Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο θέλει η Άνγκελα Μέρκελ
Για στροφή 180 μοιρών στο ελληνικό ζήτημα από την καγκελάριο κάνει λόγο η γερμανική εφημερίδα Die Welt
Προς τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, ως ένα "υποκατάστατο" για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στη διάσωση υπερχρεωμένων χωρών της ευρωζώνης, στρέφεται η Άνγκελα Μέρκελ, όπως αναφέρει στην ηλεκτρονική της έκδοση η Deutsche Welle.
Σύμφωνα με δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου κατά την παρουσίαση του προεκλογικού προγράμματος του κόμματός της, από την πλευρά της η γερμανική εφημερίδα "Die Welt"σχολιάζει πως η Μέρκελ κάνει στροφή 180 μοιρών στο ελληνικό ζήτημα.
Βάση για αυτό, σύμφωνα με την Ανγκελα Μέρκελ, θα μπορούσε να αποτελέσει ο νυν ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης ESM.
«Είμαστε έτοιμοι μαζί με τη νέα γαλλική κυβέρνηση για την σταδιακή ανάπτυξη της Ευρωζώνης, για παράδειγμα την δημιουργία ενός ξεχωριστού νομισματικού ταμείου» φέρεται να είπε η Άνγκελα Μέρκελ.
Σχολιάζοντας τις εν λόγω προτάσεις της χριστιανικής ένωσης για τη σύσταση ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, η σημερινή Welt κάνει λόγο για την επόμενη μεγάλη στροφή της καγκελαρίου Μέρκελ.
«Ουσιαστικά πρόκειται για στροφή 180 μοιρών. Διότι μέχρι πρότινος υπήρχε πάντα (…) η εξής φόρμουλα: χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ καμία κυβέρνηση υπό την ηγεσία της δεν θα συμμετέχει σε προγράμματα βοήθειας χωρών της Ευρωζώνης. Το Ταμείο θεωρείται η μεταρρυθμιστική μηχανή στις χώρες της κρίσης και προπύργιο έναντι των οικονομικών επιθυμιών των Νοτιοευρωπαίων. Αυτό αλλάζει τώρα», σημειώνει η Welt, προσθέτοντας ότι για πρώτη φορά η καγκελάριος παραδέχεται ότι σε μελλοντικά προγράμματα το ΔΝΤ θα παίζει ελάχιστο ή και καθόλου ρόλο.
Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, πρόκειται για έκπληξη, διότι «σε αντίθεση με τον υπ. Οικονομικών Σόιμπλε, η καγκελάριος Μέρκελ χαρακτήριζε από την απαρχή της ευρωκρίσης την εμπλοκή του ΔΝΤ απαραίτητη προϋπόθεση όλων των προγραμμάτων διάσωσης. Για πολλά χρόνια και ο υπ. Οικονομικών ήταν ικανοποιημένος που συμμετείχε το ΔΝΤ. Αφενός μπορούσε (σσ. ο Σόιμπλε), για παράδειγμα, να επιβάλει με αυτό τον τρόπο αναγκαίες σκληρές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα. Αφετέρου παρεμπόδιζε το να αποσπώνται υπερβολικά εύκολα από τη Μέρκελ υποσχέσεις στις κρίσιμες συνόδους των ευρωπαίων ηγετών. Και οι δυο ωφελήθηκαν. Η κατάσταση στην Ελλάδα άλλαξε όμως προφανώς αυτή την εκτίμηση. Μέχρι στιγμής το Ταμείο δεν συμμετέχει πραγματικά στο