Σάλο προκάλεσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Πιτ Χέγκσεθ, μετά την ανάρτησή του στο Χ, για την κατάργηση προγράμματος υποστήριξης γυναικών που είναι μέλη ομάδων ασφαλείας σε τρίτες χώρες. Ο Χέγκσεθ παρέλειψε να αναφέρει πως το συγκεκριμένο «woke» όπως το χαρακτήρισε πρόγραμμα, δεν θεσπίστηκε από την κυβέρνηση Μπάιντεν αλλά είχε υπογραφεί από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Χέγκσεθ χαρακτήρισε στο Χ το πρόγραμμα «Women, Peace & Security» του Πενταγώνου ως «πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών που προωθείται από φεμινίστριες και αριστερούς ακτιβιστές. Οι πολιτικοί το λατρεύουν, οι στρατιώτες το μισούν». Ωστόσο, το συγκεκριμένο πρόγραμμα ήταν αποτέλεσμα διακομματικής νομοθεσίας που υπέγραψε ο Τραμπ το 2017 και αναγνώριζε τον κρίσιμο ρόλο των γυναικών στην επίτευξη στόχων ασφάλειας, ιδίως σε περιοχές όπου οι πολιτισμικοί και θρησκευτικοί περιορισμοί δεν επέτρεπαν στους άνδρες στρατιώτες να έχουν άμεση πρόσβαση σε γυναίκες, σύμφωνα με το AP. Μάλιστα, αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ είχαν υποστηρίξει το πρόγραμμα κατά τη διάρκεια της νομοθετικής του πορείας.


Ο ρόλος των γυναικών

Κατά τη διάρκεια της ακρόασής του ενώπιον του Κογκρέσου τον Απρίλιο, ο νέος πρόεδρος του Γενικού Επιτελείου, στρατηγός Νταν Κέιν, τόνισε ότι το πρόγραμμα είχε βοηθήσει ουσιαστικά τα στρατεύματα στη μάχη. «Μετά από μια επίθεση, τα μέλη μας -γυναίκες- μπορούσαν να επικοινωνήσουν με τις γυναίκες και τα παιδιά στον χώρο της επιχείρησης, δίνοντάς μας πολύτιμες πληροφορίες για το ανθρώπινο τοπίο», δήλωσε ο Κέιν.

Το 2017, η τότε βουλευτής της Νότιας Ντακότα, Κρίστι Νόεμ -σήμερα υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας- συνέγραψε τη νομοθετική πρόταση μαζί με τη Δημοκρατική βουλευτή Τζαν Σακόφσκι από το Ιλινόι. Ο νυν υπουργός Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο, ως γερουσιαστής τότε, είχε συνυπογράψει το σχέδιο νόμου στη Γερουσία, χαρακτηρίζοντάς το μάλιστα πρόσφατα ως «τον πρώτο νόμο παγκοσμίως που επικεντρώθηκε στην προστασία και προώθηση της συμμετοχής των γυναικών στην κοινωνία».

Το νομοσχέδιο είχε τις ρίζες του σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ το 2000, που υποστήριζε τη συμμετοχή των γυναικών στις ειρηνευτικές διαδικασίες, αναγνωρίζοντας ότι οι γυναίκες και τα κορίτσια πλήττονται δυσανάλογα από τις ένοπλες συγκρούσεις.

Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ, απάντησε την Τρίτη στις δηλώσεις Χέγκσεθ, επισημαίνοντας ότι «παραμένει γεγονός πως οι γυναίκες παραμένουν σε μεγάλο βαθμό εκτός επίσημων ειρηνευτικών διαδικασιών, κάτι που είναι αρνητικό για την προώθηση της ειρήνης». Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «ένα από τα απτά αποτελέσματα του προγράμματος ήταν η αύξηση των γυναικών ειρηνευτών στις αποστολές του ΟΗΕ, γεγονός που έχει θετικό και μετρήσιμο αντίκτυπο στην προστασία αμάχων σε εμπόλεμες ζώνες».


Αντιδράσεις στο Κογκρέσο: "Ο Χέγκσεθ δεν έχει την παραμικρή ιδέα τι κάνει"

Η ανάρτηση του Χέγκσεθ προκάλεσε αντιδράσεις από Δημοκρατικούς γερουσιαστές, που συνεχίζουν να αμφισβητούν τα προσόντα του για τη θέση του υπουργού Άμυνας, ιδίως μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε σχετικά με τη χρήση της εφαρμογής Signal για την αποστολή ευαίσθητων στρατιωτικών πληροφοριών μέσω μη ασφαλών καναλιών σε άλλους αξιωματούχους, τη σύζυγό του και τον αδελφό του.

«Ο Χέγκσεθ δεν έχει την παραμικρή ιδέα τι κάνει», δήλωσε η Δημοκρατική γερουσιαστής από το Νιου Χάμσαϊρ, Τζιν Σαχίν.
Από την πλευρά του, ο γερουσιαστής Τιμ Κέιν από τη Βιρτζίνια, διαβάζοντας δημόσια την ανάρτηση στη διάρκεια συνεδρίασης του Κογκρέσου, είπε: «Το tweet αυτό περιέχει κραυγαλέες ανακρίβειες, πολύ κατώτερες του επιπέδου που θα έπρεπε να περιμένουμε από το Υπουργείο Άμυνας».

Εκπρόσωπος του Χέγκσεθ δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα για σχολιασμό.