Τη λέξη «kolotumba» χρησιμοποίησε η ισπανική El Pais για να περιγράψει την αλλαγή στάσης του προέδρου της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόντ στο θέμα της ανεξαρτησίας της περιφέρειάς του, συγκρίνοντάς τον με τον Αλέξη Τσίπρα και το δημοψήφισμα το 2015.

«Κωλοτούμπα είναι ένας πολιτικός όρος, που σημαίνει στροφή 180 μοιρών. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας έκανε αυτή τη λέξη διάσημη, αφού οδήγησε τη χώρα σε δημοψήφισμα, με το ερώτημα εάν γίνεται αποδεκτό το σχέδιο συμφωνίας με την ΕΚΤ, την Κομισιόν και το ΔΝΤ. Παρότι η πλειονότητα ψήφισε "όχι", ο ίδιος κατέληξε να κάνει το αντίθετο» τονίζει το δημοσίευμα της El Pais.

Η κυβέρνηση Ραχόι έδωσε προθεσμία έως την Δευτέρα 16 Οκτωβρίου στον καταλανό πρόεδρο Κάρλες Πουτζδεμόντ να προχωρήσει σε διευκρινίσεις σχετικά με την ανεξαρτησία της περιφερειακής κυβέρνησης. Μετά το κάλεσμα για διάλογο που απηύθυνε ο καταλανός πρόεδρος στη Μαδρίτη, ο Μαριάνο Ραχόι διευκρινίζει εκ νέου ότι δεν αποδέχεται «έμμεση ανακήρυξη της ανεξαρτησίας».

Εάν ο Πουτζδεμόντ κηρύξει ανεξαρτησία, είναι πολύ πιθανό να ενεργοποιηθεί το άρθρο 155 του Συντάγματος που επιτρέπει στην ισπανική κυβέρνηση να αναστείλει την πολιτική αυτονομία της περιφέρειας και να αναλάβει απευθείας τη διακυβέρνησή της.