Σε περίπου το 90% της ηπειρωτικής Ισπανίας έχει αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση, μετά το γενικό μπλακ άουτ, που έπληξε τη Χερσόνησο του Ιβηρικού το μεσημέρι της Δευτέρας (28/4), όπως ανακοίνωσε τα ξημερώματα της Τρίτης ο εθνικός διαχειριστής του δικτύου ηλεκτροδότησης REE (Red Electrica de Espana). Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της REE, μέχρι τις 04:00 τοπική ώρα (03:00 Ελλάδας), το 87,37% του ηλεκτρικού δικτύου είχε επανέλθει σε λειτουργία, μετά τη γενικευμένη βλάβη που προκάλεσε σημαντικές διακοπές σε πολλές περιοχές.
Μέχρι στιγμής δεν έχει ακόμα επίσημα προσδιοριστεί η αιτία της διακοπής, με τις αρμόδιες αρχές να συνεχίζουν τις έρευνες για να εντοπίσουν την πηγή της βλάβης και να διασφαλίσουν ότι δεν θα επαναληφθεί.
Ισπανία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η χώρα μετά το γενικό μπλακ άουτ
Το υπουργείο Εσωτερικών της Ισπανίας κήρυξε νωρίτερα την χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, διευκρινίζοντας ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα εφαρμοστεί στις περιοχές που θα το ζητήσουν. Μέχρι στιγμής, οι περιφέρειες της Μαδρίτης, της Ανδαλουσίας και της Εξτρεμαδούρα έχουν ζητήσει από την κεντρική κυβέρνηση να αναλάβει τη διαφύλαξη της δημόσιας τάξης, καθώς και άλλες λειτουργίες.
Εκτεταμένα προβλήματα δημιουργήθηκαν λόγω της διακοπής της ηλεκτροδότησης σε διάφορες υπηρεσίες και ιδρύματα. Τα νοσοκομεία στη Μαδρίτη και την Καταλονία ανέστειλαν όλες τις προγραμματισμένες ιατρικές πράξεις, αλλά είναι σε θέση να φροντίζουν τους ασθενείς που νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, χάρη στις γεννήτριές τους. Πολλά διυλιστήρια διέκοψαν τη λειτουργία τους και ορισμένα πολυκαταστήματα έκλεισαν και στις δύο χώρες, όπως τα σουπερμάρκετ Lidl και το ΙΚΕΑ.
Just in.
Mass Blackouts in Spain, Portugal and in part of France.
Every single part of digital life from shops, to traffic lights, hospitals, airports, phones, and trains, all down.pic.twitter.com/ETDgtfE9wk
Ένα άλλο μεγάλο ζήτημα που έχει ανακύψει είναι το πρόβλημα της αγοράς τροφίμων από τη στιγμή που η υφιστάμενη κατάσταση στις αλυσίδες σούπερ μάρκερ θυμίζει την πανδημική περίοδο, τότε που οι ελλείψεις ήταν δραματικές. Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες που δημοσιεύει το parapolitika.gr, τόσο τα μαγαζιά τροφίμων όσο και άλλα καταστήματα αναγκάστηκαν να κατεβάσουν ρολά, ενώ με αγωνία αναμένεται πώς θα επηρεαστούν οι προμήθειες τις επόμενες ώρες. Στην επαρχία Καστεγιόν, στα βόρεια της Βαλένθια, από όπου τραβήχτηκαν οι εικόνες, τα σούπερ μάρκετ είναι κλειστά όπως και τα καταστήματα, κάτι που είναι ενδεικτικό του γενικότερου κλίματος δυσλειτουργίας που κυριαρχεί.
Η Τράπεζα της Ισπανίας ανέφερε ότι τα ηλεκτρονικά τραπεζικά συστήματα λειτουργούν "επαρκώς" χάρη στα εφεδρικά συστήματά τους, όμως κάποιοι κάτοικοι λένε ότι οι οθόνες των ΑΤΜ είχαν σβήσει.
"Βρίσκομαι σε ένα κέντρο δεδομένων και όλα έσβησαν. Όλοι οι συναγερμοί ηχούν και τώρα περιμένουμε να μάθουμε τι συνέβη", είπε ο μηχανικός, κάτοικος Βαρκελώνης, Χοσέ Μαρία Εσπέχο, 40 ετών. Σε βίντεο που ανάρτησε στην πλατφόρμα Χ ο δήμαρχος της Μαδρίτης Χοσέ Λουίς Μαρτίνεθ-Αλμέιδα, προέτρεψε τους κατοίκους να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και να μείνουν εκεί όπου βρίσκονται. "Είναι ουσιαστικής σημασίας να μπορούν να κυκλοφορούν τα οχήματα έκτακτης ανάγκης", εξήγησε.
