Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Αίγυπτος
Ο πρόεδρος Σίσι, αφού διέταξε τον στρατό να αναπτυχθεί για να προστατεύσει τις "ζωτικής σημασίας υποδομές" της χώρας
Οι οικογένειες των θυμάτων από τη βομβιστική επίθεση στον καθεδρικό ναό των Κοπτών, στην Αλεξάνδρεια, συγκεντρώθηκαν σήμερα στη Μονή του Αγίου Μηνά, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, την ίδια ώρα που το υπουργικό συμβούλιο της Αιγύπτου ενέκρινε την τρίμηνη κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα, ενόψει και της προγραμματισμένης επίσκεψης του Πάπα Φραγκίσκου.
Τα φέρετρα των 17 θυμάτων, λίγο πριν ξεκινήσει η νεκρώσιμη ακολουθία, είχαν τοποθετηθεί στην πλακόστρωτη αυλή έξω από το μοναστήρι. Αστυνομικοί ερευνούσαν όλα τα οχήματα που έμπαιναν στον χώρο ενώ εκατοντάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί απ' έξω και δεκάδες άρματα μάχης είχαν πάρει θέση κατά μήκος του δρόμου που συνδέει την περιοχή με το Κάιρο.
Η έκρηξη, στη δεύτερη σε μέγεθος πόλη της Αιγύπτου, σημειώθηκε λίγες μόλις ώρες έπειτα από μια παρόμοια επίθεση στην κοπτική εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, στην Τάντα, στο Δέλτα του Νείλου, όπου σκοτώθηκαν 28 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 80.
"Οι ένοπλες δυνάμεις και η αστυνομία θα κάνουν ό,τι είναι αναγκαίο για να αντιμετωπίσουν τις απειλές της τρομοκρατίας και της χρηματοδότησής της" ανέφερε στην ανακοίνωσή του το υπουργικό συμβούλιο. Θα ληφθούν επίσης μέτρα "για να διατηρηθεί η ασφάλεια σε όλη τη χώρα, να προστατευθούν η δημόσια και η ιδιωτική περιουσία και οι ζωές των πολιτών", πρόσθεσε.
Η κήρυξη της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα πρέπει να εγκριθεί και από το κοινοβούλιο μέσα σε διάστημα επτά ημερών. Το ζήτημα όμως θεωρείται τυπικό, δεδομένου ότι η πλειοψηφία των βουλευτών στηρίζει τον πρόεδρο της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης διευρύνει τις εξουσίες της αστυνομίας όσον αφορά τις συλλήψεις και τις παρακολουθήσεις προσώπων. Ο βουλευτής Γεχία Κεντουάνι, μέλος της Επιτροπής Άμυνας και Εθνικής Ασφάλειας, εξήγησε ότι είναι αναγκαία η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης "προκειμένου να αποκατασταθεί η ασφάλεια". Υπενθύμισε εξάλλου ότι κατάσταση έκτακτης ανάγκης είχε επιβληθεί και στη Γαλλία για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.
Επί προεδρίας του Χόνσι Μουμπάρακ, στην Αίγυπτο ίσχυε κατάσταση έκτακτης ανάγκης επί σχεδόν τρεις δεκαετίες. Η κατάργησή της ήταν ένα από τα βασικότερα αιτήματα των διαδηλωτών που οδήγησαν στην ανατροπή του Μουμπάρακ, το 2011. Καταργήθηκε το 2012 αλλά επιβλήθηκε και πάλι για έναν μήνα μετά την ανατροπή του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, τον επόμενο χρόνο. Κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξακολουθεί να ισχύει εδώ και μερικά χρόνια σε ένα τμήμα της βόρειας χερσονήσου του Σινά, όπου δρα η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.
Οι τζιχαντιστές, που είχαν απειλήσει πρόσφατα ότι θα πολλαπλασιάσουν τις επιθέσεις τους εναντίον των χριστιανών Κοπτών, ανέλαβε την ευθύνη για τις βομβιστικές ενέργειες.
