CNBC: "Θεωρία Παιγνίων η διαπραγμάτευση με την Ελλάδα"
<p>"Οι Έλληνες έπαιξαν πολύ πιο έξυπνα με πολύ περισσότερο θάρρος από τους Ευρωπαίους και αυτό γιατί έχουν περισσότερα να χάσουν"</p>
"Θαυμαστής της θεωρίας παιγνίων ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης", αναφέρει το δημοσίευμα της ιστοσελίδας CNBC, για τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές.
"Αν και ο ίδιος είχε γράψει στους New York Times τον περασμένο Φεβρουάριο, ότι θα ήταν καθαρή τρέλα αν κάποιος διαπραγματευόταν βάσει της θεωρίας αυτής, προσπαθώντας να κερδίσει ή να χάσει χρησιμοποιώντας μπλόφες και τεχνάσματα, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι τις τελευταίες εβδομάδες η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα κινείται βάση της συγκεκριμένης θεωρίας", σχολιάζει το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων και συνεχίζει την επίθεσή του στον πρώην Υπουργό Οικονομικών, παραθέτοντας την αναφορά του καθηγητή οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Leicester, Eyal Winter: "Ο Βαρουφάκης δεν είναι ένας εξέχων θεωρητικός στο παιχνίδι αυτό, αλλά μπορείτε να αναγνωρίσετε ορισμένες στρατηγικές που αυτός έχει χρησιμοποιήσει στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων".
Ως παράδειγμα σε αυτή τη τοποθέτηση, αναφέρει το δημοψήφισμα που έλαβε χώρα την περασμένη Κυριακή στην Ελλάδα: "Το δημοψήφισμα και η στήριξη της θέσης της Κυβέρνησης από τον ελληνικό λαό επιτρέπει στην Ελλάδα να επανέλθει στην ομάδα (των πιστωτών) και να πει ότι θα πρέπει να της δωθεί κάτι που να είναι περισσότερο αξιόπιστο σε σχέση με πριν, γιατί οι Έλληνες έχουν πλέον λόγο".
Μερικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι η παραίτηση Βαρουφάκη θα μπορούσε να θεωρηθεί μια εσκεμμένη κίνηση, που θα βοηθήσει την ελληνική Κυβέρνηση στις συνομιλίες με τους πιστωτές της.
"Η παραίτηση δίνει ένα σαφές και ηχηρό μήνυμα προς τους πιστωτές", δήλωσε ο Naeem Aslam, επικεφαλής αναλυτής της αγοράς στο AvaTrade. "Πρόκειται για μια άρτια εκτελεσμένη κίνηση βασισμένη στη θεωρία των παιγνίων", πρόσθεσε ο Naeem Aslam.
Σύμφωνα με τον Eyal Winter, όπως οι Έλληνες πίεσαν για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, έτσι και οι Ευρωπαίοι πιστωτές θα μπορούσαν να έχουν κάνει μια δημόσια δήλωση που θα τους δίνει το πάνω χέρι στις συνομιλίες για το ελληνικό χρέος.
"Αυτές οι στρατηγικές (της θεωρίας των παιγνίων) μπορούν να χρησιμοποιηθούν και από τις δύο πλευρές και, αν χρησιμοποιηθούν από την μία πλευρά, είναι σημαντικό να τις χρησιμοποιήσει και η άλλη πλευρά. Οι Ευρωπαίοι, για παράδειγμα, θα μπορούσαν να έχουν στείλει ένα δημόσιο μήνυμα λέγοντας ότι δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά να δεχθούν τα αιτήματα της Ελλάδας. Συνολικά οι Έλληνες έπαιξαν πολύ πιο έξυπνα με πολύ περισσότερο θάρρος από τους Ευρωπαίους και αυτό γιατί έχουν περισσότερα να χάσουν" κατέληξε.