Μια μητέρα επανασυνδέθηκε με τον 4χρονο γιο της μετά από επτά μήνες
Σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών περισσότερα από 1.600 παιδιά, κυρίως από τη Συρία, έφτασαν παράνομα στην Ισπανία το 2016.
Μια μητέρα από την Ακτή Ελεφαντοστού, η οποία είχε χωριστεί από τον 4χρονο γιο της μετά την άφιξή τους στην Ισπανία με δύο διαφορετικά πλοιάρια, πριν από επτά μήνες, μπόρεσε σήμερα να τον σφίξει και πάλι στην αγκαλιά της, αφού το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπου είχε προσφύγει, την δικαίωσε.
Η Μπαχουμού Τοτόπα, 33 ετών, έφτασε παράνομα στην Ανδαλουσία τον περασμένο Απρίλιο, με ένα φουσκωτό. Ο γιος της, ο Αμπντουραχμάν, είχε φτάσει έναν μήνα νωρίτερα, μαζί με μια θεία του, στη Μελίγια, τον ισπανικό θύλακα στη Βόρεια Αφρική.
Η γυναίκα οδηγήθηκε σε ένα κέντρο φιλοξενίας μεταναστών στο Χερέθ δε λα Φροντέρα, στη νοτιοδυτική Ισπανία αλλά επί έξι μήνες δεν της επέτρεπαν να επικοινωνήσει με τον γιο της, η φροντίδα του οποίου είχε ανατεθεί στις τοπικές προνοιακές υπηρεσίες. Οι ισπανικές αρχές της ζητούσαν να παρουσιάσει πιστοποιητικά και να υποβληθεί σε εξετάσεις DNA για να αποδειχτεί ότι το παιδί ήταν δικό της, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Women's Link που στηρίζει τις γυναίκες μετανάστριες.
Η εξέταση DNA έγινε, το αποτέλεσμα βγήκε θετικό και η Μπαχουμού Τοτόπα παρέλαβε τον γιο της στη Μελίγια και θα επιστρέψει με το παιδί στο Χερέθ.
Μετά από πολλές εκκλήσεις στις τοπικές αρχές, η Women's Link αναγκάστηκε να προσφύγει στο ΕΔΑΔ ώστε οι ισπανικές αρχές να επιτρέψουν στην 33χρονη να επικοινωνήσει με τον γιο της.
Στις 19 Οκτωβρίου το Δικαστήριο κάλεσε την Ισπανία «να λάβει προσωρινά μέτρα (για παράδειγμα, επισκέψεις, τηλεφωνήματα κλπ) εν αναμονή των αποτελεσμάτων της εξέτασης DNA».
«Χρειάζομαι το παιδί μου, δεν είναι καθόλου εύκολα τα πράγματα όταν χωρίζεις έτσι ένα παιδί από τη μητέρα του» δήλωσε η ίδια η Τοτόπα σε ένα βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από τη μη κυβερνητική οργάνωση τον Οκτώβριο.
Σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών περισσότερα από 1.600 παιδιά, κυρίως από τη Συρία, έφτασαν παράνομα στην Ισπανία το 2016. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί στο 12% των παράτυπων μεταναστών που έφτασαν πέρσι στη χώρα αυτή.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