«Χάος» σε Ισπανία και Πορτογαλία μετά το μπλακ άουτ
Στην Πορτογαλία, η εταιρεία ύδρευσης EPAL ανέφερε ότι ενδέχεται να υπάρξει πρόβλημα και με την υδροδότηση. Στα καταστήματα ο κόσμος σχημάτιζε ουρές για να αγοράσει φακούς, γεννήτριες και μπαταρίες. Ο πάροχος ηλεκτρικού ρεύματος EDP διαμήνυσε στους πελάτες του ότι δεν γνωρίζει πότε θα "ομαλοποιηθεί" η κατάσταση, προειδοποιώντας ότι ενδέχεται να χρειαστούν "πολλές ώρες" μέχρι να γίνει αυτό, σύμφωνα με την εφημερίδα Publico.
Ραδιοφωνικοί σταθμοί στην Ισπανία μετέδωσαν ότι το μετρό της Μαδρίτης εκκενώθηκε. Διακόπηκαν επίσης οι αγώνες τένις του τουρνουά Όπεν της Μαδρίτης. Στο κέντρο της πόλης επικρατούσε ένα τεράστιο μποτιλιάρισμα, καθώς οι φωτεινοί σηματοδότες έσβησαν. Κάποιοι άνθρωποι με φωσφοριζέ γιλέκα στέκονταν στις διασταυρώσεις για να κατευθύνουν τη ροή της κυκλοφορίας. Εκατοντάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους της Μαδρίτης. Υπήρχε ισχυρή αστυνομική παρουσία γύρω από κτίρια κρίσιμης σημασίας. Ένας από τους τέσσερις ουρανοξύστες, όπου στεγάζεται η Βρετανική Πρεσβεία, εκκενώθηκε.
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d9ieyxg25qxd)
Οι τοπικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί έκαναν επίσης λόγο για ανθρώπους που εγκλωβίστηκαν σε ανελκυστήρες και σε συρμούς του μετρό. Οι υπηρεσίες διάσωσης έκαναν 286 απεγκλωβισμούς, μόνο στην περιοχή της Μαδρίτης. Κάποιοι κάτοικοι κατάφεραν να συνδεθούν στο Ίντερνετ και να αναρτήσουν βίντεο όπου αφηγούνται τις περιπέτειές τους -είτε στα μέσα μεταφοράς, είτε στα ασανσέρ. "Χτυπούσα την πόρτα και φώναζα. Με άκουσε ένας γείτονας και ειδοποίησε τη δημοτική αστυνομία", είπε ένας άνδρας, που παγιδεύτηκε επί 40 λεπτά σε έναν ανελκυστήρα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι περίπου το 43% της ενέργειας της Ισπανίας προέρχεται από μονάδες που λειτουργούν με ανεμογεννήτριες ή φωτοβολταϊκά. Η πυρηνική ενέργεια καλύπτει το 20% των αναγκών και τα ορυκτά καύσιμα άλλο ένα 23%. Η πορτογαλική αστυνομία ανέφερε ότι οι φωτεινοί σηματοδότες έσβησαν σε όλη τη χώρα. Το μετρό δεν λειτουργεί στη Λισαβόνα και το Πόρτο και τα δρομολόγια των τρένων διακόπηκαν. Η διαχειρίστρια εταιρεία του μετρό της Λισαβόνας ανέφερε ότι οι συρμοί ακινητοποιήθηκαν και κάποιοι άνθρωποι εγκλωβίστηκαν σε αυτούς.
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d9iezhwquyux)
Μια πηγή της αεροπορικής εταιρείας TAP Air είπε ότι το αεροδρόμιο της Λισαβόνας λειτουργεί με εφεδρικές γεννήτριες. Η ΑΕΝΑ, που διαχειρίζεται 46 αεροδρόμια στην Ισπανία, ανέφερε καθυστερήσεις στις πτήσεις σε όλη τη χώρα.
