Έρευνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Ιράκ ζητά η Μέρκελ
Η Γερμανίδα καγκελάριος ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα για τις καταγγελθείσες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών επιχειρήσεων για την ανακατάληψη της Μοσούλης.
Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ κάλεσε τον πρωθυπουργό του Ιράκ Χάιντερ αλ Αμπάντι να δώσει εντολή να διεξαχθεί έρευνα για τις καταγγελθείσες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών επιχειρήσεων για να αποσπαστεί η πόλη της Μοσούλης από τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).
Η Μέρκελ τηλεφώνησε στον Αμπάντι για να τον συγχαρεί μετά την κατίσχυση των ιρακινών δυνάμεων οι οποίες διεξήγαγαν την επιχείρηση με την υποστήριξη των ΗΠΑ, εξέλιξη την οποία χαρακτήρισε ένα «μεγάλο βήμα μπροστά στον αγώνα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους», όπως ανέφερε σε μια ανακοίνωση που δημοσιοποίησε ο εκπρόσωπός της Στέφεν Ζάιμπερτ.
Η Γερμανίδα καγκελάριος προέτρεψε ωστόσο τον Αμπάντι να δώσει εντολή να γίνει έρευνα για τους ισχυρισμούς περί παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις επιχειρήσεις στη Μοσούλη, πρόσθεσε ο Ζάιμπερτ, ο οποίος σημείωσε πως «παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αυτού του είδους πρέπει να αποτραπούν στο μέλλον».
Σε έκθεσή της που είδε το φως της δημοσιότητας την περασμένη εβδομάδα η Διεθνής Αμνηστία τόνισε ότι οι τακτικές που χρησιμοποίησαν οι ιρακινές δυνάμεις και οι σύμμαχοί τους του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία της Ουάσινγκτον παραβίασαν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και ενδέχεται να ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου.
Μια δεύτερη ΜΚΟ, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), ανέφερε ότι αξιοποιώντας δορυφορικές εικόνες, επαλήθευσε ότι ένα βίντεο που μεταφορτώθηκε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook, το οποίο εικονίζει άνδρες που φορούν στολές να χτυπούν έναν κρατούμενο πριν τον πετάξουν από ένα απόκρημνο σημείο σε μια χαράδρα και τον πυροβολήσουν, τραβήχτηκε στη Μοσούλη.
Στο ίδιο βίντεο οι ένστολοι πυροβολούν το πτώμα ενός ακόμη άνδρα στον πάτο της χαράδρας.
Παρά την εξαγγελία της νίκης των δυνάμεών της στη Μοσούλη, η κυβέρνηση απαγορεύει την πρόσβαση των μέσων ενημέρωσης στο δυτικό τμήμα της πόλης, καθώς όπως λέει πρέπει να εξουδετερωθούν οι νάρκες και οι αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί που άφησαν πίσω τους οι τζιχαντιστές.