πάπας Φραγκίσκος: Ο πρώτος που ετάφη εκτός Βατικανού εδώ και έναν αιώνα
Την Κυριακή (27/4) οι καρδινάλιοι θα μεταβούν στην Σάντα Μαρία Ματζόρε για να προσκυνήσουν και από την Δευτέρα (28/4) ο ναός θα ανοίξει τις πύλες του στους πιστούς προκειμένου να μπορέσουν να προσκυνήσουν.
Στη διαθήκη του, ο πάπας Φραγκίσκος έδωσε απλές οδηγίες για την ταφή του: «Ο τάφος θα πρέπει να είναι μέσα στο έδαφος, απλός, χωρίς ιδιαίτερες διακοσμήσεις, και να φέρει μόνο την επιγραφή: Franciscus».
Μάλιστα ο Φραγκίσκος θα είναι ο πρώτος Πάπας εδώ και πάνω από έναν αιώνα που ζήτησε να ταφεί εκτός Βατικανού.
Όπως είχε δηλώσει, δεν θέλει να ταφεί στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου ή στις κατακόμβες της, όπου θάβονται οι περισσότεροι Πάπες. Η εξήγηση που έδωσε ήταν ότι καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής του ο Πάπας Φραγκίσκος έλεγε ότι εμπιστευόταν πάντα τον εαυτό του στην Παναγία.
«Για το λόγο αυτό, ζητώ να αναπαυθεί το θνητό μου λείψανο - αναμένοντας την ημέρα της Ανάστασης - στην παπική βασιλική της Αγίας Μαρίας της Μεγάλης», έγραψε στη διαθήκη του.
Η χωροταξία των ηγετών και η θέση του Τραμπ στην πρώτη σειρά
Με την παρουσία τόσων πολλών ηγετών, ένα μείζον ζήτημα ήταν το πρωτόκολλο και η χωροταξία, ο Ντόναλντ Τραμπ κάθισε τελικά στη πρώτη σειρά, μαζί με άλλους αρχηγούς κρατών, κοντά στα σκαλιά της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου. Και είναι ενδιαφέρον, γράφει το BBC, ότι ο ίδιος και η Πρώτη Κυρία Μελάνια κάθονται ανάμεσα σε δύο ένθερμους υποστηρικτές της Ουκρανίας.
Ο πρόεδρος της Εσθονίας Αλάρ Κάρις βρίσκεται στα αριστερά της Μελάνια και ο Φινλανδός Αλεξάντερ Στουμπ στα δεξιά του Τραμπ.
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την σύζυγό του Μαρέβα ήταν στην ίδια πλευρά με το ζεύγος Τραμπ, στην τρίτη σειρά, δίπλα από τον πρόεδρο της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ.
Στην πρώτη σειρά από την άλλη πλευρά ήταν επίσης ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι.
Επισημαίνεται, δε, πως το dress code ήταν ιδιαιτέρως αυστηρό, το οποίο και τήρησαν οι περισσότεροι αξιωματούχοι που παρίστανται στην κηδεία του εκλιπόντος πάπα.
Οι γυναίκες θα έπρεπε να φορούν ένα σεμνό μαύρο φόρεμα που να καταλήγει κάτω από το γόνατο, μαύρα γάντια και μαντίλι, κάλυμμα κεφαλής ή πέπλο. Οι άνδρες απαιτείται να φορούν σκούρο κοστούμι με λευκό πουκάμισο, μακριά μαύρη γραβάτα. Ένας, πάντως, από αυτούς που το έσπασε ήταν ο Ντόναλντ Τραμπ, που φόρεσε μπλε κοστούμι.
Η συνάντηση Ζελένσκι-Τραμπ
Ντόναλντ Τραμπ και Βολοντίμιρ Ζελένσκι συναντήθηκαν σε μια στιγμή που μοιάζει τελείως διαφορετική από την εικόνα του Φεβρουαρίου στον Λευκό Οίκο. Στο τετ-α-τετ διάρκειας 15 λεπτών, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν για νέες συνομιλίες μέσα στην ημέρα. Την ίδια ώρα, σε άλλη φωτογραφία που έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείο του Ουκρανού προέδρου, ήταν και οι Κιρ Στάρμερ και Εμανουέλ Μακρόν.
Ο Ντόναλντ Τραμπ επίσης αντήλλαξε χειραψίες με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αλλά και τον Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια της τελετής.
Γιατί εψάλη το «Χριστός Ανέστη» στα ελληνικά
Σε μια ιδιαίτερη στιγμή, το Χριστός Ανέστη εψάλη στα ελληνικά στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου λίγο πριν ολοκληρωθεί η κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου. Παράλληλα κατά τη διάρκεια της κηδείας διαβάστηκε στα ελληνικά και το ευαγγέλιο.
Φέτος το Πάσχα Καθολικών και Ορθοδόξων συνέπεσε, αλλά αυτό ήταν και μια ένδειξη και αναφορά στην επιθυμία του Φραγκίσκου για κοινό εορτασμό του Πάσχα.
Υπενθυμίζεται ότι η εξόδιος ακολουθία και η ταφή του Ποντίφικα πραγματοποιούνται με βάση ένα αυστηρό τελετουργικό, τιμώντας τόσο την παράδοση όσο και την απλότητα που χαρακτήρισε τη διακονία του.
Η τελετή ξεκίνησε με το «Αιωνία η μνήμη». Η πρώτη ανάγνωση προέρχεται από τις Πράξεις των Αποστόλων και αφορά τη διήγηση του Πέτρου για τα γεγονότα της Ιουδαίας – δηλαδή το Πάθος, το Θάνατο και την Ανάσταση του Χριστού.
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d9gh9t3caq75)
Η λειτουργία περιελάμβανε δύο τελικές δεήσεις: μία για τη Ρωμαϊκή Επισκοπή και μία για τις Ανατολικές Εκκλησίες.
Οι Ανατολικές Καθολικές Εκκλησίες είναι αυτόνομες, διατηρούν τα δικά τους λειτουργικά έθιμα και γλώσσες, αλλά βρίσκονται σε πλήρη κοινωνία με τη Ρώμη και αναγνωρίζουν τον Πάπα ως ηγέτη τους. Η ψαλμωδία του «Χριστός Ανέστη» στα ελληνικά αποτελεί ένδειξη της κοινής πίστης στην Ανάσταση του Χριστού και της ενότητας μεταξύ των διαφόρων παραδόσεων της Καθολικής Εκκλησίας.
Το Χιρστός Ανέστη είχε ακουστεί και στην κηδεία του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β’.