ΗΠΑ: Η πλειονότητα των γιατρών κατά της κατάργησης του Obamacare
Αντιδράσεις για την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ
Η πλειονότητα των Αμερικανών γιατρών αντιτίθεται στην κατάργηση του προγράμματος ασφάλισης και υγειονομικής περίθαλψης (Obamacare), κάτι στο οποίο έχει δεσμευθεί ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και υποστηρίζουν οι Ρεπουμπλικάνοι, εξηγώντας ότι αντιθέτως θα πρέπει να βελτιωθεί, σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύθηκε χθες Τετάρτη.
Η έρευνα αυτή δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό New England Journal of Medicine και διενεργήθηκε σε δείγμα 426 γιατρών που επιλέχθηκαν τυχαία από τους συνολικά 1,4 εκατομμύρια γιατρούς, ειδικευόμενους και φοιτητές ιατρικής που υπάρχουν στην εθνική βάση δεδομένων.
«Το συμπέρασμα στο οποίο καταλήξαμε είναι ότι η πλειονότητα των γενικών γιατρών είναι ανοικτοί σε αλλαγές στον νόμο Ομπάμα, όμως αντιτίθενται έντονα στην κατάργησή του», δήλωσε ο δρ Κρεγκ Πόλαν, αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής στο Johns Hopkins.
Μόνο το 15% των ερωτηθέντων τάχθηκε υπέρ της κατάργησης του νόμου αυτού που υιοθετήθηκε το 2010 και επέτρεψε σε 20 εκατομμύρια Αμερικανούς να αποκτήσουν ιατρική περίθαλψη.
Το ποσοστό των γιατρών που είναι υπέρ της κατάργησης του Obamacare είναι σαφώς μικρότερο από αυτό που καταγράφεται στον υπόλοιπο πληθυσμό (26%), σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του Kaiser Family Foundation. Κανένας ψηφοφόρος των Δημοκρατικών δεν έχει πει ότι είναι υπέρ της κατάργησης, έναντι του 32% των ψηφοφόρων των Ρεπουμπλικάνων και του 38% όσων ψήφισαν τον Τραμπ.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 74% των γιατρών επιθυμούν τροποποιήσεις στο Obamacare, όπως τη δημιουργία ενός δημόσιου προγράμματος ιατρικής περίθαλψης, όπως το Medicare που καλύπτει τους συνταξιούχους, ώστε να δημιουργηθεί ανταγωνισμός με τα ιδιωτικά προγράμματα.
Η μεγάλη πλειονότητα των γιατρών τάσσεται κατά του ενδεχόμενου οι ασφαλιστικές εταιρείες να μην καλύπτουν τους ανθρώπους που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες ή να τους επιβάλλουν υψηλά ασφάλιστρα, κάτι που απαγορεύεται βάσει του Obamacare.
Επίσης επιθυμούν να διατηρηθεί η δυνατότητα για τους γονείς να έχουν ως προστατευόμενα μέλη τα παιδιά τους έως την ηλικία των 26 ετών.