Όλη η Ευρώπη σε αγωνία για το δημοψήφισμα στην Ιταλία
Τα ξημερώματα αναμένονται τα πρώτα αποτελέσματα - Στο 55,2% η προσέλευση των ψηφοφόρων που υπολογίζονται σε 47 εκατομμύρια
Στην Ιταλία και στο κρίσιμο δημοψήφισμα είναι στραμμένο το βλέμμα όλης της Ευρώπης, καθώς μετά το Brexit και την επικράτηση του Τραμπ στις ΗΠΑ, ένα "ηχηρό" ΟΧΙ από τους Ιταλούς θα δημιουργούσε επιπλέον ένα παράγοντα αβεβαιότητας στους κόλπους της Ευρωπαικής Ένωσης.
Οι Ιταλοί ψηφίζουν σήμερα από τις 07:00 μέχρι τις 23:00 τοπική ώρα (από τις 08:00 ως τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας) για το συνταγματικό δημοψήφισμα.
Η καταμέτρηση των ψήφων ξεκινά αμέσως μετά το κλείσιμο των καλπών, ενώ την ίδια ώρα θα ανακοινωθούν τα exit polls.Το δημοψήφισμα θα είναι έγκυρο, ανεξαρτήτως του ποσοστού προσέλευσης των πολιτών.
Μέχρι τις 19.00 (τοπική ώρα) η προσέλευση ξεπερνά το 55,2% σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.
Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα είναι ούτως ή άλλως έγκυρο, έστω κι αν προσέλθει στις κάλπες ποσοστό χαμηλότερο από το 50% των εχόντων δικαίωμα ψήφου, αφού η μεταρρύθμιση έχει ήδη εγκριθεί από το κοινοβούλιο.
Τι ψηφίζουν σήμερα ο Ιταλοί
Το σημερινό δημοψήφισμα έχει στόχο να σταματήσουν να έχουν η βουλή και η γερουσία αλληλοεπικαλυπτόμενο ρόλο, όπως συνέβη από το 1948 μέχρι σήμερα. Αν υπερισχύσει το «ναι», η γερουσία θα μπορεί να εκφράζεται μόνον για συνταγματικούς νόμους, την επικύρωση ευρωπαϊκών συνθηκών, σχετικά με νέους εκλογικούς νόμους, για την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας, και για την τοπική αυτοδιοίκηση. Θα απαρτίζεται από εκατό γερουσιαστές, εκ των οποίων οι εβδομήντα τέσσερις θα είναι περιφερειακοί σύμβουλοι, είκοσι ένας δήμαρχοι και πέντε θα επιλέγονται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Παράλληλα, οι Ιταλοί καλούνται να αποφανθούν αν θα καταργηθούν οι νομαρχίες με τη σημερινή τους μορφή και το Εθνικό Συμβούλιο Οικονομίας και Εργασίας (Cnel). Σε ό,τι αφορά την σχέση της κεντρικής κυβέρνησης με τις περιφέρειες, ο νόμος που καλούνται να εγκρίνουν ή να καταψηφίσουν σήμερα οι Ιταλοί προβλέπει ότι η φορολογική πολιτική, οι υποδομές και η ενέργεια πρέπει να είναι αποκλειστικής αρμοδιότητας του κεντρικού κράτους, όχι κάθε δήμου και περιφέρειας. Προτείνεται, παράλληλα, η μείωση του αναγκαίου αριθμού ψήφων για να εκλέγεται ο πρόεδρος της Δημοκρατίας: από την τέταρτη ψηφοφορία θα είναι αρκετή μια πλειοψηφία τριών πέμπτων. Από την έβδομη ψηφοφορία και πέρα το απαιτούμενο όριο θα είναι τα τρία πέμπτα από όσους βουλευτές και γερουσιαστές συμμετέχουν στην ψηφοφορία.
Εάν επικρατήσει το «ναι», τότε 47 από τα συνολικά 139 άρθρα του ιταλικού Συντάγματος θα πρέπει να ξαναγραφτούν, ώστε ο Ρέντσι να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις στη χώρα του.
