Αυστρία: Την Παρασκευή η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Κουρτς
Μετά την αναμενόμενη για την Πέμπτη ολοκλήρωση της καταμέτρησης όλων των επιστολικών ψηφοδελτίων
Το νωρίτερο την ερχόμενη Παρασκευή, 20 Οκτωβρίου, και μετά την αναμενόμενη για την Πέμπτη ολοκλήρωση της καταμέτρησης όλων των επιστολικών ψηφοδελτίων, ο αριθμός των οποίων ξεπερνά τις 800.000, αναμένεται να δοθεί από τον ομοσπονδιακό πρόεδρο της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, η εντολή σχηματισμού της νέας αυστριακής κυβέρνησης στον νικητή των χθεσινών πρόωρων βουλευτικών εκλογών, τον αρχηγό του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος και απερχόμενο υπουργό Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς.
Στις χθεσινοβραδινές δηλώσεις του μετά την εκλογική νίκη του, ο Σεμπάστιαν Κουρτς απέφυγε οποιαδήποτε αναφορά ως προς το κόμμα με το οποίο θα προχωρήσει στο σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού, σημειώνοντας πως θα πρέπει πρώτα να λάβει την εντολή από τον Αυστριακό πρόεδρο και κατόπιν να αρχίσει διαβουλεύσεις με όλα τα κόμματα που εκπροσωπούνται στη νέα αυστριακή Βουλή, η οποία θα συνέλθει σε σώμα στην πρώτη συνεδρίαση της στις 9 Νοεμβρίου.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Βαν ντερ Μπέλεν, σε δηλώσεις του στη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση, ανακοίνωσε την πρόθεσή του να δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον νικητή των εκλογών Σεμπάστιαν Κουρτς, εφόσον επιβεβαιωθεί και μετά την καταμέτρηση των επιστολικών ψηφοδελτίων το προσωρινό τελικό αποτέλεσμα.
Ο ίδιος πρόκειται να αρχίσει μέσα στις επόμενες ημέρες διαβουλεύσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων που θα εκπροσωπούνται στη νέα Βουλή, ενώ θα ζητήσει από την απερχόμενη κυβέρνηση, που θα του υποβάλει αύριο, Τρίτη, τυπικά την παραίτησή της, να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά της μέχρι τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.
Ο Αυστριακός πρόεδρος δεν απέκλεισε ότι θα μπορούσε να απορρίψει κάποιους υποψήφιους για υπουργικά αξιώματα που θα του προτείνονταν από τον εντολοδόχο καγκελάριο, καθώς, όπως επισήμανε, "αυτό αποτελεί δικαίωμα του ομοσπονδιακού προέδρου, εάν για συγκεκριμένους λόγους δεν εμπιστεύεται κάποιο πρόσωπο".
Τα ανώτερα όργανα των κομμάτων συνέρχονται αυτές τις ημέρες για να εξετάσουν και να αναλύσουν την κατάσταση που προκύπτει για αυτά μετά τις εκλογές, με τους Σοσιαλδημοκράτες να κάνουν σήμερα την έναρξη, με διαδοχικές συνεδριάσεις του προεδρείου και της διοικούσας επιτροπής τους, όπου το απόγευμα αποφασίστηκε να έχουν διαβουλεύσεις τόσο με το Λαϊκό Κόμμα όσο και με το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, .
Ο σχηματισμός κυβέρνησης έπειτα από εκλογές διαρκούσε στη μεταπολεμική Αυστρία κατά μέσο όρο 60 ημέρες, χρόνος που εάν ισχύσει αυτή τη φορά, τότε η Αυστρία θα έχει στις 14 Δεκεμβρίου τη νέα της κυβέρνηση, ωστόσο στο παρελθόν υπήρξαν μεμονωμένες περιπτώσεις που η διάρκεια των σχετικών διαπραγματεύσεων που διεξάγονταν πριν το σχηματισμό της είχε φτάσει και τους τρεις μήνες.
Μετά τη δεκαετία του 1990 ο σχηματισμός κυβέρνησης συνασπισμού διαρκούσε περισσότερο, το 2013 προέκυψε κυβέρνηση έπειτα από 78 ημέρες, το 2008 έπειτα από 65 ημέρες. Το "ρεκόρ" ήταν το 1962 με 129 ημέρες, ενώ το 1999 έπειτα από 124 ημέρες προέκυψε τελικά η πλέον αμφιλεγόμενη μεταπολεμικά κυβέρνηση στην Αυστρία, ο συνασπισμός του Λαϊκού Κόμματος του καγκελάριου Βόλφγκανγκ Σιούσελ με το Κόμμα των Ελευθέρων του διαβόητου Γεργκ Χάιντερ.
Ο πλέον σύντομος σχηματισμός κυβέρνησης είχε καταγραφεί τη δεκαετία του 1970, όταν το 1971 ο χρόνος που μεσολάβησε ανάμεσα στις εκλογές και στην ορκωμοσία της πρώτης αυτοδύναμης κυβέρνησης του ιστορικού καγκελάριου Μπρούνο Κράισκι ήταν 25 ημέρες, ενώ το "ρεκόρ" σύντομης διάρκειας ήταν κατά την ορκωμοσία της δεύτερης κυβέρνησης του, το 1975, που απείχε "μόλις" 23 ημέρες από τις εκλογές, τις οποίες ο Μπρούνο Κράισκι είχε κερδίσει με πλειοψηφία 54%.