«Τίποτα από αυτά που συμβαίνουν στην πολιτική μας αυτή την περίοδο δεν πρέπει να θεωρείται κανονικό» ήταν μια από τις φράσεις που επανέλαβε ο Τζεφ Φλέικ, ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής από την Αριζόνα, στην ομιλία παραίτησης του στη Γερουσία, στην οποία άσκησε δριμεία κριτική στον πρόεδρο Τραμπ.  

«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε ποτέ στους εαυτούς μας να πιστέψουν πως έτσι θα είναι από εδώ και στο εξής τα πράγματα. Αν συνηθίσουμε αυτή την κατάσταση και θεωρήσουμε οτι αυτό που ζούμε τώρα είναι απλώς πολιτική τότε ο Θεός να μας βοηθήσει» εείπε και πρόσθεσε πως «πρέπει να σταματήσουμε να υποκρινόμαστε πως αυτός ο εκφαυλισμός της πολιτικής και της συμπεριφοράς κάποιων στην εκτελεστική εξουσία είναι κανονικότητα. Δεν είναι κανονικότητα». 

Ο Φλέικ κατηγόρησε «την κορυφή της εκτελεστικής εξουσίας της χώρας» ότι επιδεικνύει «σκανδαλώδη αδιαφορία προς την αλήθεια και την ευπρέπεια» και οτι «υποβαθμίζει τους κανόνες της δημοκρατίας». 

Απευθυνόμενος στους συναδέλφους του, ο Φλέικ είπε «τι έχουμε να πούμε για όλα αυτά εμείς οι γερουσιαστές των Ηνωμένων Πολιτειών; Οι αρχές που χαρακτηρίζουν την πολιτική μας, οι ιδρυτικές αξίες μας, είναι ζωτικής σημασίας για την ταυτότητα και την επιβίωση μας και δεν μπορούμε να επιτρέπουμε να υποβαθμίζονται στο όνομα του πολιτικού συμφέροντος, γιατί η πολιτική μπορεί να μας κάνει να σιωπούμε όταν πρέπει να μιλήσουμε και τότε η σιωπή είναι συνενοχή». «Όταν οι επόμενες γενιές μας ρωτήσουν τι κάναμε για όλα αυτά, γιατί δεν μιλήσαμε, τι θα απαντήσουμε;» διερωτήθηκε ο γερουσιαστής, λέγοντας πως ο ίδιος απαντά στα εγγόνια και τα παιδιά του πως δεν θα γίνει συνένοχος. 

Ο Φλέικ χειροκροτήθηκε θερμά από τους συναδέλφους του. 

Ο πρόεδρος Τραμπ απάντησε στην ομιλία μέσω Twitter όπου έγραψε «ο γερουσιαστής Φλέικ είναι ο ανίκανος επικεφαλής της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων και δείτε πόσο άσχημα τα έχει καταφέρει». Όπως υπενθυμίζεται σε αμερικανικά ΜΜΕ, ο Τζεφ Φλέικ, ως μέλος της επιτροπής είχε συγκρουστεί ξανά με τη συντηρητικότερη πτέρυγα του κόμματος του όταν, αν και ρεπουμπλικάνος, είχε στηρίξει την πολιτική ανοίγματος στην Κούβα του Μπάρακ Ομπάμα.

Ο Φλέικ, εξ αφορμής της ομιλίας και της παραίτησης του, που έκανε αίσθηση στα αμερικανικά ΜΜΕ, έγραψε ένα άρθρο στη Washington Post με τίτλο «Αρκετά» στο οποίο παραλληλίζει την εποχή του Τραμπ με την εποχη του γερουσιαστή Μακάρθι και τις επιτροπές φρονημάτων. Στο άρθρο καλεί εκ νέου τους συναδέλφους του γερουσιαστές να μιλήσουν ανοιχτά και επαναλαμβάνει πως, σε ότι τον αφορά, ως το τέλος της θητείας του τον Ιανουάριο του 2019, θα τοποθετείται, θα ψηφίζει και θα μιλά μόνο κατά συνείδηση.