Γερμανία:Ταπεινωτική ήττα για την επικεφαλής της ακροδεξιάς παράταξης
Δεινή ήττα στο συνέδριο του κόμματος AfD
Χωρίς προηγούμενο ήταν η ήττα, που υπέστη η επικεφαλής της ακροδεξιάς παράταξης Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), στο συνέδριο στην Κολωνία.
Πέντε μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές, τα 600 μέλη του συνεδρίου του κόμματος της στην Κολωνία απέρριψαν με μεγάλη πλειοψηφία την πρότασή της Φράουκε Πέτρι. Η Πέτρι, ως άλλη Μαρίν Λεπέν, ηγούνταν της στρατηγικής της «realpolitik». Ιδέα που συνίσταται στην άμβλυνση της ακροδεξιάς, ρατσιστικής ταυτότητας του κόμματος.
Στόχος της μάλιστα ήταν η διεύρυνση του ακροατηρίου του κόμματος σε μία χώρα που έχει σημαδευτεί από το ναζιστικό της παρελθόν. Ωστόσο, ο σκληρός πυρήνας, που εξακολουθεί να αποτελεί πλειοψηφία στο AfD, δεν την ακολούθησε.
Κάπως έτσι, ο εσωκομματικός πόλεμος γνώρισε νωρίτερα νέα κορύφωση όταν οι 600 σύνεδροι απέρριψαν την πρότασή της.
Ως επικεφαλής της «ρεαλιστικής» πτέρυγας του κόμματος, η Φράουκε Πέτρι θεωρεί ότι μπορεί να οδηγήσει το AfD στην εξουσία σε τέσσερα χρόνια, υπό την προϋπόθεση ότι θα εγκαταλειφθεί η ακροδεξιά ρητορική και θα απαγορευθούν οι ρατσιστικές παρεκτροπές.
Τα μέλη του κόμματος πρέπει να αποφασίσουν «εάν το AfD θέλει να γίνει στα μάτια των ψηφοφόρων μία ρεαλιστική επιλογή για την ανάληψη της εξουσίας το 2021 και πώς μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος αυτός», δήλωσε η Φράουκε Πέτρι.
Το AfD, που δημιουργήθηκε το 2013, εκπροσωπείται πλέον σε 11 από τα 16 τοπικά κοινοβούλια της Γερμανίας και θέλει να καταλήξει κατά το συνέδριό του σε ένα πρόγραμμα που θα του εγγυηθεί την είσοδό του στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο το φθινόπωρο.
Μεταξύ των κύριων σημείων του συγκαταλέγονται ακραίες ιδέες, όπως η παρεμπόδιση της επανένωσης των οικογενειών των προσφύγων που βρίσκονται ήδη στην Γερμανία, η αφαίρεση της γερμανικής υπηκοότητας από τους μετανάστες που είναι ένοχοι για σημαντικά εγκλήματα ή η κήρυξη του ισλάμ ασύμβατου με την γερμανική κουλτούρα.
Εδώ και λίγο καιρό, οι δημοσκοπήσεις έδιναν στο AfD έως και το 15% των ψήφων. Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες όμως τα ποσοστά μειώθηκαν στο 7%-11%.
Πηγή: ΑΠΕ