Σε μια πρωτόγνωρη κίνηση προχώρησε η Κίνα, η οποία με ένα βίντεο στα social media επιτέθηκε ευθέως στον Ντόναλντ Τραμπ και τις ΗΠΑ, λέγοντας ότι «η Αμερική δεν θα εξαφανίσει τη δικαιοσύνη από τον κόσμο» και «η Κίνα δεν θα γονατίσει».

Ευθεία επίθεση από το Πεκίνο στις ΗΠΑ

«Το να υποκύπτεις σε έναν νταή είναι σαν να πίνεις δηλητήριο για να ξεδιψάσεις, απλώς επιδεινώνει την κρίση», αναφέρει το βίντεο της Κίνας, του οποίου η αφήγηση είναι στα αγγλικά και οι υπότιτλοι στα κινεζικά. «Η ιστορία έχει αποδείξει ότι ο συμβιβασμός δεν σου εξασφαλίζει έλεος, το να γονατίζεις προκαλεί περισσότερο εκφοβισμό. Η Κίνα δεν θα γονατίσει».

«Η Κίνα θα παραμείνει σταθερή, όσο δυνατά κι αν φυσάει ο άνεμος», αναφέρεται στο βίντεο. «Κάποιος πρέπει να προχωρήσει μπροστά, κρατώντας τη δάδα, για να διαλύσει την ομίχλη και να φωτίσει το δρόμο».

Μπορεί στο βίντεο να μην γίνει σαφής αναφορά στους δασμούς που επέβαλλε ο Τραμπ, ωστόσο αναφέρει ότι η ΗΠΑ έχουν μόλις το 5% στις παγκόσμιες εξαγωγές.

Το μήνυμα του βίντεο είναι ένα και είναι ξεκάθαρο, η Αμερική είναι αναξιόπιστη.

Στο βίντεο, η Κίνα αποκαλεί τις Ηνωμένες Πολιτείες «χάρτινο τίγρη», σημειώνοντας ότι οι αμερικανικές εισαγωγές και εξαγωγές αποτελούν λιγότερο από το ένα πέμπτο του παγκόσμιου εμπορίου και ότι οι ΗΠΑ «δεν αντιπροσωπεύουν ολόκληρο τον κόσμο».

«Όταν ο υπόλοιπος κόσμος σταθεί μαζί ενωμένος, οι ΗΠΑ θα είναι απλώς μια μικρή, απομονωμένη βάρκα», καταλήγει το βίντεο. «Να είστε σίγουροι: οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να αλλάζουν στάση και να παίζουν σκληρά».

Δείτε το βίντεο:


Ο Τραμπ δήλωσε πρόσφατα ότι αναμένει να μειωθούν οι δασμοί σε κινεζικά προϊόντα, ενώ ο Υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ χαρακτήρισε τους υπερβολικά υψηλούς δασμούς «μη βιώσιμους». Παρ’ όλα αυτά, ο Τραμπ τόνισε ότι η Κίνα θα πρέπει να καταθέσει μια ισχυρή πρόταση για να σημειωθεί πρόοδος και ενώ αναφέρει ότι οι δύο χώρες βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία, το Πεκίνο συνεχίζει να αρνείται ότι υπάρχουν ενεργές διαπραγματεύσεις.

Στο μεταξύ, οι εμπορικές συνομιλίες της Αμερικής βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη με πολλές άλλες χώρες. Ο Μπέσεντ δήλωσε ότι βρίσκεται σε ενεργές διαπραγματεύσεις με 17 χώρες στη διάρκεια του 90ήμερου «παγώματος» των υπερβολικά υψηλών «ανταποδοτικών δασμών», που σε κάποιες περιπτώσεις φτάνουν το 50% σε δεκάδες χώρες.