Οι δύο επιθέσεις, στην Αλεξάνδρεια και την Τάντα, ήταν οι πιο αιματηρές που έχουν σημειωθεί εδώ και χρόνια εναντίον των Κοπτών που αντιπροσωπεύουν το 10% του πληθυσμού της Αιγύπτου.
Ο πρόεδρος Σίσι, αφού διέταξε τον στρατό να αναπτυχθεί για να προστατεύσει τις "ζωτικής σημασίας υποδομές" της χώρας, ζήτησε επίσης τη λήψη μέτρων για την προστασία των συνόρων.
Σήμερα το πρωί, έξω από την εκκλησία του Αγίου Μάρκου στην Αλεξάνδρεια, οι αστυνομικοί τραβούσαν φωτογραφίες των κατεστραμμένων καταστημάτων. Λίγες μαυροντυμένες γυναίκες που πήγαν στην εκκλησία για τη λειτουργία, χρειάστηκε να δείξουν τις ταυτότητές τους στις δυνάμεις ασφαλείας για να μπορέσουν να περάσουν στο εσωτερικό της. "Είμαι πολύ στεναχωρημένη, δεν μπορώ ούτε να μιλήσω", είπε μια 40χρονη γυναίκα.
Παρά τις ανησυχίες για την ασφάλεια των χριστιανών στην Αίγυπτο, ο πάπας Φραγκίσκος αποφάσισε ότι θα πραγματοποιήσει κανονικά την προγραμματισμένη επίσκεψή του στη χώρα, στις 28 και 29 Απριλίου, όπως επιβεβαίωσε έναν υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Βατικανού σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ιταλική εφημερίδα.
Στην Τάντα, μέλη της κοπτικής κοινότητας εξέφραζαν την οργή τους για τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας υποστηρίζοντας ότι, παρά τις προειδοποιήσεις που υπήρχαν για επικείμενη επίθεση, η αστυνομία δεν τους προστάτευσε. Ένας αξιωματικός της αστυνομίας είπε στο πρακτορείο Reuters ότι την περασμένη εβδομάδα βρέθηκε και εξουδετερώθηκε μια βόμβα κοντά στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου.
Στο νεκροτομείο του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Τάντα, απελπισμένοι συγγενείς των θυμάτων προσπαθούσαν να μπουν μέσα για να αναζητήσουν τους οικείους τους. Οι δυνάμεις ασφαλείας από την άλλη επιχειρούσαν να τους σταματήσουν. "Γιατί μας εμποδίζετε να μπούμε τώρα; Πού ήσασταν ότι συνέβαιναν όλα αυτά;" ακούστηκε να φωνάζει μια γυναίκα. Άλλοι βρίσκονταν σε κατάσταση σοκ, κάποιοι έκλαιγαν, ενώ πολλές γυναίκες θρηνούσαν.
Το Ισλαμικό Κράτος προειδοποίησε ότι θα εξαπολύσει και άλλες επιθέσεις εναντίον χριστιανών στην Αίγυπτο. Οι αναλυτές θεωρούν ότι οι τζιχαντιστές, λόγω της πίεσης που δέχονται στο Ιράκ και τη Συρία, προσπαθούν να διευρύνουν τις απειλές τους και βρήκαν εύκολο στόχο στις χριστιανικές κοινότητες. "Οι χριστιανικοί στόχοι είναι εύκολοι: είναι πολύ πιο δύσκολο να οχυρώσει κανείς μια εκκλησία σε σύγκριση με ένα αστυνομικό τμήμα ή ένα στρατόπεδο, για παράδειγμα. Είναι μια ανησυχητική εξέλιξη γιατί υποδηλώνει ότι υπάρχει δυνατότητα επαναλαμβανόμενων και συνεχών επιθέσεων εναντίον ευάλωτων στόχων", εξήγησε ο Βρετανός αναλυτής Χ.Α. Χέλιερ, συνεργάτης του ινστιτούτου Atlantic Council.