Γιατροί Χωρίς Σύνορα:Καταγγέλουν κακομεταχείριση μεταναστών στη Λιβύη
«Οι ευρωπαίοι ηγέτες είναι συνένοχοι και θέλουμε τις απαντήσεις τους»
Η μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί χωρίς Σύνορα (MSF) επικρίνει σε ανοικτή επιστολή προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που δημοσιοποίησε σήμερα την κακομεταχείριση που υφίστανται στη Λιβύη οι μετανάστες που προσπαθούν να διαπλεύσουν τη Μεσόγειο και καταγγέλλει τη μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ η οποία, όπως υποστηρίζει, «τροφοδοτεί ένα εγκληματικό σύστημα».
«Με οδηγό μόνο τη φιλοδοξία να μείνουν αυτοί οι άνθρωποι εκτός Ευρώπης, η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση αποσκοπεί να αποτρέψει τα πλοιάρια από το να εγκαταλείψουν τα λιβυκά χωρικά ύδατα όμως την ίδια στιγμή αυτή η πολιτική τροφοδοτεί ένα εγκληματικό σύστημα», αναφέρει στην επιστολή η Τζοάν Λιού, διεθνής πρόεδρος των MSF.
«Οι ευρωπαίοι ηγέτες είναι συνένοχοι και θέλουμε τις απαντήσεις τους», είπε στη συνέχεια σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.
Η Λιού, που επισκέφθηκε «επίσημα κέντρα κράτησης» στη Λιβύη όπου οδηγούνται οι μετανάστες μετά την αναχαίτισή τους από τη λιβυκή ακτοφυλακή, σύμφωνα με τους MSF, καταγράφει τις καταχθόνιες συνθήκες, σε δωμάτια υπερπληθή, βρώμικα, χωρίς εξαερισμό, και κάνει λόγο για την «ενσάρκωση της πιο ακραίας ωμότητας» που έχει δει ποτέ.
«Οι άνθρωποι εκεί τυγχάνουν απλούστατα μεταχείρισης ως εμπορεύματα έτοιμα προς εκμετάλλευση», εξηγεί, κάνοντας λόγο για περιπτώσεις βιασμών και εξευτελισμών.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει επίσης πολλά χρήματα (...) στις διεθνείς οργανώσεις για να εργαστεί μαζί τους στην προσπάθεια να βελτιώσει τις συνθήκες στη Λιβύη γιατί ναι, πράγματι, είναι φρικτές», παραδέχθηκε η Ευρωπαία Επίτροπος Σεσίλια Μάλστρεμ, ερωτηθείσα σε συνέντευξη Τύπου, η οποία είχε επισκεφθεί και η ίδια τη Λιβύη πριν από πολλά χρόνια.
«Έχω δει τα κέντρα -- δεν είναι κέντρα υποδοχής, είναι φυλακές. Η κατάσταση ήταν ειδεχθής εδώ και μερικά χρόνια. Δεν έχω πληροφορίες που να δείχνουν ότι η κατάσταση έχει βελτιωθεί», εξήγησε.
Σύμφωνα με την Τζοάν Λιού, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν πρέπει να χαίρονται για τη μείωση των διελεύσεων της Μεσογείου τις τελευταίες εβδομάδες.
«Γνωρίζοντας τι συμβαίνει στη Λιβύη, μια τέτοια 'επιτυχία' αποδεικνύει, στην καλύτερη περίπτωση, μια υποκρισία, στη χειρότερη, μια κυνική συνενοχή στην προσπάθεια να υποβιβαστεί το ανθρώπινο ον στην κατάσταση ενός εμπορεύματος στα χέρια των διακινητών», καταγγέλλει η Λιού.
«Στην προσπάθειά τους να ανακόψουν τη ροή, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα είναι έτοιμες να αναλάβουν το τίμημα του βιασμού, των βασανιστηρίων και της δουλείας», λέει ακόμη η πρόεδρος των MSF.
Ενώπιον των δημοσιογράφων η Τζοάν Λιού ζήτησε «τουλάχιστον, να σταματήσει η αποστολή ανθρώπων σε αυτή την εφιαλτική χώρα που είναι σήμερα η Λιβύη».
«Έχουμε πλήρη συνείδηση των απαράδεκτων, συχνά σκανδαλωδών αν όχι απάνθρωπων συνθηκών στις οποίες οι μετανάστες τυγχάνουν μεταχείρισης στα κέντρα υποδοχής στη Λιβύη», δήλωσε επίσης εκπρόσωπος των εξωτερικών υπηρεσιών της ΕΕ.
«Δεν μένουμε τυφλοί απέναντι σε αυτό, δρούμε», επέμεινε, κυρίως υποστηρίζοντας οικονομικά τις διεθνείς οργανώσεις που δραστηριοποιούνται επί τόπου.
«Προσπαθούμε να υποστηρίξουμε τις οργανώσεις προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε αυτούς τους καταυλισμούς, να μπορέσουν να βοηθήσουν τους μετανάστες», εξήγησε η εκπρόσωπος.
Περισσότεροι από 7.000 άνθρωποι έχουν βοηθηθεί προκειμένου να επιστρέψουν εθελοντικά στη χώρα προέλευσής τους. Η ΕΕ επιδιώκει επίσης να «ανοίξει νόμιμες λεωφόρους προς την Ευρώπη για εκείνους που έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας».