11η Σεπτεμβρίου : «Δεν υπάρχει πια Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου. Αγάπη μου, μείνε σπίτι. Ο Θεός να μας βοηθήσει»
Τα μηνύματα μεταξύ πολιτών την 11η Σεπτεμβρίου που δημοσιεύσαν τα WikiLeaks –χωρίς μέχρι και σήμερα να αποκαλύπτουν τον τρόπο που βρέθηκαν στα χέρια τους- αλλά και όλες οι ανθρώπινες μαρτυρίες για εκείνη τη μοιραία για την ιστορία μέρα, συγκλονίζουν ακόμα.
Τα πρώτα μηνύματα δείχνουν την ανθρώπινη τραγωδία και τον φόβο τόσο εκείνων που βρίσκονταν μέσα αλλά και των οικείων τους που ενημερώνονταν για το τι γίνεται:
9:17 π.μ.: «Φύγε από τη Νέα Υόρκη και πάρε με τηλέφωνο, σε αγαπώ, η σύζυγός σου»
9:55 π.μ.: «Αγάπη μου, άκουσες για την αεροπειρατεία κτλ; Έχω τρελαθεί. Η καρδιά μου πάει να σπάσει».
10:31 π.μ.: «Δεν μπορώ να το πιστέψω. Ο δεύτερος πύργος μόλις κατέρρευσε».
10.46 π.μ.: «Δεν υπάρχει πια Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου. Αγάπη μου, μείνε σπίτι. Ο Θεός να μας βοηθήσει».
10.47 π.μ.: «Μίλησέ μου… Ελπίζω να μην είσαι κοντά σε αυτό».
10.48: «Σε αγαπώ μωρό μου… Πρόσεχε… Δεν θέλω να σου συμβεί τίποτα κακό».
Στην αρχή τα μηνύματα δείχνουν τη σύγχυση γύρω από το τι έχει συμβεί. Πολλοί πιστεύουν ότι πρόκειται για έκρηξη βόμβας. Σύμφωνα με τα Wikileaks, στις 8:53, λίγα λεπτά μετά τη σύγκρουση του πρώτου αεροπλάνου, η Αστυνομία της Νέας Υόρκης φαίνεται να μην έχει ακόμη ιδέα του τι συμβαίνει, αφού σε μήνυμα αστυνομικού αναφέρεται, «Πιθανή έκρηξη σε κτίριο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου».
Παρότι, τότε, ολόκληρος ο κόσμος έβλεπε λεπτό προς λεπτό τις εικόνες και ενώ είδαμε ουσιαστικά με τα ίδια μας τα μάτια μέσω των απευθείας συνδέσεων της επιθέσεις των αεροπλάνων στους διδύμους πύργους, μόλις πρόσφατα το FBI ξανά έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες από εκείνη την ημέρα.
Σύμφωνα με τη εκπρόσωπο του FBI, Τζίλιαν Στικελς, οι φωτογραφίες είχαν δημοσιευτεί για πρώτη φορά το 2011, ωστόσο ένα τεχνικό πρόβλημα τις εξαφάνισε. Τον Μάρτιο του 2017, ξανά εμφανίστηκαν στην επίσημη ιστοσελίδα του FBI.
Η φωτογραφία ωστόσο, που στοιχειώνει έως και σήμερα όλους όσους την βλέπουν καθώς αποτυπώνει με τον πιο σκληρό και ωμό τρόπο τον θάνατο, είναι εκείνη του εργαζόμενου που αποφάσισε να διαλέξει ο ίδιος τον τρόπο να «φύγει», να νιώσει έστω και για λίγα τελευταία λεπτά ελεύθερος.
Η φωτογραφία πήρε τον τίτλο «Falling Man» («Ο άνδρας που πέφτει») και την τράβηξε ο φωτογράφος του Associated Press, Ρίτσαρντ Ντρου. Η φωτογραφία δημοσιεύθηκε στις αμερικανικές εφημερίδες λίγες ημέρες μετά τις επιθέσεις, αλλά η αντίδραση του αναγνωστικού κοινού οδήγησε τον Τύπο να τη βάλει στο συρτάρι. Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι περισσότεροι από 200 άνθρωποι μέσα στον πανικό τους πήδηξαν από τα παράθυρα του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου την ώρα των επιθέσεων.
Η ταυτότητα του εικονιζόμενου ήταν για πολλά χρόνια επιβεβαιωθεί. Για πέντε χρόνια κανείς δεν ήξερε την ταυτότητα του άνδρα ενώ τέσσερις οικογένειες ισχυρίστηκαν ότι είναι συγγενής τους. Ο δημοσιογράφος του Globe and Mail, Στίβεν Τσένει, υποστήριξε πως επρόκειτο για τον Νορμπέρτο Χερνάντεζ, όμως η οικογένεια του βλέποντας τις συνολικά 12 φωτογραφίες που είχε τραβήξει από την πτώση του ο φωτογράφος του AP αποφάνθηκε πώς ο εικονιζόμενος δεν ο συγγενής τους.
Το 2007 λύθηκε το μυστήριο. Σύμφωνα λοιπόν με την ταυτοποίηση ο 43χρόνος ήταν ο Τζόναθαν Μπριλέι, τεχνικός. Έπασχε από άσθμα και έτσι γνώριζε εξ αρχής ότι ο χρόνος που θα αντέξει ανάμεσα σε καπνούς είναι ελάχιστος. Η αναγνώριση έγινε εξαιτίας των ρούχων που φορούσε από τα αδέρφια του.
Ο ελληνικός τύπος, σοκαρισμένος από τα πρωτόγνωρα για την εποχή γεγονότα, στα πρωτοσέλιδα της επόμενης ημέρας περιγράφει τα 120 λεπτά που άλλαξαν την καθημερινότητα του δυτικού κόσμου.
Αυτή την ώρα, πραγματοποιούνται εκδηλώσεις μνήμης στο Σημείο Μηδέν, όπως έχει ονομαστεί η περιοχή της επίθεσης.
Νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τράμπ, μαζί με τη σύζυγο του τήρησαν ενός λεπτού σιγή, στους κήπους του Λευκού Οίκου στις 08:46 τοπική ώρα (15:46 ώρα Ελλάδας). Την ώρα δηλαδή που το πρώτο επιβατικό αεροπλάνο, έπεσε πάνω σε έναν από τους δύο πύργους του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, στη Νέα Υόρκη.