Το 2024, οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες κατέγραψαν τη μεγαλύτερη αύξηση από τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου, αγγίζοντας τα 2,7 τρισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με έκθεση του SIPRI που δίνεται σήμερα στη δημοσιότητα, με αιτία τους συνεχιζόμενους πολέμους και συγκρούσεις σε όλο τον κόσμο. Η άνοδος καταγράφηκε κυρίως στην Ευρώπη και στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης. Το 2024, οι στρατιωτικές δαπάνες αυξήθηκαν θεαματικά κατά 9,4% σε πραγματικούς όρους σε σχέση με το 2023, σημειώνοντας άνοδο για δέκατη συνεχόμενη χρονιά.

Διαβάστε ακόμα: Φον ντερ Λάιεν: Ιστορικές αλλαγές συμβαίνουν ως αποτέλεσμα της προεδρίας Τραμπ - Η Δύση όπως την ξέραμε δεν υπάρχει πια

«Αυτό μαρτυρά αληθινά τις μεγάλες γεωπολιτικές εντάσεις», συνόψισε ο Σιάο Λιανγκ, ερευνητής στο πρόγραμμα «Στρατιωτικές Δαπάνες και Παραγωγή Όπλων» του SIPRI. «Δεν έχει προηγούμενο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου», συνόψισε. Σημειώνεται πως πάνω από 100 χώρες αύξησαν τους στρατιωτικούς προϋπολογισμούς τους την περασμένη χρονιά, όπως τονίζει η έκθεση. Ο λογαριασμός, πολύ υψηλός, θα έχει «βαθύ κοινωνικοοικονομικό και πολιτικό αντίκτυπο», προεξοφλεί ο κ. Σιάο, καθώς οι κυβερνήσεις θα πρέπει να κάνουν σκληρές «δημοσιονομικές επιλογές».

Οι στρατιωτικές δαπάνες αυξήθηκαν αλματωδώς

«Για παράδειγμα, είδαμε πολλές ευρωπαϊκές χώρες να μειώνουν άλλες δαπάνες, όπως για διεθνή βοήθεια, προκειμένου να αυξήσουν τα ποσά που αφιερώνουν στον στρατό», αλλά και να «προβλέπουν αυξήσεις φόρων ή του χρέους». Η Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, έβαλε πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη: οι στρατιωτικές δαπάνες αυξήθηκαν αλματωδώς, κατά 17%, φθάνοντας τα 693 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Ρωσία διέθεσε 149 δισεκ. δολάρια στις ένοπλες δυνάμεις της το 2024, ποσό αυξημένο κατά 38% σε ετήσια βάση και επίπεδο διπλάσιο από εκείνο του 2015. Ο στρατιωτικός προϋπολογισμός της Ουκρανίας, στην οποία εισέβαλε η Ρωσία τον Φεβρουάριο του 2022, αυξήθηκε κατά 2,9%, φθάνοντας τα 64,7 δισεκατομμύρια.

Αν και το ποσό αυτό δεν φθάνει παρά το 43% των ρωσικών στρατιωτικών δαπανών, το Κίεβο κατέγραψε τις υψηλότερες στρατιωτικές δαπάνες στον πλανήτη, με το 34% του ΑΕΠ της να αφιερώνεται στην άμυνα. Ορισμένες χώρες κατέγραψαν εκπληκτικές αυξήσεις, τονίζεται στην έκθεση.

Οι στρατιωτικές δαπάνες της Γερμανίας για παράδειγμα αυξήθηκαν κατά 28%, φτάνοντας τα 88,5 δισεκ. δολάρια κι εκθρονίζοντας την Ινδία από την τέταρτη θέση παγκοσμίως. «Για πρώτη φορά από την επανένωσή η Γερμανία έγινε η χώρα με τις μεγαλύτερες δαπάνες σε ό,τι αφορά την άμυνα στην κεντρική και δυτική Ευρώπη», παρατήρησε ο Σιάο Λιανγκ.

Οι ΗΠΑ, που παραμένουν πρώτες σε παγκόσμιο επίπεδο στις στρατιωτικές δαπάνες, αύξησαν τον αμυντικό τους προϋπολογισμό κατά 5,7% το 2024, φθάνοντας τα 997 δισεκατομμύρια δολάρια — ποσό που αντιπροσωπεύει το 37% των παγκόσμιων δαπανών και το 66% των συνολικών δαπανών των μελών του NATO. Τα 32 κράτη της Ατλαντικής Συμμαχίας, ανησυχώντας για ενδεχόμενη αποδυνάμωση της αμερικανικής στήριξης, προχώρησαν επίσης σε σημαντική αύξηση των αμυντικών τους προϋπολογισμών.

«Το 2024, 18 από τις 32 χώρες έφθασαν τον στόχο του 2% του ΑΕΠ» για τις αμυντικές δαπάνες, κάτι άνευ προηγουμένου από ιδρύσεως NATO, σημείωσε ο ερευνητής του SIPRI. «Προβλέπονται προγράμματα προμηθειών μεγάλης κλίμακας στη βιομηχανία όπλων τα χρόνια που έρχονται», συμπλήρωσε.

Μέση Ανατολή

Η τάση είναι ανάλογη στη Μέση Ανατολή. Το Ισραήλ συνεχίζει τον πόλεμό του στη Λωρίδα της Γάζας και, το 2024, οι στρατιωτικές δαπάνες του αυξήθηκαν εκρηκτικά κατά 65%, φθάνοντας τα 46,5 δισεκατομμύρια δολάρια — πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξησή τους μετά τον πόλεμο των Έξι Ημερών το 1967, υπογραμμίζει το SIPRI.

Αυτές του Ιράν αντιθέτως μειώθηκαν κατά 10% και ανήλθαν σε 7,9 δισεκ. δολάρια το 2024, «παρά την εμπλοκή του σε συγκρούσεις στην περιφέρεια», σημειώνει το ινστιτούτο, καθώς «ο αντίκτυπος των κυρώσεων περιόρισαν σε μεγάλο βαθμό τη δυνατότητά του να αυξήσει τις δαπάνες του». Στη δεύτερη θέση παγκοσμίως πίσω από τις ΗΠΑ, η Κίνα, που επενδύει στον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεών της, στην επέκταση των δυνατοτήτων της για τη διεξαγωγή κυβερνοπολέμου και στο πυρηνικό της οπλοστάσιο. Πλέον, σε αυτή αντιστοιχούν οι μισές στρατιωτικές δαπάνες στην Ασία και την Ωκεανία. Το 2024, αύξησε τον στρατιωτικό προϋπολογισμό της κατά 7%, δαπάνησε 314 δισεκατομμύρια δολάρια.