Στο "μικροσκόπιο" η γερμανική υπηρεσία κατασκοπείας
<p>Μετά τα δημοσιεύματα του Τύπου σύμφωνα με τα οποία πράκτορές της είχαν βάλει στο στόχαστρό τους πρεσβείες συμμαχικών χωρών</p>
Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Γερμανίας κάλεσε σήμερα να επιβληθούν αυστηρότερα μέτρα ελέγχου της ομοσπονδιακής υπηρεσίας κατασκοπείας, μετά τα δημοσιεύματα του Τύπου σύμφωνα με τα οποία πράκτορές της είχαν βάλει στο στόχαστρό τους πρεσβείες συμμαχικών χωρών δίχως ρητή εξουσιοδότηση από την κυβέρνηση.
Ο Χάικο Μάας είπε στην εφημερίδα Rheinische Post, σε μια συνέντευξή του η οποία θα δημοσιευθεί στο αυριανό της φύλλο, ότι χρειάζεται μια εκ βάθρων μεταρρύθμιση της Bundesnachrichtendienst (BND).
«Το κοινοβούλιο πρέπει να έχει όλα τα αναγκαία μέσα στη διάθεσή του για να ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο στις υπηρεσίες πληροφοριών», τόνισε ο Μάας.
Τα δημοσιεύματα προστίθενται στον σάλο σχετικά με τη δράση των υπηρεσιών πληροφοριών της Γερμανίας που είχε ξεσπάσει μετά τις αποκαλύψεις του πρώην συνεργάτη της NSA Έντουαρντ Σνόουντεν για τη συμμετοχή τους στο ευρύ πρόγραμμα παρακολούθησης των επικοινωνιών από τις υπηρεσίες κατασκοπείας των ΗΠΑ. Η NSA παρακολουθούσε μεταξύ άλλων και το κινητό τηλέφωνο της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ.
Η BND είχε ήδη βρεθεί στο επίκεντρο της προσοχής μετά τις αποκαλύψεις ότι πράκτορες της βοηθούσαν την NSA να παρακολουθεί ευρωπαϊκές εταιρείες, όπως η Airbus, μια τεράστια βιομηχανία η οποία δραστηριοποιείται και στον τομέα του αμυντικού εξοπλισμού.
Το σκάνδαλο έχει προκαλέσει πολιτικό σάλο στη Γερμανία. Οι νέες αποκαλύψεις θεωρούνται πλήγμα για την Μέρκελ προσωπικά, η οποία είχε επικρίνει έντονα το γεγονός ότι παρακολουθείτο από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες μετά τις αποκαλύψεις του Σνόουντεν.
Το περιοδικό Der Spiegel και το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ARD ανέφεραν ότι πράκτορες της BND παρακολουθούσαν πρεσβείες και κτίρια συμμάχων όπως η Γαλλία και οι ΗΠΑ. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, χρησιμοποιούνταν «επιλογείς» (λέξεις κλειδιά, ονόματα, αριθμούς τηλεφώνων και πιστωτικών καρτών, διευθύνσεις IP) που είχε δώσει η NSA, αλλά της ίδιας της BND.
Ορισμένους από τους όρους των «αναζητήσεων» δεν βρίσκονταν στον σχετικό κατάλογο της καγκελαρίας, κάτι που υποδεικνύει ότι οι πράκτορες της BND έδρασαν χωρίς άδεια, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα. Τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως η κυβέρνηση Μέρκελ έδωσε εντολή στην υπηρεσία να σταματήσει αυτή την πρακτική το φθινόπωρο του 2013.