Το γενικευμένο μπλακ άουτ που έπληξε την Ισπανία και την Πορτογαλία έχει σημάνει συναγερμό σε ολόκληρη την Ευρώπη, με την Ελλάδα να βρίσκεται σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής. Παρόλο που η «έκθεση» της χώρας μας στο συγκεκριμένο πρόβλημα δεν είναι μεγάλη, οι αρμόδιες Αρχές έχουν ήδη κινητοποιηθεί για την προστασία του εθνικού ενεργειακού συστήματος από παρόμοια περιστατικά.

Διαβάστε: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Ισπανία: Τι φταίει για το μυστηριώδες μπλακ άουτ - Τα σενάρια που εξετάζονται, πόσο πιθανό είναι να επηρεαστεί η Ελλάδα (Εικόνες & Βίντεο)

Έκτακτη σύσκεψη στην Ελλάδα για το μπλακ άουτ σε Ισπανία και Πορτογαλία

Στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε χθες σύσκεψη στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με τη συμμετοχή των διαχειριστών ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ, της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), καθώς και του διοικητή της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας, Μιχάλη Μπλέτσα. Η σύσκεψη εντάσσεται στο πλαίσιο του γενικού συντονισμού για την ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας, συμπληρώνοντας τις αντίστοιχες συναντήσεις που είχαν προηγηθεί πριν από το Πάσχα. Αν και είναι ακόμη νωρίς για να προσδιοριστούν με ακρίβεια οι αιτίες που οδήγησαν στο γενικευμένο μπλακ άουτ στην Ισπανία και την Πορτογαλία, οι ελληνικές Αρχές εξετάζουν όλα τα πιθανά σενάρια. Στη χθεσινή σύσκεψη δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στα δομικά προβλήματα του ελληνικού ενεργειακού συστήματος, με επίκεντρο το ζήτημα της χαμηλής ζήτησης σε συνδυασμό με τη μεγάλη προσφορά ενέργειας από ΑΠΕ. Όπως επισημαίνεται, βασικός στόχος είναι η κατανόηση των αιτιών που οδήγησαν Ισπανία και Πορτογαλία στο σκοτάδι, αλλά και ο ευρύτερος συντονισμός για την ομαλή ηλεκτροδότηση του ελληνικού δικτύου.

Το ελληνικό ενεργειακό σύστημα σε επιφυλακή λόγω χαμηλής ζήτησης

Ο ΑΔΜΗΕ με χθεσινή του ανακοίνωση προειδοποιούσε ότι πιθανότατα θα απαιτηθεί να κλείσουν οι παραγωγοί της ομάδας Β τους διακόπτες των πάρκων τους στο χρονικό διάστημα από τις 11 το πρωί έως 4 το απόγευμα. Αιτία αποτελεί η εξαιρετικά μεγάλη παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που αναμένεται να συνεχιστεί ολόκληρη την εβδομάδα στην Ελλάδα. Η υπερπαραγωγή ενέργειας προβλέπεται να διατηρηθεί και τις επόμενες ημέρες, όπως φαίνεται από τις πρώτες ενδείξεις, με την εκτίμηση αυτή να ενισχύεται από το γεγονός ότι τις επόμενες ώρες θα πνέουν ισχυροί άνεμοι. Παρότι προς το παρόν δεν έχει συγκληθεί η ομάδα διαχείρισης κρίσεων, το φαινόμενο παρακολουθείται στενά από τις ελληνικές Αρχές. Φαίνεται πως επαληθεύονται οι εκτιμήσεις ότι φέτος θα υπάρξουν πολύ μεγάλες περικοπές στην παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ στην Ελλάδα, γεγονός που οδήγησε στην επιλογή της μεταβατικής λύσης της αξιοποίησης της ομάδας Β, μέχρι να επιλυθεί το ζήτημα του τηλεχειρισμού.


Κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Ισπανία λόγω του μπλακ άουτ

Το ξαφνικό μαζικό μπλακ άουτ σε Ισπανία και Πορτογαλία έχει επηρεάσει σημαντικά τα συστήματα δημόσιων μεταφορών, τις τηλεπικοινωνίες, τα φανάρια και τα νοσοκομεία, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στους πολίτες. Το υπουργείο Εσωτερικών της Ισπανίας κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά το ξαφνικό μπλακ άουτ. Η ακριβής αιτία του μπλακ άουτ στην Ιβηρική Χερσόνησο δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή, ωστόσο η πορτογαλική διαχειρίστρια εταιρεία του ηλεκτρικού δικτύου REN ανακοίνωσε ότι το πρόβλημα οφείλεται σε βλάβη στο ισπανικό ηλεκτρικό δίκτυο, η οποία σχετίζεται με ένα «σπάνιο ατμοσφαιρικό φαινόμενο». Σύμφωνα με τη REN, λόγω ακραίων θερμοκρασιακών μεταβολών στην Ισπανία σημειώθηκαν «ανώμαλες ταλαντώσεις» σε γραμμές πολύ υψηλής τάσης. Το φαινόμενο, γνωστό ως «επαγόμενη ατμοσφαιρική διαταραχή», προκάλεσε ταλαντώσεις που οδήγησαν σε αποτυχίες συγχρονισμού μεταξύ των συστημάτων. Η πορτογαλική εταιρεία τόνισε επίσης ότι οι αποτυχίες αυτές προκάλεσαν διαδοχικές διαταραχές στο διασυνδεδεμένο ευρωπαϊκό δίκτυο, ενώ σύμφωνα με πιο πρόσφατη ανακοίνωσή της είναι «αδύνατο» προς το παρόν να προβλεφθεί το πότε θα αποκατασταθεί το δίκτυο στη χώρα.

Οι επιπτώσεις του μπλακ άουτ στην καθημερινότητα Ισπανών και Πορτογάλων

Σύμφωνα με το Reuters, η πορτογαλική Αστυνομία αναφέρει ότι επηρεάστηκαν τα φανάρια σε όλη τη χώρα, ενώ το μετρό παραμένει κλειστό τόσο στην πρωτεύουσα Λισαβόνα όσο και στο Πόρτο. Παράλληλα, ο ισπανικός σιδηροδρομικός φορέας ανακοίνωσε ότι έχει διακοπεί «ολόκληρο» το δίκτυο. Η εθνική σιδηροδρομική εταιρεία της χώρας, Renfe, αναφέρει ότι «ολόκληρο το εθνικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας διακόπηκε» στις 12.30 τοπική ώρα, με αποτέλεσμα τα τρένα να σταματήσουν και να μην αναχωρούν από κανέναν σταθμό. Επιπλέον, οι τηλεφωνικές γραμμές φέρεται να έχουν διακοπεί σε ολόκληρη την Ισπανία.

Στην επαρχία Καστεγιόν, στα βόρεια της Βαλένθια, από όπου τραβήχτηκαν οι εικόνες, τα σούπερ μάρκετ παρέμειναν κλειστά για ώρες, όπως και τα καταστήματα, κάτι που είναι ενδεικτικό του γενικότερου κλίματος δυσλειτουργίας που κυριαρχούσε καθ' όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας. 

f5
f6
f1
Έκλεισαν καταστήματα στην πόλη Καστεγιόν της Βαλένθια
f3

Τι προκάλεσε το μπλακ άουτ στην Ιβηρική Χερσόνησο

Οι ισπανικές Αρχές ανακοίνωσαν ότι το εκτεταμένο μπλακ άουτ που έπληξε τη χώρα οφείλεται σε ένα φαινόμενο που ονομάζεται «ταλάντωση». Πρόκειται για μια απότομη και ταχεία μεταβολή της συχνότητας του ηλεκτρικού δικτύου, η οποία πρέπει να παραμένει σταθερή γύρω στα 50 Hz για να διασφαλίζει τη σταθερότητα του συστήματος. Οι ταλαντώσεις αυτού του είδους μπορούν να προκαλέσουν αλυσιδωτές αντιδράσεις, οδηγώντας τελικά σε διακοπή ρεύματος. Όπως εξηγεί ο Αρτιομς Ομπούσεβς, ανώτερος ερευνητής στη Σχολή Μηχανικής του Πανεπιστημίου Εφαρμοσμένων Επιστημών ZHAW της Ελβετίας: «Η ταλάντωση συμβαίνει, στη συνέχεια μία γραμμή μεταφοράς τίθεται εκτός λειτουργίας και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υπερφόρτωση άλλων γραμμών μεταφοράς, προκαλώντας ένα φαινόμενο κατάρρευσης αλυσιδωτής μορφής». Παρότι οι Αρχές επιβεβαιώνουν ότι η άμεση αιτία ήταν η ταλάντωση, παραμένει ακόμη άγνωστο τι την προκάλεσε αρχικά, γεγονός που προβληματίζει τους ειδικούς και στην Ελλάδα.

Διαβάστε περισσότερα στο energygame.gr