Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι συμμετέχουν σήμερα στις ΗΠΑ στις «πορείες των γυναικών» που οργανώθηκαν υπέρ της προάσπισης των πολιτικών δικαιωμάτων και κατά του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ που ορκίστηκε χθες, σύμφωνα με πολλές πηγές.

Στην πρωτεύουσα Ουάσινγκτον, όπου πραγματοποιείται η μεγαλύτερη συγκέντρωση, 275.000 άνθρωποι πήραν το μετρό νωρίς το μεσημέρι, ήτοι 50% περισσότεροι σε σύγκριση με εκείνους που επέλεξαν αυτό το μέσο για να παρακολουθήσουν την τελετή ορκωμοσίας του Τραμπ μια ημέρα πριν, την ίδια ώρα, σύμφωνα με την αρχή μεταφορών WMATA.

Οι διοργανωτές εκτιμούν επιπλέον ότι ο αριθμός των συμμετεχόντων αναμένεται να ανέλθει μεταξύ 200.000 και 500.000 ανθρώπων, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο της Ουάσιγκτον Κέβιν Ντόναχιου.

Κινητοποιήσεις έλαβαν επίσης χώρα στη Βοστόνη, τη Νέα Υόρκη, το Ντένβερ και το Λος Άντζελες, όπου αναμένονταν 150.000 άνθρωποι.
Στο Σικάγο, τουλάχιστον 250.000 άνθρωποι συμμετείχαν στην πορεία, σύμφωνα με τους διοργανωτές.

Δείτε live την πορεία στην Ουάσινγκτον

Φορώντας ροζ σκουφάκια, χιλιάδες άνθρωποι –στη συντριπτική πλειονότητά τους γυναίκες– συγκεντρώνονταν από το πρωί στο κέντρο της Ουάσινγκτον για να διαδηλώσουν κατά του νέου προέδρου των ΗΠΑ.

Τα τελευταία 40 χρόνια, για κανέναν πρόεδρο των ΗΠΑ δεν είχαν εκφραστεί τόσες ανησυχίες αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.
"Θέλω να προστατεύσω τα δικαιώματά μας και να επιστήσω την προσοχή στο γεγονός ότι όταν οι άνθρωποι διαδηλώνουν μαζί, είναι ισχυροί", είπε η Τρίσα Νόρμαν, 72 ετών, που πήγε στην Ουάσινγκτον από τη Βόρεια Καρολίνα.

 

"Η οικογένεια του συζύγου μου είναι μετανάστες, είναι μουσουλμάνοι. Και κανείς τους δεν είναι τρομοκράτης", σχολίασε μια διαδηλώτρια, η Μπάρμπαρα Χίλτον, 62 ετών.

Η διαδήλωση των γυναικών ξεκίνησε στις 10 το πρωί, τοπική ώρα (17.00 ώρα Ελλάδας) από το Εθνικό Πάρκο, την τεράστια πλατεία στο κέντρο της πόλης. Η "Πορεία των Γυναικών" ήταν ιδέα μιας γιαγιάς από τη Χαβάη, της Τερίσα Σουκ, που με μια απλή ανάρτησή της στο Facebook κινητοποίησε δεκάδες χιλιάδες γυναίκες σε όλον τον κόσμο. Την πρωτοβουλία αυτή στηρίζουν μεταξύ άλλων η Κέιτι Πέρι και η Σερ ενώ στη συγκέντρωση απηύθυνε ήδη χαιρετισμό ο σκηνοθέτης Μάικλ Μουρ, και στο βήμα ανεβαίνουν η ηθοποιός Σκάρλετ Γιόχανσον και η πολιτική ακτιβίστρια Άντζελα Ντέιβις.

