Άιντε: Στόχος μια στρατηγική συμφωνία για το Κυπριακό
Το πλαίσιο της επιτυχίας των συζητήσεων στο Κρανς Μοντάνα ανέπτυξε ο ειδικός σύμβουλος του ΟΗΕ, μετά από συνάντηση που είχε με τον Ν. Κοτζιά.
Τους άξονες των συζητήσεων στο Κρανς Μοντάνα για το Κυπριακό είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντε και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν στο υπουργείο Εξωτερικών.
Εξερχόμενος ο κ. Άιντε, ανέπτυξε το πλαίσιο της «επιτυχίας», τους τομείς που θα ήθελε να επιτευχθεί κάποια πρόοδος στις συνομιλίες των δύο πλευρών, λέγοντας: «Επιτυχία στη Διάσκεψη του Κρανς Μοντάνα θα είναι εάν τα εμπλεκόμενα μέρη καταλήξουν σε μία στρατηγική συμφωνία στα βασικά θέματα- ασφάλεια, εγγυήσεις, εδαφικό, περιουσιακό και διακυβέρνηση».
Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ σημείωσε ωστόσο πως «ακόμα κι αν επιτευχθεί αυτή η συμφωνία θα χρειαστεί πολύ δουλειά σε χαμηλότερο επίπεδο, οικονομικά και νομικά θέματα που θα πρέπει επιλύσουμε».
Για τη συνάντησή του με τον κ. Κοτζιά, ο Έσπεν Μπαρθ Άιντε δήλωσε πως ήταν μια συνάντηση εποικοδομητική και χρήσιμη, η οποία ολοκλήρωσε τον κύκλο των επαφών πριν από τη δεύτερη συνεδρίαση σε πολιτικό επίπεδο στην Ελβετία.
Ο Νορβηγός διαμεσολαβητής χαρακτήρισε ως «κλειδί» για την επιτυχία της Διάσκεψης στο Κρανς Μοντάνα το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, και τόνισε ότι είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές, όπως του έχουν πει προσωπικά, προσέρχονται στην Ελβετία με βούληση και στόχο για εξεύρεση μιας αξιόπιστης λύσης, κάνοντας μνεία και στις καλές χθεσινές συνομιλίες των πρωθυπουργών Ελλάδας και Τουρκίας κατά τις οποίες εκφράστηκε η κοινή βούληση για λύση.
«Δεν σας εγγυώμαι ότι θα υπάρξει αποτέλεσμα, θα χρειαστεί χρόνος και σκληρή δουλειά, και προετοιμαζόμαστε τεχνικά για να κρατήσουν οι συνομιλίες εβδομάδες» είπε, εξηγώντας ότι αυτό που χρειάζεται είναι η εποικοδομητική και δημιουργική προσέγγιση ώστε η ασφάλεια της μίας κοινότητας να μην είναι σε βάρος της άλλης.
Ως προς το κοινό έγγραφο που θα είναι η βάση για τις συνομιλίες στην Ελβετία, ανέφερε ότι θα είναι έτοιμο τις επόμενες ημέρες, ενώ σχετικά με τις υφιστάμενες διαφορές μεταξύ των εμπλεκομένων ανέφερε ότι «υπάρχουν διαφορές σε δύο επίπεδα: Έχει σημειωθεί πρόοδος στις δικοινοτικές συνομιλίες μεταξύ των Κυπρίων. Και δεύτερον οι ιδέες που ξεκινήσαμε να αναπτύσσουμε στη Γενεύη έχουν προχωρήσει σχετικά με την εξεύρεση εργαλείων για την ικανοποίηση των αναγκών και των αιτημάτων όλων των πλευρών και μπορούμε να πούμε ότι τώρα είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι, αλλά ασφαλώς η πραγματική διαπραγμάτευση πρέπει να πραγματοποιηθεί στη Γενεύη. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι πως κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να υποστηρίξουμε τις δημιουργικές τους συζητήσεις πέρα από τις γνωστές τους θέσεις».