Κρίσιμες εκλογές στον Καναδά με το βλέμμα στον Τραμπ - Πάνω από 7 εκατ. έχουν ήδη ψηφίσει
Ο παράγοντας "Τραμπ"
Έπειτα από σχεδόν μια δεκαετία στην εξουσία στον Καναδά οι Φιλελεύθεροι δείχνουν εξουθενωμένοι και οι Συντηρητικοί εισήλθαν στον αγώνα ως μια ασφαλής επιλογή

Aγώνα στήθος με στήθος δίνουν το Φιλελεύθερο Κόμμα του Καναδού πρωθυπουργού Μαρκ Κάρνεϊ και οι αντιπολιτευόμενοι Συντηρητικοί υπό τον Πιερ Πουαλιέβρ, καθώς ο Καναδάς προσέρχεται σήμερα στις κάλπες. Μάλιστα, οι πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στους κεντροαριστερούς Φιλελεύθερους, αν και οι Συντηρητικοί έχουν μειώσει τη διαφορά. Σύμφωνα με εκλογικούς αξιωματούχους, περισσότεροι από 7 εκατομμύρια Καναδοί έχουν ήδη ψηφίσει - αριθμός που αποτελεί ιστορικό υψηλό. Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται σύντομα μετά το κλείσιμο της κάλπης, απόψε το βράδυ, με περίπου 29 εκατομμύρια ψηφοφόρους να έχουν δικαίωμα εκλογής των 343 μελών της Βουλής των Κοινοτήτων στην Οτάβα.
Έπειτα από σχεδόν μια δεκαετία στην εξουσία οι Φιλελεύθεροι δείχνουν εξουθενωμένοι και έτσι οι Συντηρητικοί του Πουαλιέβρ εισήλθαν στον αγώνα ως μια ασφαλής επιλογή. Ωστόσο, ο Κάρνεϊ, ένας πρώην κεντρικός τραπεζίτης, απέκτησε δυναμική τις τελευταίες εβδομάδες, ενισχυμένος και από τις επιθετικές ενέργειες του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στο εμπόριο και τις απειλές του για προσάρτηση του Καναδά. Ο Κάρνεϊ αυτοπροσδιορίζεται ως μια σταθεροποιητική προσωπικοτήτα και υπέρμαχος της ενίσχυσης των εμπορικών δεσμών με την Ευρώπη και την Ασία για τη μείωση της εξάρτησης από τις ΗΠΑ.
Από την άλλη, ο Πουαλιέβρ έχει κάνει εκστρατεία με επίκεντρο τη μείωση των φόρων και των δημοσίων δαπανών. Ωστόσο, η λαϊκιστική προσέγγισή του και η ρητορική του που θυμίζει Τραμπ φαίνεται ότι έχουν κλονίσει ορισμένους ψηφοφόρους εν μέσω των αυξημένων εντάσεων με την Ουάσινγκτον. Και τα δύο κόμματα διεκδικούν τουλάχιστον 172 έδρες - το όριο για την απόλυτη πλειοψηφία.
Ο Καναδάς έχει 343 ομοσπονδιακές εκλογικές περιφέρειες, οι οποίες είναι γνωστές ως ridings. Οι εκλογείς με δικαίωμα ψήφου μπορούν να ψηφίσουν τον υποψήφιο της προτίμησής τους στην περιφέρεια στην οποία κατοικούν. Η χώρα έχει εκλογικό σύστημα first-past-the-post, το οποίο σημαίνει ότι ο υποψήφιος που εξασφαλίζει τις περισσότερες ψήφους στην περιφέρεια κερδίζει – ακόμη και αν δεν κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία. Στη συνέχεια θα καταλάβουν τις αντίστοιχες θέσεις τους στην κάτω βουλή του κοινοβουλίου του Καναδά, τη Βουλή των Κοινοτήτων.
