ΗΠΑ και Ισραήλ καταψήφισαν την άρση του εμπάργκο σε βάρος της Κούβας
Ζητούν «δημοκρατική πρόοδο»
Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε, όπως κάθε χρονιά από το 1991, μη δεσμευτικό ψήφισμα με το οποίο ζητείται από τις ΗΠΑ να άρουν το οικονομικό εμπάργκο σε βάρος της Κούβας.
Το ψήφισμα εγκρίθηκε από 191 χώρες και μόλις δύο ψήφισαν κατά, οι ΗΠΑ και το Ισραήλ. Πέρσι, η Ουάσινγκτον απείχε από την ψηφοφορία αυτή, για πρώτη φορά ύστερα από 25 χρόνια, μετά την ιστορική προσέγγιση των δύο χωρών, το 2014.
Οι ΗΠΑ είχαν ανακοινώσει από την Τρίτη ότι θα καταψήφιζαν την απόφαση αυτή, καθώς ζητούν να επιτευχθεί πρώτα «δημοκρατική πρόοδος» στην Κούβα.
Ανεβασμένοι είναι οι τόνοι ανάμεσα σε Ουάσινγκτον και Αβάνα. Όπως έγινε γνωστό, πριν από δύο μήνες, το ενδεχόμενο κλεισίματος της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Κούβα, έπειτα από τις μυστηριώδεις επιθέσεις με ηχητικά κύματα και με θύματα τουλάχιστον 16 εργαζόμενους, εξετάζει η αμερικανική κυβέρνηση.
«Είναι ένα θέμα που βρίσκεται υπό αξιολόγηση. Είναι ένα ζήτημα που είναι πολύ σοβαρό, δεδομένων των σωματικών βλαβών που έχουν υποστεί ορισμένοι άνθρωποι. Κάποιοι εξ αυτών χρειάστηκε να επαναπατριστούν. Το εξετάζουμε αυτό το ενδεχόμενο» είχε πει ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με την πιθανότητα να κλείσει η πρεσβεία.
Η αμερικανική πρεσβεία στην Αβάνα άνοιξε εκ νέου το 2015 υπό τη διοίκηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα κι έπειτα από ένα διάστημα 50 ετών όπου οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είχαν διακοπεί.