Σε ρόλο αντι-Τραμπ ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ
Μιλώντας επί είκοσι λεπτά στη Νέα Υόρκη ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δεν ανέφερε ούτε μία φορά το όνομα του αμερικανού προέδρου
Στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ μίλησε ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, απευθύνοντας έκκληση για υλοποίηση της συμφωνίας αναφορικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Αισθητή η διαφοροποίηση από τις ΗΠΑ.
Μιλώντας επί είκοσι λεπτά στη Νέα Υόρκη ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δεν ανέφερε ούτε μία φορά το όνομα του αμερικανού προέδρου. Εμφανής ήταν ωστόσο η πρόθεσή του να επικρίνει φαινόμενα απομονωτισμού στις διεθνείς σχέσεις και να υπερασπιστεί αυτό που, τις τελευταίες δεκαετίες, είθισται να ονομάζεται "αξίες της Δύσης". Αξίες στις οποίες παραδοσιακά συμπίπτουν Ευρώπη και ΗΠΑ. Πριν ακόμη εμφανιστεί στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ ο υπουργός Εξωτερικών και αντικαγκελάριος της Γερμανίας, μιλώντας στους δημοσιογράφους, άφησε να εννοηθεί ότι αυτή ακριβώς η σύμπλευση δοκιμάζεται επί προεδρίας Τραμπ: "Η συνεργασία δεν είναι εύκολη, καθώς η ιδέα της 'Δύσης' δεν αποτελεί γεωγραφική, αλλά πολιτική έννοια. Η ισχύς του δικαίου πρέπει να αντικαθιστά το δίκαιο του ισχυρού. Πρόκειται για το αντίθετο του America First", ανέφερε χαρακτηριστικά.
Μιλώντας στη γενική συνέλευση του διεθνούς οργανισμού ο Γκάμπριελ εξέφρασε την ανησυχία του γιατί, όπως τόνισε, "μέρα με τη μέρα, ομιλία με την ομιλία, ο τόνος της αντιπαράθεσης στις διεθνείς σχέσεις γίνεται πιο σκληρός, ασυμβίβαστος, πολεμοχαρής". Και για όσους δεν αντιλαμβάνονται το διακύβευμα, ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας έγινε ακόμη πιο σαφής: "Η λογική 'Πρώτα η χώρα μας' οδηγεί σε περισσότερη αντιπαράθεση και λιγότερη ευμάρεια".
Διαφωνία με ΗΠΑ για το Ιράν
Νέες τριβές στις σχέσεις Ευρώπης-ΗΠΑ προκαλεί η πρόθεση του αμερικανού προέδρου να καταγγείλει τη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι πρόκειται για τη "χειρότερη συμφωνία στην ιστορία της χώρας" του. Η Γερμανία, που άλλωστε είχε πρωτοστατήσει στις προσπάθειες για συννενόηση, επιμένει στην υλοποίηση της συμφωνίας με την Τεχεράνη, δηλώνει ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Αφήνει μάλιστα να εννοηθεί ότι ενδεχόμενη ακύρωση της συμφωνίας θα δυσχεράνει και τους διπλωματικούς χειρισμούς απέναντι στη Βόρεια Κορέα. "Εδώ δεν πρόκειται μόνο για το Ιράν, αλλά για την αξιοπιστία της διεθνούς κοινότητας. Γιατί ποιά χώρα θα ήθελε να απόσχει από το πυρηνικό της πρόγραμμα, όταν αποδεικνύεται οτι τα συμπεφωνημένα δεν ισχύουν και η εμπιστοσύνη σε μία διεθνή συμφωνία δεν αξίζει ούτε το χαρτί, στο οποίο υπογράφεται;"
Στη συνέχεια της ομιλίας του ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας επέκρινε την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών ανά τον κόσμο, υπενθυμίζοντας μελέτες των Ηνωμένων Εθνών που είχαν συνταχθεί πριν από 40 χρόνια, αλλά ισχύουν και σήμερα ακόμη: "Εκείνη την εποχή οι αμυντικές δαπάνες μισής μέρας θα επαρκούσαν για να χρηματοδοτήσουν την καταπολέμηση της ελονοσίας σε όλον τον κόσμο. Υποθέτω ότι σήμερα δεν θα χρειαζόμαστε ούτε καν μισή μέρα..." ανέφερε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.
Στόχος η συμμετοχή στο Συμβούλιο Ασφαλείας
ΗΠΑ και Γερμανία διαφωνούν και στο κρίσιμο ζήτημα της μεταρρύθμισης του ΟΗΕ. Η Γερμανία διεκδικεί θέση μη μόνιμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας για τη διετία 2019-2020, ενώ παράλληλα επιμένει στον μακροπρόθεσμο στόχο της για μόνιμη έδρα με δικαίωμα βέτο. Σε αντίθεση με την Ουάσιγκτον πάντως, το Βερολίνο δεν προτάσσει τη λογική των περικοπών. Τα Ηνωμένα Έθνη δεν χρειάζονται λιγότερα, αλλά μάλλον περισσότερα χρήματα, προκειμένου να ανταποκριθούν στην αποστολή τους, επισημαίνει ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ από το βήμα της γενικής συνέλευσης του διεθνούς οργανισμού.
Κλάους Ρέμε (DLF), Γιάννης Παπαδημητρίου
Πηγή: Deutsche Welle