Σύμφωνα με το κοινοβουλευτικό σύστημα του Καναδά, το κόμμα που κερδίζει τις περισσότερες έδρες στη Βουλή των Κοινοτήτων καλείται συνήθως να σχηματίσει κυβέρνηση. Εάν ένα κόμμα λάβει τις περισσότερες έδρες, αλλά όχι αρκετές για την απόλυτη πλειοψηφία, επιδιώκει να συνάψει συμφωνία με ένα άλλο κόμμα – ή κόμματα – για να μπορέσει να περάσει νομοθεσία. Ο ηγέτης του μοναδικού μεγαλύτερου κόμματος γίνεται επίσης πρωθυπουργός. Επομένως, στην περίπτωση αυτή, τότε ο Κάρνεϊ ή ο Πουαλιέβρ θα χρειαστούν τη στήριξη από μικρότερους πολιτικούς σχηματισμούς όπως οι Νέοι Δημοκράτες, οι Πράσινοι ή το Μπλοκ του Κεμπέκ.
Οι Φιλελεύθεροι κυβερνούν τον Καναδά, μια χώρα περίπου 40 εκατομμυρίων κατοίκων, από το 2016. Αρχικά εκλεγμένοι με πλειοψηφία, ηγήθηκαν μιας κυβέρνησης μειοψηφίας τα τελευταία χρόνια με πρωθυπουργό τον Τζάστιν Τριντό. Επικαλούμενος τη μείωση της λαϊκής στήριξης κυρίως εξαιτίας του αυξημένου κόστους διαβίωσης, ο Τριντό παραιτήθηκε τον Μάρτιο ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την εκλογή του Κάρνεϊ ως ηγέτη του κόμματος και επόμενου πρωθυπουργού. Στη συνέχεια ο Κάρνεϊ προκήρυξε πρόωρες εκλογές προλαμβάνοντας επαπειλούμενη πρόταση μομφής.
Με βάση τη νομοθεσία του Καναδά, οι επόμενες εκλογές έπρεπε να πραγματοποιηθούν μέχρι το φθινόπωρο --τέσσερα χρόνια μετά τις προηγούμενες εκλογές τον Οκτώβριο του 2021. Οι εκλογές διεξάγονται στον απόηχο του τραγικού περιστατικού στο Βανκούβερ, το Σάββατο, όταν ένας 30χρονος άνδρας έπεσε με το αυτοκίνητό του πάνω σε πλήθος που συμμετείχε σε ετήσιο φεστιβάλ της φιλιππινέζικης κοινότητας σκοτώνοντας 11 ανθρώπους.
ΑΠΕ - ΜΠΕ
Ο παράγοντας "Τραμπ" στις εκλογές στον Καναδά
Έπειτα από σχεδόν μια δεκαετία στην εξουσία οι Φιλελεύθεροι δείχνουν εξουθενωμένοι και έτσι οι Συντηρητικοί του Πουαλιέβρ εισήλθαν στον αγώνα ως μια ασφαλής επιλογή. Ωστόσο, ο Κάρνεϊ, ένας πρώην κεντρικός τραπεζίτης, απέκτησε δυναμική τις τελευταίες εβδομάδες, ενισχυμένος και από τις επιθετικές ενέργειες του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στο εμπόριο και τις απειλές του για προσάρτηση του Καναδά. Ο Κάρνεϊ αυτοπροσδιορίζεται ως μια σταθεροποιητική προσωπικοτήτα και υπέρμαχος της ενίσχυσης των εμπορικών δεσμών με την Ευρώπη και την Ασία για τη μείωση της εξάρτησης από τις ΗΠΑ.Από την άλλη, ο Πουαλιέβρ έχει κάνει εκστρατεία με επίκεντρο τη μείωση των φόρων και των δημοσίων δαπανών. Ωστόσο, η λαϊκιστική προσέγγισή του και η ρητορική του που θυμίζει Τραμπ φαίνεται ότι έχουν κλονίσει ορισμένους ψηφοφόρους εν μέσω των αυξημένων εντάσεων με την Ουάσινγκτον. Και τα δύο κόμματα διεκδικούν τουλάχιστον 172 έδρες - το όριο για την απόλυτη πλειοψηφία.