Σπάνια τέτοια μπλακ άουτ στην Ευρώπη
Τέτοια εκτεταμένα, πολύωρα μπλακάουτ είναι σπάνια στην Ευρώπη. Το 2003 ένα πρόβλημα σε μια γραμμή υδροηλεκτρικού σταθμού μεταξύ Ιταλίας και Ελβετίας προκάλεσε μπλακάουτ 12 ωρών στην ιταλική χερσόνησο. Το 2006 από υπερφόρτωση του δικτύου στη Γερμανία σημειώθηκαν διακοπές στην ηλεκτροδότηση σε ορισμένες περιοχές της χώρας, καθώς επίσης και στη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Αυστρία, το Βέλγιο, την Ολλανδία, ακόμη και το Μαρόκο.
Δείτε φωτογραφίες:
Oι εκτιμήσεις για τα αίτια του μπλακ άουτ - Πόσο πιθανό είναι να επηρεαστεί η Ελλάδα
"Δεν έχουμε ακόμη συμπερασματικές πληροφορίες για τα αίτια" της διακοπής, είπε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ στο σύντομο μήνυμά του προς τον ισπανικό λαό. "Γι' αυτό ζητώ από τους πολίτες, όπως το κάναμε και σε παλαιότερες κρίσεις, να ενημερώνονται από επίσημες πηγές" και να μην ακούν "εικασίες", πρόσθεσε.
Στη φάση αυτή όλα τα σενάρια ερευνώνται διεξοδικά. Στα γραφεία του Εθνικού Διαχειριστή Ηλεκτρικής Ενέργειας στην Ισπανία στήθηκε στρατηγείο για την αντιμετώπιση της κρίσης. Η RED ELECTRICA ισχυρίζεται ότι η διακοπή ρεύματος είναι εντελώς ασυνήθιστη και οφείλεται στο ηλεκτρικό δίκτυο.
Μεγάλες διακυμάνσεις στο φορτίο ανάγκασαν το ισπανικό σύστημα να αποσυνδεθεί από το ευρωπαϊκό δίκτυο, δήλωσε ο Εδουάρδο Πριέτο, επικεφαλής υπηρεσιών λειτουργίας του Red Eléctrica, του διαχειριστή του ισπανικού δικτύου. Ο Πριέτο εκτίμησε ότι η πλήρης αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης θα μπορούσε να διαρκέσει από έξι έως δέκα ώρες, "υπό την προϋπόθεση ότι όλα θα πάνε καλά". Οι χώρες της Ιβηρικής μοιράζονται ενιαίο ηλεκτρικό δίκτυο και σύμφωνα με τους Πορτογάλους, η ανισορροπία τάσης ήταν υπεύθυνη για την κατάρρευση. Ωστόσο, υπάρχουν και φωνές που κάνουν λόγο για κυβερνοεπίθεση κατά του ηλεκτρικού δικτύου. Σενάριο που μένει να τεκμηριωθεί. Όπως αναφέρθηκε στην ΕΡΤ, οι διασυνδέσεις της Ελλάδας ακολουθούν μια τελείως άλλη πορεία από εκεί που εντοπίζεται το πρόβλημα και δεν υπάρχει περίπτωση από κάποια αστοχία στο δίκτυο της Ισπανίας να επιμολυνθεί η Ελλάδα.
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d9ic52o0z049)
Τα σενάρια είναι τρία μέχρι στιγμής. Το ένα σενάριο της κυβερνοεπίθεσης μένει να αποδειχθεί."Σε αυτό το στάδιο, δεν υπάρχουν ενδείξεις για οποιαδήποτε κυβερνοεπίθεση", έγραψε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ο Αντόνιο Κόστα, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Τοδεύτερο σενάριο έχει να κάνει ίσως με την υπερπαραγωγή ηλιακής ενέργειας και άλλων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η υπερπροσφορά ρεύματος και η χαμηλή ζήτηση μπορεί να προκαλέσουν ανισορροπία στο σύστημα και να φτάσουμε στο μπλακ άουτ.
Το τρίτο σενάριο, το οποίο ακούστηκε από τους Πορτογάλους, λέει ότι το μπλακάουτ μπορεί να προκλήθηκε λόγω ακραίων διακυμάνσεων θερμοκρασίας στο εσωτερικό της Ισπανίας υπήρξαν "ανώμαλες ταλαντώσεις" σε γραμμές πολύ υψηλής τάσης. Λένε ότι αυτό είναι γνωστό ως "επαγόμενη ατμοσφαιρική διακύμανση”".