Νωρίς το πρωί, οι συρμοί του μετρό της αμερικανικής πρωτεύουσας ήταν γεμάτοι με γυναίκες που φορούσαν το σύμβολο της κινητοποίησης, το λεγόμενο "pussyhat", ένα ροζ σκουφάκι με αυτιά γάτας. Στα αγγλικά η λέξη pussy σημαίνει τη γάτα αλλά και το αιδοίο. Αυτή τη λέξη είχε χρησιμοποιήσει ο Ντόναλντ Τραμπ σε ένα παλαιότερο βίντεο, κομπάζοντας για τον τρόπο που αντιμετωπίζει τις γυναίκες. Νωρίτερα, ο ίδιος ο Τραμπ με μήνυμά του στο Twitter έκανε λόγο για "μια φανταστική ημέρα στην Ουάσινγκτον" και ευχαρίστησε το κανάλι Fox News για τα κολακευτικά σχόλιά του για τη χθεσινή ομιλία του.


Πλήθος σελέμπριτις στη συγκέντρωση - Η ομιλία της Σκάρλετ Γιόχανσον

Πλήθος διασημοτήτων έδωσαν σήμερα το παρών στις συγκεντρώσεις κατά του Τραμπ που πραγματοποιούνται στις μεγάλες πρωτεύουσες του κόσμου. Μεταξύ τους η διάσημη τραγουδίστρια Αριάνα Γκράντε, η ηθοποιός Άσλει Τζαντ, η κωμικός Έιμι Σούμερ, η σκηνοθέτιδα και ηθοποιός Λένα Ντάνχαμ και φυσικά η Σκάρλετ Γιόχανσον, η οποία μάλιστα έδωσε ομιλία στην κύρια συγκέντρωση στην Ουάσινγκτον.

«Δεν πιστεύω ότι (ο Τραμπ) ανήλθε στην εξουσία. Η εξουσία βρίσκεται εδώ» δήλωσε ο σκηνοθέτης Μάικλ Μουρ.

«Σας σέβομαι, Ντόναλντ Τραμπ, όμως απαιτώ να με στηρίξετε, εμένα, την αδελφή μου, τη μητέρα μου» επισήμανε από την πλευρά της η ηθοποιός Σκάρλετ Γιόχανσον.

Απόσπασμα από την ομιλία της ηθοποιού:

Δυναμικό «παρών» έδωσε και η Μαντόνα, η οποία μάλιστα τραγούδησε και το τραγούδι της Express Yourself στη σκηνή της συγκέντρωσης.

Δείτε φωτογραφίες από τους σελέμπριτις που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις

Σκάρλετ Γιόχανσον

 

Έιμι Σούμερ

 

Τζίλιαν Άντερσον

Ίαν Μακ Κέλεν

Ευχαριστίες από τη Χίλαρι


Τη συμπαράστασή της στις γυναίκες που διαδηλώνουν εξέφρασε και η Χίλαρι Κλίντον με ανάρτησή της στο Twitter. «Σας ευχαριστώ που ορθώνετε το ανάστημά σας, υψώνετε τη φωνή σας και συμμετέχετε στην πορεία για τις αξίες μας. Είναι πιο σημαντικό από ποτέ άλλοτε. Πιστεύω ειλικρινά πως είμαστε ισχυρότερες ενωμένες», έγραψε στον προσωπικό της λογαριασμό.

Βρετανία: «Να διώξουμε τον Τραμπ»

«Να διώξουμε τον Τραμπ»: με αυτό το κεντρικό σύνθημα χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στο Λονδίνο για να διαμαρτυρηθούν για την ανάληψη καθηκόντων από το νέο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σε μία από τις πολυάριθμες «πορείες γυναικών» που οργανώθηκαν σε ολόκληρο τον κόσμο.
Αψηφώντας το κρύο το πλήθος, που απαρτιζόταν κυρίως από γυναίκες, πέρασε μπροστά από την πρεσβεία των ΗΠΑ με κατεύθυνση την πλατεία Τραφάλγκαρ. Μεταξύ των διαδηλωτών ήταν και ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν.
«Θέλω η πλειονότητα των Αμερικανών που δεν ψήφισε εκείνον να γνωρίζει ότι τους στηρίζουμε σε ολόκληρο τον κόσμο» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Όλιβερ Πάουελ, ένας ηθοποιός ηλικίας 31 ετών, ο οποίος έκρινε πως ο νέος επικεφαλής του αμερικανικού κράτους είναι ένα «απεχθές» πρόσωπο.
«Δεν το πιστεύω ότι υπάρχει» πρόσθεσε η φίλη του, Έμιλι Τσέις, 36 ετών.

