La Repubblica: Όλες οι χώρες-μέλη θα υπογράψουν τη Διακήρυξη της Ρώμης
Τι αναφέρει σε δημοσίευμά της η Ιταλική εφημερίδα
«Όλες οι χώρες μέλη -φυσικά πλην της Μεγάλης Βρετανίας- πρόκειται να υπογράψουν τη Διακήρυξη της Ρώμης», τιτλοφορεί σχετικό της άρθρο η ιταλική εφημερίδα La Repubblica.
«Η διακήρυξη θα υπογραφεί από όλους τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των είκοσι επτά, όπως επιθυμούν ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζεντιλόνι και οι ισχυρότεροι ηγέτες, αρχίζοντας από την Μέρκελ και τον Ολάντ, για να σταλεί ένα μήνυμα ενότητας των ευρωπαϊκών πρωτευουσών, μετά από μια από τις φάσεις μεγαλύτερου στρες στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης», γράφει η εφημερίδα της Ρώμης.
Η La Repubblica προσθέτει, βέβαια, ότι για να επιτευχθεί ο στόχος, το κείμενο μετετράπη, ουσιαστικά, σε κάτι το άνευρο, «το οποίο στερείται, σχεδόν, ουσιαστικού περιεχομένου».
«Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα προσπαθήσουν, τουλάχιστο για μια ημέρα, να κρύψουν τις πάμπολλες διαφορές τους, σε μια θωρακισμένη Ρώμη, δεδομένου του κινδύνου τρομοκρατικών επιθέσεων και παρεκτροπής των διαδηλώσεων», τονίζει η εφημερίδα.
Σχετικά με τις ενστάσεις της Πολωνίας, ο ανταποκριτής της La Repubblica από τις Βρυξέλλες αναφέρει ότι ο συμβιβασμός των τελευταίων ωρών προβλέπει μια γενική αναφορά στη δυνατότητα «να υπάρξει διαφορετική ένταση σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, ακολουθώντας τους κανόνες των Συνθηκών, χωρίς να αποκλεισθεί κανείς και αφήνοντας την πόρτα ανοικτή σε όποιον θελήσει να προστεθεί στους υπόλοιπους». Στο άρθρο τονίζεται ότι έχει εξασφαλισθεί η σύμφωνη γνώμη όλων, αλλά δεν μπορεί να αποκλεισθεί με βεβαιότητα κάποια έκπληξη της τελευταίας στιγμής από την Πολωνία ή, γενικότερα, από τις χώρες του Βίσεγκραντ.
Η La Repubblica αναφέρει, επίσης, ότι η Αθήνα έθεσε μια επιφύλαξη επί της Διακήρυξης και προσθέτει πως ζήτησε να ενταχθεί στο κείμενο μια φράση η οποία να θυμίζει ότι πρέπει να διαφυλαχθεί το κοινωνικό κεκτημένο κάθε χώρας
Ο δημοσιογράφος υπογραμμίζει, τέλος, ότι «πρόκειται, στην πραγματικότητα, για θέματα που δεν σχετίζονται με τη Σύνοδο της Ρώμης και για τον λόγο αυτό οι Ευρωπαίοι ηγέτες θεωρούν πως θα μπορέσουν να ξεπεράσουν εύκολα την ένσταση της Αθήνας, η οποία έχει ως στόχο να πετύχει μια πιο μαλακή στάση σε ό,τι αφορά την διαπραγμάτευση για το ελληνικό χρέος» (σ.σ. προφανώς πρόκειται για πρανόηση εκ μέρους του αρθρογράφου της La Repubblica, καθώς η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να εμπλουτιστεί η Διακήρυξη έτσι ώστε να αναδεικνύει τη σημασία του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και την προστασία των εργαζομένων).