Η Ισπανία θα ταχθεί υπέρ ενός προϋπολογισμού της ευρωζώνης και ενός υπουργού Οικονομικών των χωρών της οικονομικής και νομισματικής ένωσης κατά την προσεχή τετραμερή σύνοδο με τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιταλία την 28η Αυγούστου, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης Μαριάνο Ραχόι.

«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να βαθύνει η οικονομική και νομισματική ένωση», τόνισε ο ισπανός συντηρητικός πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην ημερησία διάταξη της λεγόμενης G4 την 28η Αυγούστου στη Γαλλία. Ο Ραχόι εκφράστηκε έπειτα από μια συνάντηση με τον μονάρχη της Ισπανίας Φίλιππο Στ΄ στην Πάλμα της Μαγιόρκας.

«Η Ισπανία θα ταχθεί υπέρ ενός ευρωπαίου υπουργού Οικονομικών, υπέρ ενός ευρωπαϊκού προϋπολογισμού που θα επιτρέψει την προοδευτική προσέγγιση του βιοτικού επιπέδου και του πλούτου όλων των ευρωπαϊκών χωρών», συνέχισε ο Ραχόι, ο οποίος θα συμμετάσχει στη σύνοδο μαζί με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τη γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και τον ιταλό πρωθυπουργό Πάολο Τζεντιλόνι.

«Η Ισπανία θα στοιχηματίσει στα ευρωομόλογα, ένα ευρωπαϊκό υπουργείο Οικονομικών που θα εκδίδει ευρωομόλογα, τα οποία θα έχουν ασφαλώς επαρκή αξιοπιστία και υποστήριξη από τις αγορές, ώστε να μπορούμε όλοι μας να χρηματοδοτούμαστε με πολύ χαμηλές τιμές» (σ.σ. χαμηλά επιτόκια), συμπλήρωσε ο Ραχόι.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Λουίς ντε Γκίνδος είχε υποστηρίξει τον Ιούνιο ότι χρειάζεται μια βαριά μεταρρύθμιση στην ευρωζώνη, συμπεριλαμβανομένης της ίδρυσης ενός «Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου», που εν μέρει θα αναλάμβανε τη διαχείριση του προϋπολογισμού των κρατών μελών.

Το ταμείο αυτό θα μπορεί «να αποφασίσει κεντρικά για ένα ορισμένο ποσοστό των εθνικών προϋπολογισμών» ή για «ένα ευρωπαϊκό ταμείο επενδύσεων, που θα μπορεί να μειώνει ή να αυξάνει τις δαπάνες» ώστε να επιτυγχάνεται μια στέρεη «δημοσιονομική θέση», όπως είχε πει ο Ντε Γκίνδος σε μια συνέντευξη που είχε δημοσιευθεί στην εφημερίδα Financial Times.
Ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία πριν από τρεις μήνες στη Γαλλία, επίσης θέλει η ευρωζώνη να αποκτήσει υπουργό Οικονομικών και δικό της προϋπολογισμό, κάτι όμως που θα απαιτούσε αλλαγή των συνθηκών.

Η Άγγελα Μέρκελ έχει δηλώσει έτοιμη να συζητήσει τη δημιουργία ενός τέτοιου υπουργείου και ενός προϋπολογισμού της ευρωζώνης, έπειτα από την κοινή γαλλογερμανική υπουργική σύνοδο στο Παρίσι τη 13η Ιουλίου. Αλλά οι ιδέες κάθε άλλο παρά δημοφιλείς είναι στη Γερμανία, όπου διεξάγονται βουλευτικές εκλογές την 24η Σεπτεμβρίου.

ΑΠΕ