Καίγεται το Χαλέπι, τη στιγμή που στη Νέα Υόρκη διαπραγματεύονται το τέλος του πολέμου
<p>Νύχτα βομβαρδισμών στην πόλη της Συρίας</p>
Συνοικίες των ανταρτών στο Χαλέπι βρίσκονταν στις φλόγες σήμερα έπειτα από μια νύχτα σφοδρών βομβαρδισμών, ενώ στη Νέα Υόρκη, οι μεγάλες δυνάμεις και χώρες που εμπλέκονται στη συριακή κρίση προσπαθούσαν να αναζωογονήσουν την εκεχειρία, η οποία κατέρρευσε αυτή την εβδομάδα.
Μία ημέρα μετά την προειδοποίηση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν ότι η συριακή κρίση βρίσκεται σε σημείο καμπής, νέες διεθνείς διαπραγματεύσεις διεξάγονται υπό την αιγίδα της Ουάσινγκτον και της Μόσχας στη Νέα Υόρκη, παρά τις όλο και πιο έντονες αντεγκλήσεις ανάμεσα στην αμερικανική και τη ρωσική διπλωματία.
Επί του πεδίου, ο ΟΗΕ ξανάρχισε να παραδίδει ανθρωπιστική βοήθεια κι έστειλε μια αυτοκινητοπομπή προς μια περιοχή των ανταρτών υπό πολιορκία κοντά στη Δαμασκό, δύο ημέρες έπειτα από μια αεροπορική επιδρομή η οποία στοχοθέτησε μια αυτοκινητοπομπή με ανθρωπιστική βοήθεια, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν περίπου 20 άνθρωποι και να προκληθεί διεθνής κατακραυγή.
Το Πεντάγωνο επέρριψε την ευθύνη για την επιδρομή στη Ρωσία, παρότι ο αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας των ΗΠΑ, ο στρατηγός Τζόζεφ Ντάνφορντ, δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσει εάν οι βόμβες ερρίφθησαν από αεροσκάφη του συριακού καθεστώτος ή της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας.
Στη Γενεύη, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα δήλωσε ότι επιθυμεί να αρχίσουν μέσα «στις προσεχείς εβδομάδες», «άμεσες» συνομιλίες ανάμεσα στις αντιμαχόμενες πλευρές και κάλεσε να κηρυχθεί νέα κατάπαυση του πυρός.
Η προηγούμενη, η οποία τέθηκε σε εφαρμογή με πρωτοβουλία της Μόσχας και της Ουάσινγκτον, διήρκεσε μία εβδομάδα, πριν καταρρεύσει τη Δευτέρα, όταν ξανάρχισαν γενικευμένες μάχες σε αυτόν τον πόλεμο που μαίνεται επί πέντε χρόνια κι έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 300.000 ανθρώπους.
Στο Χαλέπι, δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας κι ένα από τα σημαντικότερα μέτωπα του πολέμου, συνοικίες των ανταρτών φλέγονταν μετά τους σφοδρούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς ενώ μάχες βρίσκονταν σε εξέλιξη στην περιφέρεια του αστικού κέντρου.Ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσε ότι η συνοικία Μπουστάν αλ Κασρ υπέστη τεράστια καταστροφή από τις πυρκαγιές, για την κατάσβεση των οποίων έδιναν μάχη όλη νύχτα εθελοντές πυροσβέστες.
Σύμφωνα με αντικαθεστωτικούς ακτιβιστές του Κέντρου Πληροφόρησης του Χαλεπιού, χρησιμοποιήθηκαν «βόμβες φωσφόρου» στους βομβαρδισμούς αυτούς.Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε ότι 13 άνθρωποι, ανάμεσά τους τρία παιδιά, σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμούς σε περιοχές του Χαλεπιού οι οποίες ελέγχονται από τους αντάρτες, κυρίως στις συνοικίες Μπουστάν αλ Κασρ και αλ Καλασέ.
