Νέα καθυστέρηση καταγράφεται στη διαδικασία υλοποίησης της σύμβασης για την παραχώρηση 14 ελληνικών περιφερειακών αεροδρομίων, που έχει υπογραφεί ανάμεσα στη γερμανική Fraport και το ελληνικό δημόσιο. Την πληροφορία μεταδίδει σειρά γερμανικών μέσων ενημέρωσης, που αναδημοσιεύουν σχετικό σημερινό τηλεγράφημα του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (dpa). Όπως γράφουν στις ηλεκτρονικές τους εκδόσεις -μεταξύ άλλων- η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, η Bild, η Welt και το περιοδικό Focus, «η ανάληψη (σ.σ. της διαχείρισης) των 14 ελληνικών αεροδρομίων από τη γερμανική εταιρεία Fraport καθυστερεί περαιτέρω. Η ημερομηνία της 15ης Μαρτίου (την προσεχή Τετάρτη), που είχε τεθεί εσωτερικά ως ημέρα παραχώρησης, δεν μπορεί να τηρηθεί σύμφωνα με πληροφορίες του dpa. Εκπρόσωπος της Fraport επιβεβαίωσε τη Δευτέρα ότι η ολοκλήρωση της διαδικασίας αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα».

Ωστόσο, παρά τη νέα καθυστέρηση που σημειώνεται, ο ίδιος εκπρόσωπος δήλωσε από τη Φραγκφούρτη (σ.σ. έδρα της Fraport) ότι «βρισκόμαστε στην τελική ευθεία», επισημαίνοντας ότι «η ελληνική πλευρά εργάζεται πυρετωδώς» για την επίλυση των τελευταίων προβλημάτων. Όπως σημειώνεται, «η Fraport Greece είχε ανακοινώσει ήδη στις 6 Μαρτίου ότι όλα είναι έτοιμα για την ανάληψη της διαχείρισης των αεροδρομίων», ενώ υπογραμμίζεται ότι η σύμβαση παραχώρησης των αερολιμένων για διάστημα 40 ετών «θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα εγχειρήματα ιδιωτικοποίησης στην υπερχρεωμένη Ελλάδα».

Επωφελείται ο ελληνικός τουρισμός

Τα καλά νέα για τον ελληνικό τουρισμό συνεχίζονται στον γερμανικό Τύπο. Η Welt, σε εκτενές ρεπορτάζ στη διαδικτυακή της έκδοση, καταγράφει τις επιπτώσεις που έχει στο τουριστικό πεδίο ο φόβος για πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις. Όπως σημειώνει, «σχεδόν καμία άλλη χώρα δεν επωφελείται τόσο πολύ από τον φόβο απέναντι στην τρομοκρατία όσο η Ισπανία. Εξαιτίας του κλίματος ανασφάλειας εκτός Ευρώπης δέχεται ολοένα περισσότερους επισκέπτες».

Η εφημερίδα του Βερολίνου επικαλείται στοιχεία νέας έρευνας του γερμανικού ερευνητικού οργανισμού FUR, που δημοσιεύει κάθε χρόνο μια ανάλυση των ταξιδιωτικών δεδομένων που αφορούν τους γερμανούς τουρίστες. Σύμφωνα με νέα στοιχεία του FUR, «η Τουρκία απώλεσε σε σύγκριση με το 2015 πάνω από ένα εκατομμύριο γερμανούς τουρίστες. Οι περισσότεροι εξ αυτών έκαναν κράτηση στην Ισπανία, όμως και η Ελλάδα έχει επωφεληθεί, ωστόσο σε μικρότερο βαθμό. Όλα δείχνουν ότι η μετατόπιση των ταξιδιωτικών ρευμάτων θα συνεχιστεί και φέτος, καθότι ο φόβος της τρομοκρατίας επηρεάζει τις αποφάσεις των τουριστών, λέει ο Μάρτιν Λόμαν, επιστημονικός σύμβουλος του FUR».

«Συναγερμός στο ΝΑΤΟ» για την όξυνση με την Τουρκία

Η όξυνση στις διπλωματικές σχέσεις της Τουρκίας με χώρες της ΕΕ (κατά κύριο λόγο με την Ολλανδία, αλλά και με τη Γερμανία), με αφορμή την απαγόρευση προεκλογικών εμφανίσεων τούρκων πολιτικών στην Ευρώπη ενόψει του τουρκικού συνταγματικού δημοψηφίσματος, κυριαρχεί στον γερμανικό Τύπο. Η Süddeutsche Zeitung κάνει λόγο για «συναγερμό στο ΝΑΤΟ» με αφορμή την κλιμακούμενη αντιπαράθεση μεταξύ Άγκυρας και Χάγης. Όπως σημειώνεται, «το ΝΑΤΟ είναι θορυβημένο από τη σκληρή ανταλλαγή ρητορικών πυρών ανάμεσα σε δύο χώρες μέλη του. Μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα στην Τουρκία το περασμένο καλοκαίρι επικρατεί μεν ανησυχία για την κατάσταση στη χώρα. Ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να εξοργίζει κανείς την στρατηγικά σημαντική σύμμαχο», γράφει η εφημερίδα του Μονάχου, συμπληρώνοντας ότι ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ είχε το Σαββατοκύριακο τηλεφωνική συνομιλία με τις δύο πλευρές (Ολλανδία-Τουρκία), κάνοντας έκκληση για αποκλιμάκωση.

«Δεν είναι τόσο απλό» να ακυρωθεί η προσφυγική συμφωνία

Στο κλίμα όξυνσης έρχονται να προστεθούν νέες τουρκικές απειλές για αναθεώρηση της ευρωτουρκικής συμφωνίας για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, αυτή τη φορά διά στόματος Ομέρ Τσελίκ, του τούρκου υπουργού αρμόδιου για τις σχέσεις με την ΕΕ. Στο παρελθόν ο τούρκος πρόεδρος Ερντογάν είχε επανειλημμένα χρησιμοποιήσει τη συμφωνία ως μέσο πίεσης εξαπολύοντας απειλές για ακύρωσή της. Όπως επισημαίνει η Tageszeitung του Βερολίνου, «δεν είναι τόσο απλό» αυτές οι απειλές να λάβουν σάρκα και οστά, δεδομένου ότι «οι συνθήκες που επικρατούσαν το 2015 (σ.σ. έτος κορύφωσης της προσφυγικής κρίσης) δεν μπορούν απλά να αποκατασταθούν». Η εφημερίδα εκτιμά ότι οι περισσότεροι πρόσφυγες που ήθελαν να εγκαταλείψουν την Τουρκία το έπραξαν και τονίζει ότι «δεν ήρθαν στην Ευρώπη επειδή τα σύνορα ήταν ανοιχτά -αυτά δεν ήταν ανοιχτά- αλλά επειδή κατέρρευσαν οι δομές τροφοδοσίας στην Τουρκία» λόγω οικονομικής ένδειας των ανθρωπιστικών οργανώσεων. Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, μη κυβερνητικές οργανώσεις τροφοδοτούν πλέον τους πρόσφυγες. «Είναι δύσκολο να παρεμποδίσει κανείς τη δράση τους. Κατά κύριο λόγο είναι η Ερυθρά Ημισέληνος αυτή που οργανώνει την τροφοδοσία. Αυτήν δεν μπορεί ο Ερντογάν απλά να την μπλοκάρει σαν ευρωπαϊκό υποβρύχιο, ακόμη κι αν τα χρήματα προέρχονται από το εξωτερικό».

 

 

πηγή: Deutsche Welle