Το εκλογικό σύστημα στον Καναδά και ο "καταλύτης" των μικρών κομμάτων
Ο Καναδάς έχει 343 ομοσπονδιακές εκλογικές περιφέρειες, οι οποίες είναι γνωστές ως ridings. Οι εκλογείς με δικαίωμα ψήφου μπορούν να ψηφίσουν τον υποψήφιο της προτίμησής τους στην περιφέρεια στην οποία κατοικούν. Η χώρα έχει εκλογικό σύστημα first-past-the-post, το οποίο σημαίνει ότι ο υποψήφιος που εξασφαλίζει τις περισσότερες ψήφους στην περιφέρεια κερδίζει – ακόμη και αν δεν κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία. Στη συνέχεια θα καταλάβουν τις αντίστοιχες θέσεις τους στην κάτω βουλή του κοινοβουλίου του Καναδά, τη Βουλή των Κοινοτήτων.Σύμφωνα με το κοινοβουλευτικό σύστημα του Καναδά, το κόμμα που κερδίζει τις περισσότερες έδρες στη Βουλή των Κοινοτήτων καλείται συνήθως να σχηματίσει κυβέρνηση. Εάν ένα κόμμα λάβει τις περισσότερες έδρες, αλλά όχι αρκετές για την απόλυτη πλειοψηφία, επιδιώκει να συνάψει συμφωνία με ένα άλλο κόμμα – ή κόμματα – για να μπορέσει να περάσει νομοθεσία. Ο ηγέτης του μοναδικού μεγαλύτερου κόμματος γίνεται επίσης πρωθυπουργός. Επομένως, στην περίπτωση αυτή, τότε ο Κάρνεϊ ή ο Πουαλιέβρ θα χρειαστούν τη στήριξη από μικρότερους πολιτικούς σχηματισμούς όπως οι Νέοι Δημοκράτες, οι Πράσινοι ή το Μπλοκ του Κεμπέκ.
Ο Τριντό, η επίθεση στο Βανκούβερ και οι εκλογές
Οι Φιλελεύθεροι κυβερνούν τον Καναδά, μια χώρα περίπου 40 εκατομμυρίων κατοίκων, από το 2016. Αρχικά εκλεγμένοι με πλειοψηφία, ηγήθηκαν μιας κυβέρνησης μειοψηφίας τα τελευταία χρόνια με πρωθυπουργό τον Τζάστιν Τριντό. Επικαλούμενος τη μείωση της λαϊκής στήριξης κυρίως εξαιτίας του αυξημένου κόστους διαβίωσης, ο Τριντό παραιτήθηκε τον Μάρτιο ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την εκλογή του Κάρνεϊ ως ηγέτη του κόμματος και επόμενου πρωθυπουργού. Στη συνέχεια ο Κάρνεϊ προκήρυξε πρόωρες εκλογές προλαμβάνοντας επαπειλούμενη πρόταση μομφής.Με βάση τη νομοθεσία του Καναδά, οι επόμενες εκλογές έπρεπε να πραγματοποιηθούν μέχρι το φθινόπωρο --τέσσερα χρόνια μετά τις προηγούμενες εκλογές τον Οκτώβριο του 2021. Οι εκλογές διεξάγονται στον απόηχο του τραγικού περιστατικού στο Βανκούβερ, το Σάββατο, όταν ένας 30χρονος άνδρας έπεσε με το αυτοκίνητό του πάνω σε πλήθος που συμμετείχε σε ετήσιο φεστιβάλ της φιλιππινέζικης κοινότητας σκοτώνοντας 11 ανθρώπους.
ΑΠΕ - ΜΠΕ