Σε μια μονομαχία δύο ηγετών έχει εξελιχθεί εδώ και καιρό η κόντρα Γερμανίας και Τουρκίας για το καθεστώς λειτουργίας των στρατιωτικών βάσεων που διατηρεί η πρώτη στα τουρκικά εδάφη, με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να διασταυρώνουν τα ξίφη τους σε κορυφαίο επίπεδο. Η μεν Γερμανίδα καγκελάριος χρησιμοποίησε το «ισχυρό χαρτί» της απέναντι στην Τουρκία, την ενταξιακή πορεία της γειτονικής χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τον Ερντογάν να απαντά, ζητώντας από την ΕΕ να τηρήσει τις υποσχέσεις της και να ανοίξει το δρόμο για πλήρη ένταξη.

Όπως φαίνεται πλέον, η κόντρα δεν θα κλιμακωθεί περαιτέρω, καθώς η Τουρκία αποφάσισε να επιτρέψει σε μια αντιπροσωπεία Γερμανών βουλευτών να επισκεφθεί τους στρατιώτες των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων (Buneswehr) που σταθμεύουν στο Ικόνιο (κεντρική Τουρκία), την ώρα που μια προηγούμενη επίσκεψη των βουλευτών είχε ματαιωθεί από την Άγκυρα.

Ειδικότερα, η Άγκυρα είχε ζητήσει στις 14 Ιουλίου την «αναβολή» μιας επίσκεψης κοινοβουλευτικών στους περίπου 30 Γερμανούς στρατιώτες που σταθμεύουν στη βάση του Ικονίου, καθώς επιδεινώνονταν οι σχέσεις της με το Βερολίνο.

Αυτή τη φορά, την αντιπροσωπεία, η οποία οργανώθηκε από το ΝΑΤΟ, αποτελούν επτά Γερμανοί βουλευτές διαφόρων κομμάτων με επικεφαλής την αναπληρώτρια γενική γραμματέα του ΝΑΤΟ Ρόζε Γκοτεμέλερ, σύμφωνα με την Μπούντεσταγκ.

«Χαιρετίζουμε ρητά το γεγονός ότι κατέστη εφικτή η επίσκεψη» δήλωσε στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάρτιν Σέφερ.