Η Χάνα Μπράιαντ, υπάλληλος σε μουσείο, διαδήλωσε μαζί με την κόρη της ηλικίας μόλις 4 ετών. Και οι δύο φόραγαν το "Pussyhat", το σκουφάκι που έχει γίνει το σύμβολο των πολεμίων του Ντόναλντ Τραμπ.
«Μαθαίνω στην κόρη μου τις έννοιες της ισότητας αλλά και της προκατάληψης και θέλω να της δείξω πόσοι άνθρωποι συμμερίζονται αυτές τις πεποιθήσεις» εξήγησε η ίδια.
«Για εμένα αυτή η διαδήλωση στέλνει ένα μήνυμα ελπίδας» εκτίμησε η Σάρα Μακντόναλντ, μια επικεφαλής επιχείρησης ηλικίας 51 ετών.
«Όλο αυτό θα κινητοποιήσει τις προοδευτικές δυνάμεις, τις δημοκρατικές δυνάμεις και τα κόμματα της Αριστεράς τα οποία σε αυτήν την χώρα γνώρισαν την ήττα στις κάλπες. Τι μας απομένει; Να διαδηλώσουμε» τόνισε.

Τα ροζ σκουφάκια κατέκλυσαν τις πόλεις της Ευρώπης

Τα ροζ σκουφάκια συνέρρευσαν και στο Παρίσι, όπου περίπου 7.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στο Τροκαντερό, πολλοί εξ αυτών κρατώντας σημαίες των ΗΠΑ.

Μεταξύ τους, πολλές γυναίκες, όπως η Αντρέια Ρόσι, μιας 39χρονη Βραζιλιάνα που βγήκε στους δρόμους για να διαδηλώσει «ενάντια σε όλα όσα αντιπροσωπεύει ο Τραμπ, εναντίον του φασισμού, της ακροδεξιάς. Είναι πολύ επικίνδυνο, είπε ψέματα σε όσους τον ψήφισαν κι αυτό μπορεί να συμβεί και στη Γαλλία».

«Ο Τραμπ, ο ηγέτης του ψέματος» έγραφε επίσης ένα πλακάτ σε μια άλλη διαδήλωση στη Γαλλία, στη Μασσαλία.

Στο Άμστερνταμ, 4.000 άνθρωποι συμμετείχαν στην πορεία μπροστά από το αμερικανικό προξενείο, κρατώντας πανό με συνθήματα όπως «ξαναδώστε στην Αμερική τη λογική της» σε μια αναφορά στο σύνθημα του 45ου προέδρου των ΗΠΑ «ξαναδώστε στην Αμερική το μεγαλείο της».

Στη Γενεύη, περίπου 2.500 γυναίκες και άνδρες κάθε ηλικίας αψήφησαν την παγωνιά για να φωνάξουν συνθήματα όπως «γέφυρες κι όχι τείχη» ή «η αντίσταση είναι καθήκον όταν η αδικία γίνεται νόμος».
Περίπου 700 άνθρωποι κατέκλυσαν τους δρόμους του Βερολίνου στην Πύλη του Βρανδεμβούργου, μπροστά από την πρεσβεία των ΗΠΑ.
Στη Ρώμη 400 έως 500 άνθρωποι διαδήλωσαν και στη Βαρκελώνη τουλάχιστον 700. Ορισμένοι κρατούσαν πλακάτ με το σύνθημα «δεν είναι ο πρόεδρός μου».
«Ο Τραμπ είναι ντροπή για την Αμερική», «όχι στη βία κατά των γυναικών» ήταν μεταξύ των συνθημάτων που ακούγονταν στους δρόμους της Λισαβόνας.
Στην Πράγα, ο νεαρός τραγουδιστής Άνταμ Μισικ, είδωλο των εφήβων της Τσεχίας, ερμήνευσε το τραγούδι των Μπιτλς "Let It Be" με τη συνοδεία των περίπου 300 συγκεντρωμένων.