Σύμφωνα με τον διευθυντή της ΜΚΟ, τον Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, επρόκειτο για τα «σφοδρότερα πλήγματα εδώ και μήνες» σε αυτές τις δύο συνοικίες.«Οι αδιάκοποι βομβαρδισμοί της περασμένης νύχτας ήταν τόσο σφοδροί που είναι αληθινά πέραν πάσης περιγραφής», είπε από την πλευρά του στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αμπού αλ Λάιθ, εκπρόσωπος των «λευκών κρανών».
Αυτές οι ομάδες πολιτικής προστασίας της αντιπολίτευσης στη Συρία τιμήθηκαν χθες με το βραβείο Right Livelihood, για ορισμένους ένα «εναλλακτικό Νόμπελ», το οποίο απονέμει ένα ιδιωτικό σουηδικό ίδρυμα.Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε πως σφοδρές μάχες εκτυλίσσονται στη συνοικία Ραμούσα, στο νοτιοδυτικό τμήμα του Χαλεπιού, όπου αντάρτες προσπαθούν να αποκρούσουν μια έφοδο των κυβερνητικών δυνάμεων.
Συγκρούσεις επίσης μαίνονται στις κεντρικές επαρχίες Χάμα και Χομς, όπως και στην Ανατολική Γούτα, προπύργιο των ανταρτών ανατολικά της Δαμασκού.Η βία έπληξε επίσης την Ινχέλ, στο νότιο τμήμα της χώρας, όπου μια επίθεση με αυτοκίνητο παγιδευμένο με μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον δώδεκα άνθρωποι, ανάμεσά τους ένας «υπουργός» της σκιώδους κυβέρνησης της συριακής αντιπολίτευσης, ο Γιακούμπ αλ Άμαρ.
Ανάμεσα στα άλλα θύματα βρίσκονται «αντιπολιτευόμενοι, αντάρτες και τοπικοί αξιωματούχοι», διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σάντι αλ Τζούντι, ένας εκπρόσωπος της «κυβέρνησης» των ανταρτών.
Απευθύνοντας μια έκκληση δίχως προηγούμενο, ο ΟΗΕ κάλεσε τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ να επιτρέψει τη διανομή επισιτιστικής βοήθειας, που αποτελείται από 40 φορτηγά με τρόφιμα που είναι αυτή τη στιγμή αποκλεισμένα στα τουρκοσυριακά σύνορα, υπογραμμίζοντας ότι τα τρόφιμα αυτά θα λήξουν τη Δευτέρα.
«Παρακαλούμε, πρόεδρε Άσαντ, φροντίστε να μας επιτραπεί να προσπελάσουμε το ανατολικό Χαλέπι και άλλες πολιορκημένες περιοχές», ήταν η δήλωση σε δεύτερο πρόσωπο στον Τύπο του Γιαν Έγκελαντ, του επικεφαλής της ομάδας εργασίας του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία.Παρά την αναζωπύρωση της βίας, ο ΟΗΕ έστειλε σήμερα μια αυτοκινητοπομπή με βοήθεια προς μια πολιορκημένη περιοχή που ελέγχουν οι αντάρτες στην περιφέρεια της Δαμασκού, όπως ανακοίνωσε ένας εκπρόσωπος του Οργανισμού στη Γενεύη.
Σύμφωνα με μια πηγή προσκείμενη στις υπηρεσίες ασφαλείας της Συρίας τα φορτηγά κινούνται προς τη Μουανταμίγια αλ Σαμ, νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας.
Στη Νέα Υόρκη, ο Τζον Κέρι και ο Σεργκέι Λαβρόφ εντείνουν τις επαφές τους παρά την παγερή ατμόσφαιρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας χθες. Αναμένεται να προεδρεύσουν σήμερα μιας νέας συνάντησης των 23 χωρών και διεθνών οργανισμών της Διεθνούς Ομάδας Στήριξης της Συρίας (ΔΟΣΣ).