Μπόρις Τζόνσον και Νάιτζελ Φάρατζ το πρωί της Παρασκευής 24 Ιουνίου ήταν οι δύο αδιαμφισβήτητοι νικητές στην πολιτική σκηνή της Μεγάλης Βρετανίας μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και τη νίκη του Brexit. Δέκα ημέρες μετά τη νίκη του Brexit την οποία πιστώθηκαν εξ ολοκλήρου και οι δύο βρίσκονται οικειοθελώς εκτός των πολιτικών εξελίξεων με το όραμα της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι πιο θολό από ποτέ.

Την αρχή έκανε την περασμένη Πέμπτη ο συντηρητικός πολιτικός Μπόρις Τζόνσον αιφνιδιάζοντας τους πάντες όταν ανακοίνωσε ότι θέτει τον εαυτό του εκτός της κούρσας διαδοχής του Ντέιβιντ Κάμερον για την πρωθυπουργία. Ο πρώην δήμαρχος Λονδίνου έπεσε θύμα της ίδιας του της προσωπικότητας. Αντιπαθής στις τάξεις των βουλευτών των Tories και συμπαθής στον κόσμο, δεν είχε τη δυνατότητα να εξασφαλίσει την απαραίτητη στήριξη των βουλευτών σε αντίθεση με την έμπειρη Τερέσα Μέι.

Έχοντας τη μεγαλύτερη προβολή πριν και μετά το δημοψήφισμα, φάνταζε ως το απόλυτο φαβορί για τη διαδοχή του Κάμερον. Υπολόγιζε όμως χωρίς τον Μάικλ Γκόουβ -τον προόριζε για υπουργό Οικονομικών- ο οποίος την ίδια μέρα ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του για την πρωθυπουργία γράφοντας το όνομά του στον μεγάλο κατάλογο με τις πολιτικές προδοσίες.

Σήμερα ήταν η σειρά του Νάιτζελ Φάρατζ να κάνει την έκπληξη ανακοινώνοντας ότι παραιτείται έχοντας εκπληρώσει την πολιτική του φιλοδοξία -το Brexit- και τώρα θέλει πίσω τη δική του ζωή. Η παραίτηση του ηγέτη του UKIP ενεργοποίησε τον μηχανισμό για τη διαδοχή του στο κόμμα, με τον ίδιο να διαβεβαιώνει ότι η απόφασή του είναι οριστική και δεν πρόκειται να την ανακαλέσει όπως το 2015 μετά τις εθνικές εκλόγές στη Βρετανία ενώ αρνήθηκε να δώσει χρίσμα για τη διαδοχή του.

Επιπλέον αρνήθηκε να υποστηρίξει ανοιχτά κάποιον για την κούρσα διαδοχής των Συντηρητικών, λέγοντας απλά ότι ο επόμενος πρωθυπουργός πρέπει να προέρχεται από το στρατόπεδο του Leave, δηλαδή ένας εκ των Μάικλ Γκόουβ, Λίαμ Φοξ και Άντρεα Λίντσομ.