Αντιδράσεις από το πρωτοσέλιδο του Charlie Hebdo για τη Βαρκελώνη
Το πρωτοσέλιδο της σατιρικής εφημερίδας που είναι αφιερωμένο στις επιθέσεις των τζιχαντιστών στην Καταλονία προκάλεσε διαμάχη.
Αντιδράσεις σε αρκετά επίπεδα έχει προκαλέσει το πρωτοσέλιδο της εβδομαδιαίας σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo, που είναι αφιερωμένο στις επιθέσεις στην Καταλονία, καθώς δείχνει ένα λευκό φορτηγό σαν αυτό που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση στην Λας Ράμπλας, δύο θύματα στο δρόμο και τη φράση: «Ισλάμ, η θρησκεία της αιώνιας ειρήνης».
Το εξώφυλλο, το οποίο σχεδίασε ο σκιτσογράφος Juin αναρτήθηκε στον λογαριασμό της εφημερίδας στο Facebook την Τρίτη, πριν από την κυκλοφορία της εφημερίδας την Τετάρτη.
«Το να προκαλείται σύγχυση είναι κάτι το πολύ επικίνδυνο. Το να λέμε ότι το Ισλάμ στο σύνολό του είναι μια θρησκεία "της ειρήνης", υπονοώντας μια θρησκεία του θανάτου, είναι εξαιρετικά επικίνδυνο» κατήγγειλε ο βουλευτής του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος Λε Φολ μιλώντας στα τηλεοπτικά δίκτυα BFMTV και RMC και προειδοποίησε πως «όταν κάποιος είναι δημοσιογράφος, πρέπει να έχει αυτήν την αίσθηση της ευθύνης διότι κάποιοι μπορούν να εκμεταλλευτούν όλες αυτές τις συγχύσεις».
«Είναι επαρκώς πολύπλοκη και περίπλοκη η διαχείριση μιας κοινωνίας σήμερα, πρέπει να υπενθυμίζουμε σε όλο τον κόσμο αυτήν την αίσθηση της ευθύνης. Δεν το είδα αυτό το πρωτοσέλιδο. Δεν μπορώ να πω ότι το συμμερίζομαι. Το αμφισβητώ» υπογράμμισε ο Γάλλος βουλευτής.
Στο κύριο άρθρο της εφημερίδας με τίτλο «Όσοι εθελοτυφλούν πήγαν διακοπές», ο διευθυντής έκδοσης Riss, που είχε τραυματιστεί σοβαρά στην επίθεση των δύο τζιχαντιστών τον Ιανουάριο του 2015, με 12 νεκρούς, διατυπώνει τη λύπη του διότι «σήμερα, σχεδόν κανείς δεν διερωτάται για τον ρόλο του ισλάμ στην ιδεολογία του Ντάες. Η πλύση εγκεφάλου κατάφερε να μας κάνει να παραδεχθούμε ότι το "θρησκευτικό ζήτημα" δεν πρέπει να συζητείται».
Αξίζει να αναφερθεί πως η σατιρική εφημερίδα έχει πέσει η ίδια θύμα τρομοκρατικής επίθεσης, το 2015 όταν δύο ένοπλοι τζιχαντιστές εισέβαλαν στα γραφεία της εφημερίδας και σκότωσαν έντεκα ανθρώπους.