Σε περίπτωση που ο ιταλικός λαός κάνει αποδεκτή την πρόταση του Ρέντσι στο σημερινό δημοψήφισμα, τότε ο Ιταλός πρωθυπουργός αναδεικνύεται σε κυρίαρχο παίκτη του ιταλικού πολιτικού συστήματος.
Μία ενδεχόμενη νίκη του «ΟΧΙ» στο σημερινό δημοψήφισμα, θα οδηγήσει σε παραίτηση τον σοσιαλδημοκράτη Ρέντσι και θα έρθει να προστεθεί σε μία σειρά φυγοκέντρων τάσεων που εμφανίζονται στην Ένωση.
Οι συγκεκριμένες τάσεις εκδηλώθηκαν τόσο με την επικράτηση του Brexit στο βρετανικό δημοψήφισμα, όσο και με την σημερινή εκλογική αναμέτρηση στην Αυστρία.
Χωρίς ταυτότητα πήγε να ψηφίσει ο Ρέντσι
Χωρίς ταυτότητα μετέβη στο εκλογικό κέντρο ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, ο οποίος συνοδευόταν από τη σύζυγό του Ανιέζε Λαντίνι.
«Δεν έχω ταυτότητα μαζί μου, αλλά ελπίζω να με αναγνωρίζετε», είπε στα μέλη της εφορευτικής επιτροπής για να τον καθησυχάσει ένα από αυτά: «Μην ανησυχείτε, σας αναγνωρίζουμε».
Ο Ρέντσι περιμένοντας να ψηφίσει απευθύνθηκε στον επικεφαλής της επιτροπής ζητώντας να μάθει το ποσοστό προσέλευσης. «Στο ίδιο επίπεδο με τις ευρωεκλογές», του απάντησε εκείνος και ο Ρέντσι σχολίασε: «Ωραία, ωραία».
Μπερλουσκόνι: Πείτε «ciao» στον Ρέντσι
Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας δεν έχασε ευκαιρία να παρακινήσει τους πολίτες να ψηφίσουν
Φωνάζοντας «Σίλβιο, Σίλβιο, Σίλβιο» υποδέχτηκε ομάδα υποστηρικτών του τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, στο εκλογικό κέντρο κοντά στην κατοικία του στη Ρώμη, λίγο πριν ψηφίσει για τη συνταγματική αναθεώρηση.
Ο Μπερλουσκόνι δεν έχασε ευκαιρία να παρακινήσει τους πολίτες να ψηφίσουν ώστε να έχουν τη δυνατότητα να πουν «ciao», υπονοώντας ότι με την ψήφο τους θα αποχαιρετήσουν τον πρωθυπουργό της χώρας, Ματέο Ρέντσι, ο οποίος αρχικά είχε δεσμευτεί ότι αν επικρατήσει το «όχι» θα αποχωρήσει.
«Πηγαίνετε να ψηφίσετε. Μη χάσετε την ευκαιρία να πείτε ciao, να κάνετε κάτι για την Ιταλία», είπε στους πολίτες.
Ο Μπερλουσκόνι, ο οποίος είναι υπέρμαχος του «όχι» μετέβη στο εκλογικό κέντρο με τη σύντροφό του, Φραντσέσκα Πασκάλε.
Κατά την έξοδό του, σημειώθηκε κι ένα μικρό ατύχημα, καθώς ένας από τους δεκάδες δημοσιογράφους που είχαν συγκεντρωθεί για μία δήλωση του επικεφαλής της Φόρτσα Ιτάλια, τον χτύπησε κατά λάθος στο πρόσωπο.
«Υπάρχει μία μάχη που πρέπει να δώσουμε από εδώ και στο εξής. Πρέπει να την κάνετε κυρίως εσείς που έχετε δυνάμεις. Εγώ θα προσπαθήσω, αλλά...», είπε ο Μπερλουσκόνι, ο οποίος ακόμα δεν έχει ανακτήσει τις δυνάμεις του έπειτα από την επέμβαση ανοιχτής καρδιάς στην οποία υποβλήθηκε τον περασμένο Ιούνιο.